Adobe CS 5

v0x

Pripravnik
13. maj 2008
179
1
16
omg ... noro :D
cheer.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Tale trik s panoramo me je pa navdušil.
cheer.gif

Čeprav me pa res zanima, po kakem principu si to izmišljuje vzorce. Zastopim brisanje koščkov smeti na travniku, ampak filanje večjih belih plaht s smiselno vsebino ...
17758-icon_confused.gif

erikson

Guru
25. avg 2007
22.254
6.089
113
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
DA izkoristim....mogoče kdo ve release date za Lightroom 3.0?
Napoved je za "spomladi 2010". Namesto končne verzije je ta teden prišla ven Lightroom 3 beta 2, ki deluje do 30. junija 2010.

Pomlad sicer traja do 21. junija, tako da imajo še čas.
crazy1.gif

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.363
81
48
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Čeprav me pa res zanima, po kakem principu si to izmišljuje vzorce. Zastopim brisanje koščkov smeti na travniku, ampak filanje večjih belih plaht s smiselno vsebino ...
17758-icon_confused.gif

Če pogledaš fotko levo zgraj, boš videl, da je vzorec naredil po mirror principu. Tako da sklepam, da tudi na ostalih delih fotko razširil po istem principu.

hgard

Guru
22. jul 2007
4.079
568
113
Končno verzijo jih ima bolj malo, ker jih še niso začeli razpošiljati. Se pa da na testni masikaj sprobati.

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Jaz nameravam napisat članek glede novosti v CS5 v primerjavi s CS4 (zaenkrat samo v zvezi s Photoshopom). Zaenkrat kaže bolj švoh... Udarne novosti sploh niso tako zelo udarne in spoznavam, da mi gre Adobe s tem vse bolj na živce... Zadnji upravičeni prehod je bil iz CS2 na CS3. CS4 in CS5 sta v resnici samo dva service packa, z dvema ali tremi miniaturnimi novostmi.

Tale content-aware vudu je bil že prej, v obliki content-aware transforma, ki je bil pogosto kar koristen. Tale content-aware fill je pa uporaben le v točno specifičnih pogojih. Vse kar dela je to, da na random pobira sosednje vzorce in jih potem še bolj na random klofa notr. Kar je v teoriji sprejemljivo, v praksi se pa pokaže, da to deluje za fotke z F8 ali še več. Zakaj? Ker pri bolj odprti blendi pride do manjšega DOF in ti potem tisti blur meče v ospredje. Random... kr neki.

HDR toning? Jokal sem ko sem gledal tutorial od Lynda.com na to temo. Fotka, ki jo je predavateljica "obdelovala" je bila na koncu tako poden, da ni za govorit. Tudi sam sem poskušal kaj storiti tam, ampak karkoli premakneš, samo degradiraš sliko.

Lens Correction? Naj bi odstranil potrebo po dodatnem filtru, ki pa sem ga jaz že dolgo nazaj itak kupil, ker je bila zelo koristna investicija. Žal je trenutno tudi to nekoristno, saj je baza kombinacij fotoaparatov in objektivov zelo boga. Od Canona je le 50D, 1D MkIII, 1Ds MkIII, 5D MkII... Nikon? D3x in D90. Potencialno se bo ta baza še polnila, ampak sramota je, da nimajo naštetih niti vseh trenutnih modelov v prodaji, kaj šele dikontinuirane... Objektivov je sicer nekoliko več, ampak to ne odtehta manjka bodyjev.

Puppet Warp? Za fotografe praktično nekoristen dodatek. Pa tudi za večino ostalih uporabnikov PS... To zadevo poznamo iz After Effects že nekaj časa. Kjer je koristna za animiranje NARISANIH objektov, predvsem za migetanje rok in nog. Na fotkah tega skorajda ne moreš koristno ponucat.

Koristna zadeva bi znala biti Mini Bridge, ki je integrirana v PS in je, če tako nastavimo, vedno na voljo. To pride prav ko delamo z večjim številom slik, sicer je vseeno če jih odpiramo v raziskovalcu...

Prihodnji teden se bom še malo bolje poglobil v vse skupaj in zgornje trditve poskusil potrditi oziroma ovreči na konkretnih primerih. Ampak mislim, da je jasno, da naštete stvari nikakor ne opravičujejo prehoda na novo verzijo, saj niti bugi na prejšnji niso odpravljeni. Podpora za njo pa bo verjetno prav kmalu ukinjena...

Ljubim vse Adobove izdelke in si dela brez njih ne bi znal predstavljati - Flash, Dreamweaver, InDesign, Illustrator, Premiere, After Effects, Acrobat. Zame nimajo konkurence, ampak to kar Adobe dela zadnje cajte s temi verzijami je trapasto.

Btw, a kdo ve v čem je point, da vztrajajo z Fireworks? Ko so kupili Macromedio so to jasno podedovali, ampak kdo za vraga bi kupil FW, če ima lahko PS? Poleg tega pa vsaj meni ob inštalaciji CS5 ni inštaliralo Acrobata... Verjetno zato, ker ga že imam od prej, vendar pri inštalaciji nisem bil pozoren, če sploh je zraven ali ne. Je lahko kdo tako prijazen, pa preveri, ko bo inštaliral Master Collection?

LP

EDIT: Testiral sem na Win7, 64-bit.

Nazadnje urejeno:

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik DrM007 pravi: Btw, a kdo ve v čem je point, da vztrajajo z Fireworks? Ko so kupili Macromedio so to jasno podedovali, ampak kdo za vraga bi kupil FW, če ima lahko PS?
Morda je odgovor na to v združljivosti (direktnih prehodih) nekdanjih Macromedijinih programov.
To možnost sem sam sicer silno redko uporabljal, pa vendar je bilo verjetno marsikomu lažje, če je lahko za posamezne elemente 'skakal' direktno iz Dreamweaver-ja na popravila, dodatke, urejanje, animacijo itd.

Ker pa še vedno uporabljam staro verzijo MX 2004 Macromedie, ne vem, če je prehodnost pri novih, torej že Adobovih verzijah kaj drugačna. Če lahko sliko urediš v PS-u in jo vstaviš in izvoziš direktno iz Dreamweaver-ja (brez vmesnega shranjevanja) potem je Fireworks res brez smisla.

LP

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
hm... bo treba to malo bolj pogledat... priznam da DW uporabljam predvsem kot barvast notepad in pa za direktno shranjevanje datotek na strežnik prek ftp. Za kaj več nisem imel potrebe/časa.