A lahko sosedu odklopim vodo?

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.194
3.562
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik Nobody pravi:
Daj mu 100-150€ za delo, ki ga je vložil pa naj se j*be.
Lahko pa sosed njemu da 100-150€, kolikor je patriot dal za materjal, pa se [censored] ...
cool-1.gif

damek1a

Pripravnik
13. okt 2007
659
0
16
mb
ksz
mogla bi že na začetku oba števce montirat pa bi se takoj vidlo kdo preveč troši...
Folku nekako ne gre zaupati, žal. Podobna situacija je bila v naši domači vasi. Imajo neko skupno vaško zajetje, kjer je poleti vedno zmanjkovalo vode, kljub zelo dobri vrtini. Potem so imeli vsak teden sestanke, kjer so obtoževali drug drugega, vendar vode spet ni bilo. Šli so celo tako daleč, da so posamezniki hodili vsak dan okrog in so gledali, če kdo preveč zaliva, itd. Nakar je en predlagal, da montirajo števce pri vsakem posamezniku. Števec sam po sebi ne doprinese nič vode, vendar od časa montaže pa do sedaj (cca 4 leta) vode ni še nikoli zmanjkalo. Kriva torej ni bila preslaba vrtina ampak zgolj človeška pokvarjenost. In to so sovaščani, od katerih je vsak ves čas sveto trdil, da on uporablja v mejah normale.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik stein pravi:
In tako vemo, da je patriot preverjeno čistokrvni Slovenec!
(po medsosedskih sporih namreč)

Kot pričakovano.

Ljubček dragi, če bi dobro prebral, bi videl, da jaz nisem začenjal nobenega spora.
roza.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik starsky pravi:
V vsakem primeru pa zahtevat odškodnino, če dobi pravico do uporabe zajetja, ker hodi čez tvojo zemljo in ti s tem povzroča škodo.

Na mojem so še tri zajetja za vas nižje in kljub omejeni rabi zemljišča ne dobiš nič.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Citat:
Uporabnik stein pravi:
In tako vemo, da je patriot preverjeno čistokrvni Slovenec!
(po medsosedskih sporih namreč)

Kot pričakovano.

Ljubček dragi, če bi dobro prebral, bi videl, da jaz nisem začenjal nobenega spora.
roza.gif
Ljubček dragi, če bi dobro prebral, bi videl, da jaz nisem trdil, da si ti začel spor.
priden.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

Svoje vodno zajetje? Pravno v sloveniji to ne obstaja, pred 3 leti (ali pa malce več) je država ponudila opcijo zastonj "koncesij" za vodna zajetja, ki so po zakonu "prepovedana". Če imaš koncesijo in je tvoj sosed nima potem lahko narediš to kar si omenil; seveda lahko tudi sosed pridobi koncesijo iz tvojega vira. Vprašanje pa je kje je vodno zajetje (čigavo zemljišče), saj za koriščenje rabiš tako državno koncesijo kot tudi dovoljenje lastnika zemljišča.

Če nimaš koncesije pa bolje da si tiho in da ne narediš nič, ker te lahko sosed prijavi za nelegalno koriščenje vodnih virov ...

Poleg tega je voda ena od osnovnih (javnih) dobrin in če jo nekomu kar odkjučiš te lahko celo toži!

Sem malo pogledal-do leta 2004 je bilo potrebno "legalizirat".

Moram preverit, če se da kakorkoli za nazaj uredit. Potem sem na konju, saj mora on dobiti mojo privolitev, da lahko izkorišča vodni vir. Plus tega da verjetno ni dovolj vode za dve kmetiji.

Če pa prijavi mene, tudi sam pade v drek.
evil.gif

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Citat:
Uporabnik Nobody pravi:
Daj mu 100-150€ za delo, ki ga je vložil pa naj se j*be.
Lahko pa sosed njemu da 100-150€, kolikor je patriot dal za materjal, pa se [censored] ...
cool-1.gif

100-150€ za materjal? bolj 1000-1500€, pa še to nevem če je blo zadost.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.425
5.661
113
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Na mojem so še tri zajetja za vas nižje in kljub omejeni rabi zemljišča ne dobiš nič.

Hm hm pravi veleposestnik.......privatna lastnina pa take fore
10.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.038
11.158
113
s sosedi kaj imet, je najhujsa stvar na svet..gledal vceraj na preverjeno, kaj je ena krula naredila sosedom??? zaradi tega ker je 2 focna dobla (verjetno zelo upravičeno)...

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Pokliči na ARSO, seveda se še da legalizirat, ker je tud njim v interesu imeti čimveč vodnih virov pod kontrolo. Seveda se gre njim samo za vodne vire, premoženjsko-pravne zadeve pa po moje ne boš s tem rešil.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.022
6.205
113
Pozanimaj se še kaj se zgodi v primeru, če boš legaliziral vodni vir. Namreč takrat se kar hitro znajde nekdo ki bo poslal položnico za takso za obremenjevanje voda. Zraven tega, da mislim da mora legaliziran vodni vir imeti tudi števec, ampak tega mislim da nebo problem zaobiti.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.143
113
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
(a ni poj tko, da čeprav imaš svoj vodni vir, da ti oni števec montirajo in lepo plačuješ kot da je njihovo? Samo vprašam, ker smo bili v podobni situaciji...)

Ko je bil sprejet zakon je legaliziran vodni vir pomenil, da je država (oz. pristojno ministrstvo) dodelila koncesijo za obdobje XX let za ceno XX EUR (oz SIT). Če je bil vodni vir za domačo oskrbo (t.i. gospodijsko rabo) so ti dali 40 let koncesije za ceno 0 SIT; torej zastonj koriščenje. Števec oz. karkoli povezanega z meritvami ni potrebno imeti.

Drugače je z vodo, ki se jo koristi za gospodarske panoge. Tu spada vse od vode za stekleničenje, preprodaje pa do uporabe za namene kmetijstva (zalivanje, napajanje) ali gospodarstva (hlajenje, ...). Tukaj mislim da so koncesije z omejeno kvoto, kar seveda verjetno pomeni da se potrebuje števec ... ampak števec je samo za nadzo kvote oz. za preverjanje omejitev; koncesija je pavšalna.

Voda spada v kategorijo naravnih virov, ki so lahko (morajo bit) koriščeni brezplačno; tako da tudi če plačuješ vodo dejansko ne plačuješ same vode, ampak "omrežnino" (uporabo vodovoda) ter okoljsko takso ki izhaja da vodo iz čiste predelaš v "odpadno". Zdej preden se kdo vpiči zakaj se plačuje javne vodovode po m3 je potrebno upoštevat še da ponudnik vodo "pripravi" za uporabo (filtriranje, kloriranje, ...) tako da je tak obračun povsem na mestu.

Če je po novem kaj drugače ne vem, vem da ima naša hiša papir in koncesijo dobljeno na ta način in po opisanih pogojih; skratka plačali nismo nič in tudi plačujemo nič!
cheer.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Taksa za obremenjevanje okolja se že plačuje in je zanemarljiva-3-4€. Bi moral pogledat na položnico.

Vodo imam še iz prej omenjenega zajetja, ki je namenjeno v spodnjo vas, ampak samo v hlevu, ker je prenizek pritisk.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.161
6.969
113
pri taščici
jeba so take zadeve...
pri nas imama zadnji dveleti mir od kar smo sami svoj "gospod"
Prej pa je bilo kar nekaj težav, predvsem ob vikendih in suši ker takrat je souporabnik seveda veselo po "mestno" pral cunje, pospravljal bajto, pral avto....
Štos je bil v tem da je v štirni bilo samo nekaj 100 litrov vode in ob suši minimalni dotok. Če je samo ena familija prekomerno trošila vodo v kratkem časovnem obdobju (sobota) je obema zmanjakalo vode. Razlika je bila samo ta, da je k njemu pritekla sama (nižje od zajetja) da smo jo pa mi ponovno dobili je bilo pa kar nekaj komlikacij /višje od zajetja(in včasih tudi stroškov. pumpa laufala v prazno, pumpa šla po gobe) .

Nimam pojma kaj narediti!
Kaj pravi na to, da mu kar naenkrat ni več všeč da ima cev pol metra višje.
KOliko imate sicer vode v štirni in koliko je dotoka?

Zrihtaj si pumpo od hleva do bajte, ta vodnjak pa "zaminiraj". Sta pač slabo delala.....

Podobne teme