Alarm v šolski jedilnici opozarja na neplačnike

disc

Guru
4. feb 2011
2.456
577
113
Citat:
Uporabnik dsf pravi:
Mar niso bili lačni otroci samo v času desne vlade ?

Jaz sem tud mislu,da so sedaj vsi otroci siti in srečni po šolah in je vse skupaj ostal samo slab spomin.

jure_jankovich

Fizikalc
14. feb 2013
999
0
36
125
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
ksz

Zadnjič sem zjutraj na vlaku poslušal 2 mulca, taka bolj majhna, suha, bolj revno oblečena. Pa vpraša en drugega a ti še hodiš na malco. Pa pravi drugi ah kje, si že dolgo ne morem privoščit. Pa pravi prvi saj jaz tud ne.

Me je kar stisnilo
frown-1.gif

Tale zgodba se me dotakne 100 x bolj, kot omenjen primer zvonca, kjer ne vidim drugega, kot medijsko pozornost. Vsekakor zvonec kot tak ne more bit neko smotrno merilo, saj kaj pa je otrok kriv, če nima plačane malice? Bo zato, ker je zvonec zapiskal in otroka "zaznamoval" kaj bolje? S tem zgolj izpostavijo otroka, ne neplačnikov. In resnično, otrok hodi jest in vedno je v redu. Nek dan pa zvonec zapiska. Kaj je tu otrok kriv? Še včeraj je lahko jedel (torej je imel malico plačano), danes pa ne. In kako naj bi otrok (brez opozorila staršev) to vedel? Da nima plačane malice? Izve šele takrat, ko zazvoni zvonec in nesrečnika zaznamuje ... če ne drugače pa s posmehi tistih, ki imajo vsega preveč. In zgoraj omenjeni opis je dovolj zgovoren, da tista dva otroka ziher nista imela vsega preveč ... šlo je pač za zaseben, ne medijsko izpostavljen pogovor. Ciljam na to, da nam medijsko odmevni dogodki "sežejo v srce", takšni, osebni, skorajda nezaznavni pač ne ... ker jih ne poznamo. In slednji so verjetno hujši, predvsem pa jih je več, čedalje več ...

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.568
5.131
113
Jaz sem v študentu imel cimra, ki je komaj živel. V tisihi časih ni bilo bonov, itd... Zadnji izdihljaji socializma. Doma so pa pravzaprav spadali med kar dobro stoječe tisti čas. So se pa zakreditirali za avto, ki jim ni nič prinašal in "pozabili", da bi kaj moralo ostati za otroke. Študirala je še njegova sestra, ki pa je imela to prednost, da si je dobila "sponzorje" in ji je dobro šlo.
Kolikor spremljam problematiko, so pri nas najnižje padli ljudje, ki so se preveč zakreditirali. Na primer za stanovanje. Po merilih CSD-ja imajo sicer dovolj prihodkov, vendar žal tudi preveč odhodkov, ki so si jih navlekli v boljših časih. Tu je težko biti pameten, kaj storiti.
Po mojem ni odpovedala država, ki nek minimum (oziroma še bistveno več sociale nudi), temveč socialni krog. Ne pomagamo si dovolj v širši družini, med prijatelji in sosedi. Živimo preveč vsak zase.

asteliks

Fizikalc
5. mar 2013
1.446
99
48
Zdej,kakšni sistemi so bolj primerni brez veze razgljabljati. Me pa zanima koliko ta sistem s klučki stane. Verjetno spet maslo nekoga, ki mu je šel denar v žepe. Nepotrebno.
Če pa se postaviš v vlogo desetletnika, ki mu "inteligentni sistem " javi , da ni plačana položnica se takoj začnejo zbadljivke sošolcev. Čeprav tudi ti sošolci točno ne vedo, kaj je ozadje problema. Ampak, ko se začne smejati eden, je kot plaz. Naenkrat se smejijo in zbadajo skoraj vsi. In tle otrok trpi.
Predvidevam, da večina Alter članov mlajše populacije, brez večjih obveznosti (ali pa višje po staindardu) tako nimajo potrebe kako je potrebno kalkulirat, da prideš z denarjem skozi ves mesec. Še toliko bolj se pojavljajo problemi sedaj, ko srednjega sloja prebivalcev skoraj ni. So tisti, ki imajo veliko in tisti, ki nimajo skoraj nič.
In seveda tisti, ki so uvedli tak sistem opozarjanja, so na višji družbeni lestvici, katerih otroci pač ne bodo nikoli imeli problena s tem opozorilom.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Glej, če ne zmoreš prodaš in greš na slabše in vsaj živiš. Tega pri nas večina ne razume. Na svojo (oz. od banke) nepremičnino se vsi prisesajo dosmrtno.

Meni se ljudje, ki ne zmorejo plačevanja kreditov, pač ne smilijo. Smilijo se mi otroci, ki trpijo zaradi staršev.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
no no v SFRJ je bilo cisto isto, ce ni bilo denarja, nisi dobil malice, kosila ipd.. Sem bil od 5 razreda OS do konca srednje vec lacen kot sit, sploh srednja je bila kur.c. Danes je mladina samo razvajena prevec, ce ni 5, 6 obrokov dnevno so vsi ubogi in revezi.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
jaz v srednji šoli nisem imel nobene malice ali kosila. včasih sem šel na kak sendvič ali jogurt, to je pa to. ne spomnim se, da bi zato komu kaj manjkalo.

problem je, če hočeš, pa ne (z)moreš.

DOMEK

Fizikalc
11. dec 2013
632
57
28
Tisti, ki nimajo, plačajo. Neplačniki so tisti, ki imajo...pripeljejo otroke v šolo z mečkami, bmvvji in avdiji... V mojem kraju se je z 2 leti starim mb kabrioletu po socialno pomoč vozil... Spisek staršev neplačnikov naj v lokalnih časopisih objavijo...

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
občine imajo ponavadi glasilo pa naj se tam notri objavlja. samo ziher bo zamaščenka takoj zagnala vik in krik.

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.494
850
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
So se pa zakreditirali za avto, ki jim ni nič prinašal in "pozabili", da bi kaj moralo ostati za otroke.

tole me spominja na tisti vic, ko sta se v nebesih srečala bogataš in cigan. Pa vpraša cigo bogataša zakaj je on umrl in mu bogataš odgovori, da se je ubil s svojim Ferrarijem. Potem pa bogataš vpraša cigota, zakaj je umrl in ta mu odgovori, da zato, ker so šparali za fičota, potem pa za hrano ni bilo..
cool-1.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.130
11.217
113
malica in kosilo bi morala biti za vse osnovno šolarje in vrtce brezplačana, rešeno. Nobenih problemov s sistemi, z neplačevanjem, z lakoto, z ravnateljicami, z bogatuni in s cigani in z revnimi.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
najbolje bi bilo, da bi imeli vsi ENAKotroški dodatek, ki bi pokril vse od malic do cene vrtca. tako je v normalnih državah.

naš sistem pa prikrajša otroke in spodbuja iznajdljivce, da kradejo.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
ja v normalnih državah je tudi proračun večji. pri nas pa zategujejo čisto povsod, in tako zmanjka tudi za malice. Čeprav, ko smo mi zbirali sredstva za našo OŠ, je rekla ravntaljica in potrkala po mizi, da zaenkrat še nekako lahko zagotavljajo malico za vse. Čeprav morajo pač jemati drugim postavkam v proračunu. Naš denar je šel za izlete pa take zadeve, katere so še večji problem za starše, ampak to ni glih nujno potrebno...

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.568
5.131
113
Smo imeli za srednješolsko malico, pa ni dolgo vzdržalo (no, proračun ni vzdržal)...

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.130
11.217
113
napisal sem osnovna šola in vrtci.. V srednji šoli se ze že lahko marsikdo sam znajde. itd. Glede otroških dodatkov je pa tako, da se ga večina potem porabi za materine čike in fotrovo pijačo. Toplo odsvetujem.

tony

Guru
23. jul 2007
9.782
1.563
113
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
malica in kosilo bi morala biti za vse osnovno šolarje in vrtce brezplačana, rešeno. Nobenih problemov s sistemi, z neplačevanjem, z lakoto, z ravnateljicami, z bogatuni in s cigani in z revnimi.

Se strinjam. Sploh glede na to, da na faksu vsem pripadajo boni...

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:

Se strinjam. Sploh glede na to, da na faksu vsem pripadajo boni...
To se tudi meni zdi butasto...
Evo moje logike.....osnovna šola je obvezna, zato mora bit obvezno VSE zastonj, od pripomočkov do malice in prevoza, rodi stvori denar al pa ukini ,,obvezno,
srednja in faks ni obvezen, zato ukini vse bonitete, seveda pa zaradi pomanjkanja nekaterih poklicev je dobrodošlo uvedit vse brezplačno za deficitarne poklice......drugo pa vse PLAČAJ
V trenutnem sistemu in krizi pa študentarija dobesedno požira in odžira hrano otrokom in službe staršem
uf-1.gif

pa ki je tu logika
bonk.gif