A SE ZEMLJA RAZPADA ?!?

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Predvidevam, da so ti planeti bližje zvezdi in manj ohlajeni??? A ni to logično???

Človek je za marsikatero nevšečnost na POVRŠINI zemlje odgovoren, za globine od 10-400km v notranjost pa mislim da ni kriv.
hysterical-1.gif
Tako da tudi če bi se nam Zemlja hotela maščevat, bi morala bit zelo pametna (kolk že ima IQ?).
Kaj so se ji šele bitja pred več 100 milijoni let morala zamerit, ko je bilo potresov še več in so bili še močnejši.
confused-1.gif

Letos je res več močnejših potresov, kot povprečje, ni pa to nikakršnje odstopanje. Hudič letos je, da nastajajo na poseljenih območjih in so nadpovprečno plitvi.

Čakam, da država uvede nov davek na avtomobile, ker zaradi tresljajev, ki jih povzročajo, nastajajo potresi.
uf-1.gif

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.049
6.235
113
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Se pa tudi pričakuje intenzivnejše delovanje sil na Jadranu, ter Črni Gori (no saj to je tudi Jadran), ker se Italjanska plošča premika nad Jadransko, tako da se Jadranska obala v bistvu niža ter potaplja.
Pričakuje? Bemtiš, to se dogaja že zadnjih 100 milijonov let.
Pa prvič slišim za kake 20 letne cikle premikanja Zemlje. Kje to pobirate take neumnosti? Zemlja je aktivna vseskozi in (zaenkrat) popolnoma nenapovedljiva.

Ves ta crap sem slišal od profesorja ki uči na Filozofski fakulteti (prej Pedagoška fakulteta) študente Geografije. Verjemi da je on o teh ciklih malo bolj poučen kot pa ti in novinajrji 24kur. Ti ljudje sodelujejo v mednarodnih projektih, hodijo po seminarjih, ki sežejo dalje kot seže strokovnost tukaj na Alterju.

Sicer sem pa omenil da se zemlja premika nonstop. Z to besedo sem zajel tudi tvoje časovno območje 100-tih miljonov let.

Nenazadnje tudi 24kur je ta podatek od nekod pobralo, in če ni ravno ta podatek iz Alterja, potem je ok, vsekakor pa ni izmiščjen.

Nazadnje urejeno:

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
V mednarodnih projektih, na konferencah in seminarjih in podobno sodeluje tudi dr. prof. ter klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj, pa ji vseeno ni preveč za verjeti. Med profesorji na fakultetah je še posebej pogost pojav, ko svoje ideje (bolj ali manj zanimive) razglašajo za edini možen prav. In tale o nekih 20 letnih ciklih premikanja zemlje je čisto navaden bulshit. Mislim halo, od kje? Zakaj o tem recimo nič ne preberem na Wikipediji?

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.186
113
Citat:
Uporabnik keber pravi:
V mednarodnih projektih, na konferencah in seminarjih in podobno sodeluje tudi dr. prof. ter klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj, pa ji vseeno ni preveč za verjeti. Med profesorji na fakultetah je še posebej pogost pojav, ko svoje ideje (bolj ali manj zanimive) razglašajo za edini možen prav. In tale o nekih 20 letnih ciklih premikanja zemlje je čisto navaden bulshit. Mislim halo, od kje? Zakaj o tem recimo nič ne preberem na Wikipediji?

Nekje sem že bral za te 20 letne cikle sam ne nejdem strani. Sicer pa obstajajo ti klimatski cikli samo ne na 20 let ampak veliko več.
http://en.wikipedia.org/wiki/Milankovitch_cycles

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.902
114
63
štajerska
ko sem še jaz študiral, je veljalo, da gredo geografijo, zgodovino ipd jajca študirati ta bolj leni in tisti, kij jim je samo za cetlc
poznam jih kar nekaj, ki so se cele dneve zakajali in uspešno končali ta študij - več ali manj nakajeni, tako da to ni ravno neka referenca
če pa lazijo okli po svetu, je pa to napaka našega šolskega sistema.
do sedaj še nisem slišal , da bi naši mojstri kaj pametnega pogruntali

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Zdaj pa ker si ti to nekje slišal, se aplicira in degradira celotno generacijo študija geografije in zgodovine?

Ni vredu.

Nazadnje urejeno:

alter01032010

Pripravnik
1. mar 2010
300
0
16
Citat:
Uporabnik garner pravi:
Glede na to, kako folk dela z naravo se sploh ne čudim, kako zemlja vrača nazaj.

To, kako ravnamo z Zemljo, nima čisto nobene veze s potresi.
Poglej si, zakaj prihaja do potresov in kaj bo, ko potresov ne bo več. Mene bolj skrbi slednje. Sile se pač nekako morajo sproščat, čeprav zadnje čase (morda??) preveč aktivno.

Nazadnje urejeno:

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Preveč aktivno? Kakorkoli, edini res močan potres je bil v Čilu. Tak, kot je bil v Haitiju, jih je vsako leto okoli 20 in o njih kaj dosti ne poročajo.

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.107
1.286
113
42
Citat:
Uporabnik The_Red_Devil pravi:
Zemlja se razpada. Majkemi ona razpada se...jebala te slovenština...
Zemlja se napada iz strani marsovcev. Ziher je to imel v mislih!

Goran_r

Pripravnik
18. okt 2007
165
0
16
Citat:
Uporabnik kazamurnik pravi:
Neka luna da ima plimovanje kot ga poznamo pri nas ampak pri nas gre samo voda gor pa dol...tam pa gre zemlja gor pa dol za 100 metrov...
Na zemlji se ne premika samo voda. Prav tako se površina cele zemlje zaradi lune dviga. Sem že pozabil, za koliko se dvigne (cca pol metra?), vendar se definitivno premika cela zemljina in ne samo voda. Na vodi to najbolje vidimo, če pa se del Evrope dvigne za pol metra, pa malo težje opaziš
wink-1.gif

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Se pravi da je bila tista oddaja vseeno nekaj vredna in ne neki ZF film...sej so govorili neki strokovnjaki....so pa menda že gledali s kakim teleskopom in menda ne streljajo neumnosti tako kot jaz :D

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Plimne sile seveda močno delujejo na Jupitrovih in Saturnovih lunah, recimo površina lune Io se napne tudi za 100 metrov. Ampak potresi 32. stopnje so pa še za znanstveno fantastiko preveč. To bi pomenilo, da se sprosti 10^33 x več energije kot pri najmočnejšem doslej zabeleženem potresu, to je približno miljardokrat več energije kot pri eksploziji supernove.

Madafaka

Fizikalc
18. feb 2009
3.343
0
36
27
Bronx
Citat:
Uporabnik Goran_r pravi:
Citat:
Uporabnik kazamurnik pravi:
Neka luna da ima plimovanje kot ga poznamo pri nas ampak pri nas gre samo voda gor pa dol...tam pa gre zemlja gor pa dol za 100 metrov...
Na zemlji se ne premika samo voda. Prav tako se površina cele zemlje zaradi lune dviga. Sem že pozabil, za koliko se dvigne (cca pol metra?), vendar se definitivno premika cela zemljina in ne samo voda. Na vodi to najbolje vidimo, če pa se del Evrope dvigne za pol metra, pa malo težje opaziš
wink-1.gif
hysterical-1.gif
Kateri del pa? Italija? Slovenija? Španija? Skandinavija? Mogoče Rusija, pa ne porajtamo tolk?
Ali mogoče misliš na luno Evropo? Moraš biti bolj specifičen.