The new terminology, which replaces 10.8V, is meant to reduce confusion in the marketplace by clearly identifying tools that are rated at maximum voltage (i.e. 12V) rather than nominal voltage (i.e. 10.8V) by using the “Max” designator. Bosch’s 12V Max Litheon batteries are 100% compatible with all past and future Bosch ultra-compact tools.10.8V ni enako 12V. Niso samo preimenovano. 10.8V je 9 NiMH celic, medtem ko jih je pri 12V 10 kos. In višja je napetost, bolje je. Zakaj? Ker za enak vrtilni moment pri nižji napetosti potrebuješ večji tok, kar pa povzroča večje gretje celic in njihovo hitrejšo obrabo. Večji tok pomeni tudi večji stres za motor.
Napetost baterije ti o dejanski moči ne pove čisto nič. In ja, v splošnem so 18V naprave boljše in vzdržljivejše. Po večini so to tako ali tako že LiOn baterije (ki so pravzaprav 18.4V), so tudi lažje, življenska doba je večja, lahko jih polniš hitreje, ni memory efekta itd...
Med profiji so zaželjene 10.8V oz 12V??? Ne se hecat...
So don’t worry, all your old 10.8V tools will work with the new 12V tools coming out, only a small marketing tweak to keep up with Milwaukee and Ridgid who decided to give the “Max Voltage Rates” and make people think their tools are more powerful. Basically all the ultra compact tools use almost identical batteries with equal number of lithium cells. Milwaukee has recent changed the name of their ultra compact tools as well to M12 Lithium Ion tools. Hopefully everyone has settled on their new names and we can stop confusing everyone. Personally my favorite of all the ultra compact tools remains the Impactor now also a 12V max PS40-2A , still more powerful than any of the competitors with the conservative numbers.
So zaželjena, samo odvisno kje. Za lahka dela na terenu ali delavnici, kjer je manjša teža in kompaktnost prednos pred močjo. Ti dam 20 parov blumovih vodil za montirati, pa me prav zanima kaj boš izbral. Ali pa 18V rezkar ali 12V za abs zaokrožiti na licu mesta montaže. 12V ali 18V vbodno za knauf monterje?
Za vrtat v železo definitivno ne. Za lahka opravila pa gotovo. Meni je monter klim montiral klimo na dimnik z 10,8V. V tisti rdeči cegel gre kot puter. Seveda z večjim gre 5-10s hitreje na luknjo a je treba to nosit na streho.