A lahko zdravnik operira samega sebe?

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Citat:
Uporabnik shift pravi:
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:
SIcer pa me zanima še nekaj. Veliko se govori in piše o stroških zdravstvene blagajne, o vse večjih doplačilih, še posebej v zobozdravstvu... OK, a mi lahko nekdo poda mnenje/oceno, kako te stvari med sabo urejajo zdravniki in zobozdravniki?
Težko me bo kdo prepričal, da se zobozdravnik (posega sam sebi ne more opraviti) uvrsti v čakalno vrsto, doplača iz svojega žepa vse kar ni krito iz police ZZZS itd. So ti "prijateljski" posegi speljani po uradni poti? Če niso, ali so legalni? Je za legalnost dovolj, da svojega frenda zdravnika zdravi drug zdravnik z licenco, čeprav mimo čakalnih vrst, z najboljšo diagnostiko, pripomočki in metodami?

tega je v zdravstu polno.pa če pogledamo drugače ne samo v zdravstu tudi v drugih strokah in podjetjih si uslužbenci zagotovijo "najboljše sedeže".prav ni.če je pa moralno pa ne vem se mnenja zelo delijo.če policaj ustavi svojega kolega mu le ta tudi ne napiše kazni...

Jap. In to je nekaj, kar ni vredno komentarja, omembe, morda moraliziranja? Je nekaj normalnega, kajne?
Sorry. Ni.
Zdravniki ne smejo pričakovati simpatij, če hkrati za svoje riti verjetno vsaj nekateri poskrbijo nadstandardno, bolje, kot si to lahko privošči povprečen državljan.
Da se razumemo: če si zdravnik krije samoplačniško si naj, hvala bogu. Ne pa iz javne zdravstvene blagajne in mimo uradnih čakalnih vrst.

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
mogoče bi naredil max. 2x to kar si napisal potem bi bila naslednja destinacija LJ Polje.
če bi vozil motokros zaenkrat kritje stroškov ni problem.kako bo pa to v prihodnje bomo pa videli

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.771
6.758
113
pri taščici
yep, dipidolorja se ne dobi kar tako, dokler ga ne predpiše zdravnik, sestra nima pogojev da ti ga da. Je baje pod ključem, tako da.... Ko pa ti ga predpiše, ti ga pa da mislim da celo ansestezist oziroma dežurni zdravnik po posvetovnju z njim.
Ko te res kaj boli, potem dipi prime, samo kaj ko si potem čist out (pod dovolj veliko dozo spiš praktično nepretrgoma, ni pomembno kaj se dogaja okoli tebe)

Glede teme: če je nujno, če se čuti sposobnega, če ima opremo pri sebi,potem naj si naredi. Če pa ni, pa po moje tega ne prakticirajo.

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
pod ključem je tudi codein ki je zdravilo proti kašlju vendar ima psihotropne učinke.dipidolor dajejo tudi ZT/MS po predpisu zdravnika seveda v mišico.ponavadi je doza 1/2 amp ali pa tudi cela

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
Citat:
Citat:
Uporabnik shift pravi:
Citat:
SIcer pa me zanima še nekaj. Veliko se govori in piše o stroških zdravstvene blagajne, o vse večjih doplačilih, še posebej v zobozdravstvu... OK, a mi lahko nekdo poda mnenje/oceno, kako te stvari med sabo urejajo zdravniki in zobozdravniki?
Težko me bo kdo prepričal, da se zobozdravnik (posega sam sebi ne more opraviti) uvrsti v čakalno vrsto, doplača iz svojega žepa vse kar ni krito iz police ZZZS itd. So ti "prijateljski" posegi speljani po uradni poti? Če niso, ali so legalni? Je za legalnost dovolj, da svojega frenda zdravnika zdravi drug zdravnik z licenco, čeprav mimo čakalnih vrst, z najboljšo diagnostiko, pripomočki in metodami?

tega je v zdravstu polno.pa če pogledamo drugače ne samo v zdravstu tudi v drugih strokah in podjetjih si uslužbenci zagotovijo "najboljše sedeže".prav ni.če je pa moralno pa ne vem se mnenja zelo delijo.če policaj ustavi svojega kolega mu le ta tudi ne napiše kazni...

Jap. In to je nekaj, kar ni vredno komentarja, omembe, morda moraliziranja? Je nekaj normalnega, kajne?
Sorry. Ni.
Zdravniki ne smejo pričakovati simpatij, če hkrati za svoje riti verjetno vsaj nekateri poskrbijo nadstandardno, bolje, kot si to lahko privošči povprečen državljan.
Da se razumemo: če si zdravnik krije samoplačniško si naj, hvala bogu. Ne pa iz javne zdravstvene blagajne in mimo uradnih čakalnih vrst.
kot sem napisal to se dogaja v vseh strokah.če prav pomisliš se ne zgodi ravno velikokrat da bi nekdo od sester zdravnikov rabil zdravstveno pomoč preko vrste mogoče 1-2x v vsej karieri.tako pač je jaz tudi ne morem iti v merkur/harvey in kupiti izdelek brez davka tako kot ga lahko dobijo zaposleni in ga nesejo
ven na zadnja vrata pa je ravno tako opeharjena država

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
A to je tisti rdeči trikotnik?
confused-1.gif

Jaz budala, pa sem jih pred leti skoraj celo flašo vrgel stran... Briga me, če je bilo čez rok, zadelo bi ziher bolje!
cool-1.gif

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
So pa praktični problemi. Kirurško iglo in nit ne dobiš kar v lekarni (preverjeno, ker sem obredel cel kup naslovov, preden sem jo lahko dodal v "potovalno lekarno"), z navadno iglo pa boš precej razmrcvaril kožo, da o tem, kako se bo zagnojila nit sploh ne govorim. Lokalni anestetik je še večji problem...

Če je zdravnik zasebnik lahko dobi igle in anastetik (recimo Xilocain) na naročilnico iz lekarne.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Sem preveril in noben lokalni anestetik ni (uradno) prosto dostopen. Spadajo med zdravila s posebnim režimom predpisovanja in se lahko uporabljajo le v zdravstvenih zavodih in pri pravnih fizičnih osebah, ki opravljajo zdravstveno dejavnost.

Nazadnje urejeno:

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
Citat:
Uporabnik tony pravi:
A to je tisti rdeči trikotnik?
confused-1.gif

Jaz budala, pa sem jih pred leti skoraj celo flašo vrgel stran... Briga me, če je bilo čez rok, zadelo bi ziher bolje!
cool-1.gif

nope.

poln trikotnik v rdeči barvi označuje trigonik, ob uživanju katerega velja absolutna prepoved upravljanja vozila (z upravljanjem vozil in strojev je potrebno počakati toliko časa, da se učinkovina in njeni presnovki izločijo iz telesa)

paragraf v barvi teksta (§) označuje narkotik (mamilo)

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik shift pravi:
pod ključem je tudi codein ki je zdravilo proti kašlju vendar ima psihotropne učinke.dipidolor dajejo tudi ZT/MS po predpisu zdravnika seveda v mišico.ponavadi je doza 1/2 amp ali pa tudi cela

Opijati (Codeini phosphatis, Morfin) se lahko predpisujejo brez problema, le treba je vnesti v knjigo evidence (ima jo vsaka ambulanta) in napisati recept dvojnik ki se hrani v kartoteko.

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
Citat:
Uporabnik Blackjack pravi:
Citat:
Uporabnik shift pravi:

Opijati (Codeini phosphatis, Morfin) se lahko predpisujejo brez problema, le treba je vnesti v knjigo evidence (ima jo vsaka ambulanta) in napisati recept dvojnik ki se hrani v kartoteko.

na tak način imamo pri nas tudi morfij,dipidolor,mst,durogesic,codein,dhc,sevredol,paldone,narcanti....

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
.ksz.

Zdravnik si lahko sam predpisuje terapije (zdravila, napotnice,... na svoje ime).
Listine so enako veljavne v pravnem prometu, kot če bi listine podpisal kakšen xyz zdravnik.

Vsak zdravnik ima svoj karton splošne prakse pri drugem zdravniku, saj tako veli zakon. Sam ne more pisat napotnic na svoje ime, razen če ne gre za urgenco, sprejem na IPP ali kaj podobnega. Ponavadi pa seveda pokliče kolega in mu pove kaj napisat, saj sam ve najboljše če je zadeva iz njegove stroke. To je govora o družinskih zdravnikih, razni zdravniki sekundarne ravni pa niti nimajo poblastila za pisanje receptov ki so izven njihove specialnosti, interne napotnice pa sebi ne morejo napisat.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Malo smo zašli... vprašanje je bilo v zvezi z lokalno anestezijo pri npr. šivanju rane. Sterilne raztopine xylocaina pa ne dobiš kar tako.

Seveda lahko kupiš 10-pack kondomov, jih obrneš okoli in namažeš po koži... samo ne moreš potem šivati tega
evil.gif
.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
OK, to je že bolje. Vseeno obstaja možnost, da si krepko pomagajo med sabo, križem kražem. Po svoje lahko na to sklepam iz tvojega odgovora.
Sicer ni s kolegialno pomočjo nič narobe. Narobe je lahko le, če je zdravnik pri obravnavi svojih zdravstvenih problemov priviligiran v smislu, da se lahko izogne čakalnim vrstam, si priskrbi boljšega zdravnika, kakovostnejšo diagnostiko in nabor zdravil ter pripomočkov. Vse to je OK, če krije samoplačniško. A v to dvomim...

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

MacGyver style. I like it... Nisem pomislil na to... Seveda rabiš tudi sestavine...

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
OK, to je že bolje. Vseeno obstaja možnost, da si krepko pomagajo med sabo, križem kražem. Po svoje lahko na to sklepam iz tvojega odgovora.
Sicer ni s kolegialno pomočjo nič narobe. Narobe je lahko le, če je zdravnik pri obravnavi svojih zdravstvenih problemov priviligiran v smislu, da se lahko izogne čakalnim vrstam, si priskrbi boljšega zdravnika, kakovostnejšo diagnostiko in nabor zdravil ter pripomočkov. Vse to je OK, če krije samoplačniško. A v to dvomim...

Vse kar si povedal se vsakodnevno počne, zahvaljujoč prijateljsvu(kolegialnosti). Ne pomeni pa da zmeraj "pali", še posebaj pri čakalnih vrstah.