ksz
še zgodba z "drugega brega".
tudi sam sem eden tistih, ki ima kredit v frankih. ko sem jemal kredit, bi začetni obrok pri kreditu v evrih znašal okoli 450 EUR, pri kreditu v frankih pa dobrih 400 EUR, torej kakih 10% manj. zato sem seveda začel razmišljati o kreditu v frankih. bankir me je opozoril na valutna tveganja, da bo moj mesečni obrok odvisen od razmerja euro:frank. ko sem ga vprašal, kaj to pomeni zame v prihodnosti, se je samo zasmejal in rekel, da če bi to vedel, bi se ukvarjal z valutnim trgovanjem, ne pa prodajal kreditov. skratka, odločitev in odgovornost je na meni. zato sem doma pogledal gibanje tečaja za zadnjih deset let in ugotovil, da če bi frank narastel na najbolj neugodno razmerje v zadnjih desetih letih, bi se velikosti obrokov v obeh valutah izenačile. hkrati pa je vrednost franka zadnjih nekaj let padala, tako da sem se mirno odločil za kredit v frankih. prvih nekaj let je bila to dobra odločitev, saj je frank še naprej padal, najnižji obrok sem imel okoli 370EUR. potem pa je prišel tisti nesrečni januar 2015, ko je frank poletel v nebo in obrok je poskočil na skoraj 600 EUR. takrat me je stisnilo pri srcu, vendar sem vedel, da če bi šel v konverzijo v EUR, bi samo še poslabšal zadeve, zato sem pustil kredit pri miru in upal na padanje franaka nazaj. trenutno je moj obrok okoli 450 EUR, tako da nisem v ne vem kaki izgubi, res pa je, da bi zaradi trenutno nizkih obrestnih mer bil tudi trenutni obrok v evrih nižji od začetnega.
pod črto, prvih nekaj let sem profitiral na račun švicarja, zadnjih nekaj let pa sem ta profit izgubil in ga zdaj preplačujem. ampak to je bila moja finančna špekulacija, ki se ni izšla, torej jo bom moral sam požreti. zaradi tega sva se enkrat sporekla s sodelavcem. sam sem raje vzel kredit na malo daljše obdobje in si pustril "rezervo" pri plači, medtem ko on se je zakreditiral v švicarjih do meje svoje kreditne sposobnosti in to ga zdaj tepe, ker daje skoraj celotno svojo plačo za obrok kredita.
še enkrat pa bi rad poudaril to: ne vem, kaj so se ostali jemalci kreditov v frankih pogovarjali s svojimi bankirji in kaj jim piše v njihovih pogodbah. ampak mene je moj bankir vsaj dvakrat opozoril na valutno tveganje, ravno tako je to zapisano v moji kreditni pogodbi. zato sklepam, da so bili tudi ostali tako opozorjeni, tako da ne vidim razloga, zakaj bi morali zdaj sprejemati neke interventne zakone in si izmišljati neke fiktivne konverzije zaradi latnih špekulacij (ali lastne nesposobnosti dojemanja povedanega in zapisanega pri najemu kredita)