A lahko zdravnik operira samega sebe?

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Tako mimogrede se mi je postavilo izjemno pomembno vprašanje. Ali lahko zdravnik operira samega sebe? Magari doma.
OK, verjamem, da si je zmožen narediti lokalno anestezijo, se operirati in zašiti, če je le operacija takšna, da lahko narediš sam. Vprašanje je, če to sme. So kakšni predpisi, ki prepovedujejo operacije (ali druge zdravniške posege) na samem sebi?
Kaj pa če nisi zdravnik in operiraš sebe ali koga bližnjega?

Utrgano vem, ampak sem že slišal štorije o pametnjakovičih, ki so kar sami sebi zašili kakšno rano....pa niso bili zdravniki.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Zelo zanimivo vprašanje
smile-1.gif
. Najbrž bi znal kak sodni medicinec dobro utemeljiti odgovor...

Po mojem zakonsko ni nobene ovire, dokler ne ogrožaš svojega življenja. Zdravnik gor ali dol. Seveda takšne operacije pridejo v poštev samo nekje pod trebuhom... drugje bi imel že velike težave z dostopnostjo, poleg tega pa bi se z eno roko zelo težko šivalo.

Konec koncev ti nihče ne more govoriti, kaj smeš in kaj ne smeš delati s svojim telesom. Tetovaže, piercingi in podobni že praktično kirurški posegi tudi niso omejeni.

Pri ranah, kjer niso poškodovane kake pomembnejše stvari in je bolnik v dobri kondiciji, je itak vseeno ali rano zašije kirurg ali pa šivilja. Estetski izgled in dolžina okrevanja sta sicer druga stvar, ampak končni učinek bi bil podoben.

So pa praktični problemi. Kirurško iglo in nit ne dobiš kar v lekarni (preverjeno, ker sem obredel cel kup naslovov, preden sem jo lahko dodal v "potovalno lekarno"), z navadno iglo pa boš precej razmrcvaril kožo, da o tem, kako se bo zagnojila nit sploh ne govorim. Lokalni anestetik je še večji problem...

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
nekako velja da zdravnik naj ne bi samega sebe diagnosticiral in zdravil ter svojih najbližjih svojcev ker nivo razsodnosti pade

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
No ampak vseeno se verjetno lahko nabavi zdravniške inštrumente (sklapele, niti, šivanke ipd) v prosti prodaji. Saj ne gre za orožje....
Enako verjetno velja za anestetike, a ne?

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
.ksz.

Kaj naj bi veljalo, je ena zgodba.

Kaj velja, pa druga.

Zdravnik si lahko sam predpisuje terapije (zdravila, napotnice,... na svoje ime).
Listine so enako veljavne v pravnem prometu, kot če bi listine podpisal kakšen xyz zdravnik.

Če si sam lahko predpisuje terapije, si torej lahko tudi sam postavlja diagnoze. Čustvena obremenjenost gor ali dol, zakon misli, da je tega sposoben.

To je pa realnost. Ker ni posebnega interesa, da bi se ta člen spremenil, je očitno tega samodiagnosticiranja in samozdravljenja obilo.

Nazadnje urejeno:

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Zdaj ne vem kake operacije imaš v mislih, če je nekaj nujnega potem bo sigurno zdravnik na sebi operiral, ne vem pa zakaj bi operirali sami sebe, če ni nujno - npr. zlom noge in bi namesto, da bi šel v bolnico, doma sam sebi naravnal kost in gips gor dal, ni neke logike.

Drugače pa prepovedano po moje ni, razen če bi s tem ogrožal svoje življenje (samomor je v določenih pogledih kaznivo dejanje, čeprav zveni čudno).

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Nekak je najbrž logično, da tistega, kar fizično sam ne more naredit, ne bo sam delal.
Npr. ne more si sam operirat možganov, ker to pač - vsaj zaenkrat - fizično še ne gre.

Pravno formalno ni pa nobene ovire.

Nazadnje urejeno:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Zdravnik si lahko sam predpisuje terapije (zdravila, napotnice,... na svoje ime).
Listine so enako veljavne v pravnem prometu, kot če bi listine podpisal kakšen xyz zdravnik.

Ne vem čisto točno, kaj je narobe s tem? Ob ukinitvi tega bi bil edini efekt, da bi šlo po zlu 30 sekund časa xyz zdravnika, da bi kolegu napisal recept.

Preden se vržeš na delo s špekuliranjem o pretkanih zdravnikih, ti pa še povem, da je število receptov omejeno in da pod nobenim pogojem ne smeš samemu sebi predpisati kakršnihkoli narkotikov.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ni orožje, ampak tudi morfija ne dobiš v Intersparu. Žal se ne spomnim več, kako točno je zadeva regulirana... bom malo pobrskal. Ampak skoraj prepričan sem, da anestetika tudi ne boš dobil kar tako.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik shift pravi:
nekako velja da zdravnik naj ne bi samega sebe diagnosticiral in zdravil ter svojih najbližjih svojcev ker nivo razsodnosti pade

...kar je povsem logično. Ampak če se temu ne morejo upreti ljudje, ki so popolnoma brez medicinske izobrazbe, kakšen pritisk je to šele za zdravnika, da ne razmišlja o tem.

Glede posegov pa tudi po mojem ni dileme... absolutno prepustit nekomu drugemu.

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.774
548
113
42
povsod malo
Pravnih zadržkov kot jaz vem ni.
Samopoškodovanje lastnega telesa pa tudi ni kaznivo dejanje.
Hipokratovo zaprisega tega ne obravnava (kot se jaz spomnim)
Torej se po tej logiki lahko.

So znani primeri operacij slepičov, hudih vnetij zob itd. na morju s samo radio navodili zdravnika.

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Ni orožje, ampak tudi morfija ne dobiš v Intersparu. Žal se ne spomnim več, kako točno je zadeva regulirana... bom malo pobrskal. Ampak skoraj prepričan sem, da anestetika tudi ne boš dobil kar tako.

za psihotropna zdravila se izpolni in podpiše poseben obrazec.pri nas ima ta pooblastila samo šef oddelka/enote in preko tega obrazca se izdajo zdravila iz bolnišnične lekarne.drugo je pa pisanje receptov za morfij mislimd a ne gre gre pa skozi za druga zdravila ki vsebujejo morfij (durogesic,mst,sevredol...)
kar se anastetikov tiče kak xylocain ni problem

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:
No ampak vseeno se verjetno lahko nabavi zdravniške inštrumente (sklapele, niti, šivanke ipd) v prosti prodaji. Saj ne gre za orožje....
Enako verjetno velja za anestetike, a ne?

saj tudi ti lahko nabaviš skalpele,niti in šivanke v prosti prodaji.če se malo znajdeš tudi anestetik lahko kupiš.po legalni poti seveda

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Zabavna in zanimiva zgodba torej...
Očitno je lahko nekdo sam sebi osebni zdravnik. Samo to še manjka, da bo sam sebi osebni zobozdravnik.

Kako pa je s pravnimi posledicami, če samega sebe zdravi/operira nekdo, ki ni zdravnik? Pa recimo zašuštra in mora popraviti/dokončati v javni zdravstveni mreži? So stroški kriti s strani ZZZS+Vzajemne (ipd) ali ne?

Zakaj vse to sprašujem? Tudi zato, ker so te informacije lahko zelo koristne za vse avanturiste, ki se gibljejo (pre)daleč od rednih zdravstvenih postojank ali pa bi bil njihov obisk v mnogih neživljenjsko nevarnih situacijah nepotreben, vsaj v tistem trenutku.
Laiki niso in nikoli ne bodo zdravniki, vseeno pa se lahko priučijo mnogočesa. Se pa pri vseh teh zadevah postavlja vprašanje pravne odgovornosti za posege na lastnem in tujih telesih (s konsenzom te osebe), dostopnost opreme in zdravil ter plačilo storitev in zdravil v javni zdravstveni mreži pri posegih, ki so bili začeti lastnoročno in ne s strani zdravnika z licenco.

Konec koncev se lahko marsikdo znajde v takšni situaciji. Jaz vem, da bi si brez zadržkov sam zašil morebitno rano na ngi, ki bi jo staknil nekje na daljšem jadranju, če bi imel osnovno znanje in opremo.

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
no takole te vprašam pa boš takoj našel odgovor kdo plača.kdo zdravi in krije stroške recimo nekoga ki si je dal delati prising nad učem pa mu je obrazni živec šel?!

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Ne vem. Ti povej.
Po moji logiki bi to moral plačati ZZZS+Vzajemna, le-ta pa bi nato skoraj lahko zahtevala povračilo stroškov od osebe, ki je škodo povzročila.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
SIcer pa me zanima še nekaj. Veliko se govori in piše o stroških zdravstvene blagajne, o vse večjih doplačilih, še posebej v zobozdravstvu... OK, a mi lahko nekdo poda mnenje/oceno, kako te stvari med sabo urejajo zdravniki in zobozdravniki?
Težko me bo kdo prepričal, da se zobozdravnik (posega sam sebi ne more opraviti) uvrsti v čakalno vrsto, doplača iz svojega žepa vse kar ni krito iz police ZZZS itd. So ti "prijateljski" posegi speljani po uradni poti? Če niso, ali so legalni? Je za legalnost dovolj, da svojega frenda zdravnika zdravi drug zdravnik z licenco, čeprav mimo čakalnih vrst, z najboljšo diagnostiko, pripomočki in metodami?

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:
SIcer pa me zanima še nekaj. Veliko se govori in piše o stroških zdravstvene blagajne, o vse večjih doplačilih, še posebej v zobozdravstvu... OK, a mi lahko nekdo poda mnenje/oceno, kako te stvari med sabo urejajo zdravniki in zobozdravniki?
Težko me bo kdo prepričal, da se zobozdravnik (posega sam sebi ne more opraviti) uvrsti v čakalno vrsto, doplača iz svojega žepa vse kar ni krito iz police ZZZS itd. So ti "prijateljski" posegi speljani po uradni poti? Če niso, ali so legalni? Je za legalnost dovolj, da svojega frenda zdravnika zdravi drug zdravnik z licenco, čeprav mimo čakalnih vrst, z najboljšo diagnostiko, pripomočki in metodami?

tega je v zdravstu polno.pa če pogledamo drugače ne samo v zdravstu tudi v drugih strokah in podjetjih si uslužbenci zagotovijo "najboljše sedeže".prav ni.če je pa moralno pa ne vem se mnenja zelo delijo.če policaj ustavi svojega kolega mu le ta tudi ne napiše kazni...

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
OK, potem se lahko jaz vsak dan zmasakriram s skalpelom, čez potegnem izolir band in odidem na urgenco, potem pa do zdravnika po bolniški list?
Super....
Če bi slučajno vozil motokros pa bi že nastal problem kritja stroškov zdravljenja v primeru nesreče.