A lahko sosedu odklopim vodo?

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Nisem vedel kam naj vtaknem...

Torej, imam svoje zajetje iz katerega ima vodo tudi sosed. Pri izgradnji ni poleg vložil nič drugega kot fizično delo, material je bil moj. Napisano ni nikjer nič.

Mu lahko zabijem čep v cev in si nakopljem njegovo jezo, ali pa ima lahko to še kake druge (pravne) posledice?

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
če ti je fizično pomagal pri izgradnji, torej si se takrat strinjal da ima tudi on vodo. zakaj pa bi mu jo zdaj odklopil???
ti je med zelje hodil???

shift

Guru
20. jul 2007
9.931
2.345
113
za šankom
tipična slovenska posla.zdej ko ne rabiš več njegove pomoči bi mu pa vodo zaprl.to lohk sam cigo nardi

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.574
9
38
ma zmenita se
ali ni škoda tvojih živcev in denarja in časa za posledične morebitne tožbe

Ali pa štajerc
evil.gif

Dolenjcu kaj takega na kraj pameti nebi padlo
hysterical-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.143
113
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Nisem vedel kam naj vtaknem...

Torej, imam svoje zajetje iz katerega ima vodo tudi sosed. Pri izgradnji ni poleg vložil nič drugega kot fizično delo, material je bil moj. Napisano ni nikjer nič.

Mu lahko zabijem čep v cev in si nakopljem njegovo jezo, ali pa ima lahko to še kake druge (pravne) posledice?

Svoje vodno zajetje? Pravno v sloveniji to ne obstaja, pred 3 leti (ali pa malce več) je država ponudila opcijo zastonj "koncesij" za vodna zajetja, ki so po zakonu "prepovedana". Če imaš koncesijo in je tvoj sosed nima potem lahko narediš to kar si omenil; seveda lahko tudi sosed pridobi koncesijo iz tvojega vira. Vprašanje pa je kje je vodno zajetje (čigavo zemljišče), saj za koriščenje rabiš tako državno koncesijo kot tudi dovoljenje lastnika zemljišča.

Če nimaš koncesije pa bolje da si tiho in da ne narediš nič, ker te lahko sosed prijavi za nelegalno koriščenje vodnih virov ...

Poleg tega je voda ena od osnovnih (javnih) dobrin in če jo nekomu kar odkjučiš te lahko celo toži!

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Sem pričakoval nekaj takega.
aplauz.gif

Če povzamem-dogovorjeno je bilo, da imam jaz cev pri dnu, on pa cca. 0,5 metra višje.

Potem je kar naenkrat začelo zmanjkovat vode, dva se nisva mogla stuširat.

In kaj je mojster naredil? 28m3 zalogovnik, prerezam mojo cev, dal nanjo T komad in spustil vso vodo k sebi, da jaz nisem imel rezerve. Rekel nisem nič, sem pa vzpostavil prvotno stanje. In tako ene 2 krat.

Potem enkrat zvečer kliče, da ne bomo imeli vode, ker bo nekaj vrtal. Zajetje na žalost ni bilo zaklenjeno, jaz pa sem moral v službo.

In je prevrtal na polovici med njegovo in mojo cevjo, da imam sedaj minimalno rezerve.

Nato sem dal na njegovo cev nastavek in dvignil nivo tako kot je bilo dogovorjeno.

In je prišel, ter grozil ženi, tako da mu je dala ključ in je tisto snel.

Včeraj (spet me ni bilo doma) je zopet prišel, češ da ni vode, ampak ni bilo gor nobene "fajfe" ker sem zaradi ljubega miru pustil kot je.

Da mu plačam, koliko je "vložil" in se spoka, noče slišati.

Zajetje je na mojem.

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
če ti to dela ga zbincaj. če je na tvojem, bi mu jaz odklopo vodo, al pa ti jo naj plačuje.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Nove ključavnice, njegovo zajetje zapreš, zraven pa nastaviš eno veliko prazno kuverto v smislu "evo, vračam ti tvoj vložek".

starsky

Pripravnik
9. apr 2009
78
0
6
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
In je prišel, ter grozil ženi, tako da mu je dala ključ in je tisto snel.

V takem primeru bi mu js najprej na 4 oči povedal, da bo naslednjič ostal brez vode pa še brez kake (življenjsko ne tako nujne) stvari- zobje, jajca,... Najlažje se je nad eno žensko razpizdit
10.gif

@ Utiševalec: lahko bi te tožil, če bi mu zaprl edini vir vode, če je pa priklopljen na javni vodovod, si mu pa v bistvu zaprl samo "zastonj" vodo. Vodovod mu pa še vseeno dela
wink-1.gif

Če bi bil js na njegovem mestu, bi šel na sodišče in zahteval prost dostop do zajetja. Da sem delal zraven, bi dokazoval s pričami- poklical bi vsakega, ki je takrat, ko sm držal lopato v rokah, vsaj za sekundo "prinesel kljun k piskru". Poleg tega bi se skliceval na to, da te do danes ni motilo nič- se pravi, da si se ob gradnji strinjal s souporabo.

Če bi bil na tvojem mestu, bi mu zaprl vodo. Če bi šel tip na sodišče, bi poiskal vse račune od materiala ali pa vse, ki so bili s teboj v trgovini, ko si nabavljal material (žena, oče, brat,...). Če ne bi dosegel, da tip ne sme več uporabljat zajetja, bi probal vsaj dosežit, da ga lahk uporablja v manjšem obsegu, kot ti (ker je bil njegov vložek bistveno manjši od tvojega). V vsakem primeru pa zahtevat odškodnino, če dobi pravico do uporabe zajetja, ker hodi čez tvojo zemljo in ti s tem povzroča škodo.

To je moje mnenje, me pa zanima, kak se bo zadeva rešla.

LP

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.143
113
Če ima še en dostop do vode mu jo načeloma lahko zapreš; spet odvisi od tega kako je "zakonsko" vpisan vodni vir. Domnevam da sploh ni vpisan, kar pomeni da je spor lahko osnova za še kakšne druge tožbe oz. je pravno gledano spor kreganje za oslovo senco, osel je pa od nekoga tretjega (država).

Če ima sosed to kot edini vodni vir oz. mimo ne "teče" javni vodod se stvar pravno zakomplicira; vode človeku ne moreš zapreti, tudi če gre stvar na sodišče bo sosed upravičen do te vode, dokler se ne prikjuči drugam (in če se ne bo hotel, jebeno).

Skratka, ker Patriot pravi da je vodno zajetje na njegovem, bi se načeloma držal tele "bilke". Sosedu pač priključis vodo kot je bilo prej (0,5 m všje od lastnega zajema) in mu nato preprečiš dostop do zajetja. Če bo kaj poskušal, se lepo pokliče organe in jim razloži da nekdo hoče dostopat do tvoje lastnine na tvoji parceli ... na tak način dirketno ne onemogočis distribucije vode, pač pa samo ščitiš svojo lastnino!
evil.gif

Morphey

Fizikalc
6. okt 2008
1.164
4
38
Maribor
Zadelaj svojo cev, natakni ključavnico, pokliči policijo, da ti jo je sosed ponovno zagodel, kot že tolikokrat prej.
Vse skupaj obrni v tvojo korist, kot da ti je on onemogočil dostop do vode na tvoji zemlji.
Poizvedi kdaj je doma, da ne bo imel alibija.

Kara_Demz

Pripravnik
7. avg 2007
506
0
16
Verjetno bo najbolje hitro urediti tisto koncesijo, kot jo je Utiševalec omenjal. Da si vsaj pravno pokrit. Preverit še pri kakem pravniku, da ne bi kaj manjkalo. Potem ga pa takoj odklopiš od zajetja. Ker bo ratal cel hudič, bo dobro imeti račune od materiala za rezervoar, pa čim več pismenega o samem sporu. Potem bi bila poravnava in bi ga takrat izplačal.

Bo borba, ampak imaš prednost, ker si uradni lastnik zadeve. Če jo ni sosed v kakih 20 letih že priposestvoval! Čim več pismenega, bolje bo.

(Smo imeli tudi mi v preteklosti zaradi vode vseskozi težave, ker smo se prav tako šli španovijo, dokler nismo vsi skupaj šli na vaški vodovod.)

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Predenj bi se spuščal v tožbo in podobne ceremonije bi se jaz najprej poskušal pogovorit s sosedom. Če pa misli še naprej jebat, pa vse nastavi v tak položaj kot je bilo prvo dogovorjeno pa ključa mu ne dajaj več, če pa bo kaj težil ali pa poskušal ključavnico zjebat se pa lepo policijo pokliče...

Kara_Demz

Pripravnik
7. avg 2007
506
0
16
Citat:
Uporabnik titov pravi:
Predenj bi se spuščal v tožbo in podobne ceremonije bi se jaz najprej poskušal pogovorit s sosedom. Če pa misli še naprej jebat, pa vse nastavi v tak položaj kot je bilo prvo dogovorjeno pa ključa mu ne dajaj več, če pa bo kaj težil ali pa poskušal ključavnico zjebat se pa lepo policijo pokliče...

Saj ne bo Patriot tožil, ampak sosed.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
987
113
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Pa ti sosed ne more scat v zajetje?
evil.gif

Tud jaz sem pomislil na to......če boš na koncu dobil pravico do uporabe samo ti, se ti bo uscal noter in hmmmm.......koliko pa te je koštalo vse skpaj, če ni skrivnost in koliko ur dela je bilo tvojega in koliko ur njegovega?

Podobne teme