akustika v trgovini

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Kako najlažje v trgovini 60m2 zrihtat muziko?

verjetno bi bila dva zvočnika dovolj, na kaj ju priklopit, da bo zadovoljivo igralo? Večinoma bi bilo na mp3, najbolje na usb ključek, se pravi, radio me ne zanima...kaj je najboljša varijanta?

hvala

luka51

Guru
16. avg 2007
14.392
5.674
113
trgovina in muzika?
kot kakšna muzika samo za ozadje da ni tišine. al tisti prav nesramno nadležni basi v raznih "madostniških" trgovinah s cotami?

prva varjanta vgradni zvočniki v strop. druga pa čimvečje tem bolše
drugače pa če iščeš poceni varjanto. mp3 predvajalnik prikloplen na kaki 5.1 računalniški sistem in v vsak kot en satelit pa woofer nekje pod pult.

Nazadnje urejeno:

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Ma ne nabijanje, moderna glasba, tolko za ambient.

Problem je, da prostor ni obdelan z gips ploščami in ne morem narediti vgradnih. Imam eno steno, ki se stika s skladiščem, tam bom naredil dve luknji za zvočnika. Zvočnike bom že našel lične, da bodo primerni. Kot pravim, ne bo nabijajanja, torej ne bodo "močni" zvočniki. Zanima me predvsem na kaj jih naj priklopim.

A obstaja varijanta, da kakšno komponento poceni priklopim, da bo špilalo mp3 ali wma datoteteke? DVD/DIVX komonenta igra če je priklopljena na zvočnike? Sori, nimam pojma
redface-1.gif

Nazadnje urejeno:

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Preden se tega lotis, si oglej se temo o tem, kaj zaracunata SAZAS in se ena kleptomanska organizacija v takem primeru. Tema je bila ali v ekonomskem ali pa pravnem delu foruma, najbrz ne vec kot eno leto nazaj.

Sicer pa tehnicno: koliko denarja imas, kaj bi sploh rad (kaksna moc, od kje bi predvajal, kako bodo napeljani kabli, kaksna bo njihova dolzina, itd.) ? Napisi cimvec, omenil si samo povrsino 60 kvadratov, kar je samo malenkost vec kakor nic.

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Glej, ne bi rad kompliciral. Za 150€ bi rad da zadeva igra, ker me ne zanima zdaj ne vem kakšna kvaliteta zvoka. Najraje bi itak vgradne zvočnike, pa še beli se dobijo z lahkoto, kar za te na nosilcih ne morem rečti.

http://www.bestshop.si/izdelek/3100/naziv/JAMO-A102-par-satelitskih-zvocnikov

tele sem našel bele, recimo, da mi je to maksimum kar dam za zvočnike, kaj lahko priklopim na njih, da bi zadeva igrala preko kakega USB ključka? Simple rešitev iščem...

luka51

Guru
16. avg 2007
14.392
5.674
113
hm v tem primeru bi jaz šel mp3 predvajalnik (ali divx)+računalniški zvočniki.

nevem če boš prišel drugače za 150€ skozi.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
No, za 150 evrov dvomim, da bos prostor ozvocil, razen ce zelis da se slisi samo nekaj v ozadju. Za velike prostore (trgovine) se uporabljajo 100V sistemi, zvocniki se dobijo v vseh mogocih variantah (ti so predvsem vgradni, ravno to, kar isces), a za tak znesek dvomim, da bi lahko dobil ojacevalec in se nekaj zvocnikov (najbrz bos zelel imeti vsaj stiri, na vsaki strani po enega ?).

Racunalniski zvocniki ... niso najbolj vgradni
smile-1.gif

Jaz vidim tvojo situacijo tako:
- ali bos namontiral vgradne zvocnike in imel en ojacevalec, naokoli pa potegnil malce debelejsi kabel
- ali bos uporabil aktivne zvocnike (ima vsak svoj ojacevalec) in bos potegnil naokoli samo signalni kabel

Zvocniki, na katere si dal povezavo, so za tvoj namen dalec najmanj primerni (niso vgradni, so nizkoimpedancni in za povrh se dokaj neucinkoviti).

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Štirje zvočniki mi ne pridejo v poštev, ker ne nameravam vlačit kablov po stenah, kar mi izgleda bebavo. Torej dva zvočnika v dveh kotih, kjer pridem skozi steno s kablom.

Radirko, ravno vgradnih ne iščem, ker nimam gips sten.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Aha, sem ravno napacno prebral ! Se pravi ugotovi kako dolgi bi bili kabli, potem pa glej ali kombinacijo ojacevala + dveh pasivnih ali pa par aktivnih zvocnikov, pri cemer pazi, da ima vsak zvocnik svoj ojacevalec (racunalniski tega nimajo, ponavadi je samo v eni skatlici, druga je pa pasivna).

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Koliko stanejo poceni ojačevalci in pa ali obstajajo taki, da bi potem samo kaki USB ključek vtaknil v njega pa bi špilalo?

Aja, pa kabli bi bili kar dolgi, od oka, ene 5 m v vsako smer...

Nazadnje urejeno:

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Ma dobro, ojačevalec bomo rešili na bolhi za 40-50€ rabljeno hifi komponento pa je. Se pravi nabavim še ene solidne zvočnike za 100€ max in neko zadevo, da bo piklopljena na ojačevalec in bo prek USB vhoda igrala mp3 ali wma. Je to lahko DVD/DIVX player?

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.765
167
63
Lahko bi zvočnike montiral malce nižje in jih pod nekim kotom usmeril v strop. Nizke frekvence se tako ali tako širijo v vse smeri, visoke pa so bolj usmerjene. Na tak način bi morda lahko dobil malce boljšo disperzijo zvoka po prostoru (odbojni kot je načeloma enak vpadnemu).
Zvočniki montirani povsem v kotu poudarijo base in lahko dobiš neprijeten efekt nerazumljivega bučanja.

Kar se tiče aktivnih zvočnikov pomojem jih ni ergonomično monitrat. Rabiš napajalni kabel do njih + signalni kabel. Vzemi en reciver in ene pasivne zvočnike, lahko 2.1, ker so sateliti manjši in so manj opazni. Pozor, 2.1 zvočniki imajo ojačevalec v subwooferju! Torej napajanje + signal do subwooferja ter signal od subwooferja proti satelitom.

lp

luka51

Guru
16. avg 2007
14.392
5.674
113
glej ti si se očitno odločil že v štartu da neboš imel ozvočenja.
imaš 2 možnosti ali srejmi višjo ceno ali sprejmi zgoraj napisano.

in če nimaš kam dat 30x30 cm wooferja recimo alo 50x30cm wooferja potem pa imaš res hudi natlačeno trgovino. kam boš dal stranke?

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Najlažja varianta bi bilo kaj takega : Stolp

Glavno enoto daš na kako polico, zvočnika obesiš na steno. (ali fiksiraš na kakšno poličko, da ne padejo slučajno dol)

Ima USB vhod, MP3 ... slišat pa se bi tudi moglo na 60kvadratih.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.392
5.674
113
špila ko šus ja če maš na mizi
smile-1.gif
ti pa sediš pred njo.

lepo te prosim kak naj 1cm premera membrana napolni trgovino z zvokom?
bo pa treba posečt po malce večji zadevi.

glede kablov. lepo v kotu po steni 1cm kabl kanalček in se ne vidijo kabli

Nazadnje urejeno:

Avian

Pripravnik
7. sep 2007
359
0
16
ksz. čakaj kako trgovino pa imaš da nimaš prostora oz pozicije za bass. bi dal skico pa ti tik tak najdemo lokacijo.

lp Avi

p.s. pa kje bo ta trgovina ker me končni izdelek res zanima.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Slednji izgleda manj slabo (poglej frequency response ...), a kje iams ojacevalnik z ustreznim izhodom ?

Vsaka stva je za svoj namen. To, kar bi ti rad (en cungalunga player direktno na zvonike) deluje samo z aktivnimi zvocniki, torej kupi dva zaresna aktivna boxa (200-300 EUR), pa bo zadeva spilala in to sploh ne slabo.

Aja, pa potem, ko ti pridejo tecnarit od SAZASa in se tisti drugi paraziti, nam prihrani novo temo, ker sem te zgoraj ze enkrat opozoril.