A je kdo od vas že prebolel pujsovo gripo?

Madafaka

Fizikalc
18. feb 2009
3.343
0
36
27
Bronx
Eh, počakaj... to bo drugo leto
grin1.gif
Tamifluja imajo še na tone in ga je treba ponucat.

Vroč čaj, na požganem cukru deci šnopca, ležat, veliko piti, švicati. Ali požira lahko? Da ni kaka angina z mandlji v obliki plesnivih mandarin?

Moongoose

Pripravnik
12. apr 2008
718
1
16
41
Nekaj preboleval zadnja dva tedna (to pa imam ker se štajerc naslanjam na prašna dekleta po ljubljanskih kljubih, mar bi doma ostal pa bi bil še vedno zdrav so mati dejali). Smo bili najboljši par mi trije, jaz, moja postelja iter moj prenosnik, spanje 16 ur na dan ostali čas pa gledanje risank pa sta šla dva tedna in bolezen mimo kar prehitro.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Citat:
Uporabnik pediater pravi:
Sem čakal na urgenci sredi noči da mi da nekdo "painkiler" zaradi ledvičnega kamna.
Iz sosednje sobe pa sem poslušal, kako dežurni morajo prepričevat enga tipa, da mu ni nič hujšga z vročino 37,5.

Če bi mogu hodt namesto da sem se skor plazil, bi ga na gobec!

Torej si mel začasno 4WD
cheer.gif
kaj si dobu, injekcijo v rit, pa spasmex tabletke ali kaj drugega?

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Očitno ni nobenega alterjevca, ki bi to strašljivo gripo že prebolel.

A pa obstaja vsaj kak alterjevc, ki osebno pozna nekoga, ki je že prebolel to gripo? Ker se mi zmeraj bolj dozdeva, da je to en velik strašen grozljiv Bav Bav za strašenje malih otrok...

B81

22. jul 2007
37.851
11.082
113
Ja, znanka je bila v UK in se je najedla tablet, da so jo na letalo spustili, tu pa v bolnico.... precej neodgovorno, če mene vprašaš. ne vem pa, če je imela zdr. zav. urejeno, zgleda, da ne.

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
ma ni lih kr tak en navadn bav bav za strasenje frocov. je kr resna zadeva in ce ni neke potrebe po udejstvovanju med mnozicami, se je boljse izognit. pa seveda vsakic ko se pride domov, zdrgnit roke z milom in vodo, pa pac, pazit da kdo ne kiha in kaslja v tebe.

panike ni treba vzganjat (se zaenkrat), je pa vseeno pametno vsaj zminimalizirat moznost okuzbe, da se drzimo preventivnih ukrepov. ce bi se jih vsi, bi se gripa sirila mnogo pocasneje.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Sem bil prejle v trgovini.

Je en fantek star ene 5,6 let hodil od police do police in navdušeno kašljal brez pavze v vse možne artikle.
bonk.gif

Mati je pa stala zraven njega in čebljala po telefonu s kolegico o (bilo je slišat) sila pomembni zadevi - Kmetija.

Kaj naj naredim?
Prevzamem vzgojo otrok ali naj poskrbim za vzgojo staršev?
confused-1.gif

Sem kasneje pogledal skozi okno trgovine in je že čebljala spet po telefonu, tamal je pa skakal par metrov stran po sredi ceste.
10.gif

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.502
123
63
@shift, pediater je dal cist prov nasvet. 39.1 ni temperatura, zaradi katere se hodi k zdravniku. Najprej poskusis ublaziti stvari, ce se stvar stopnjuje, oz. ne neha, sele potem gres k zdravniku. Sicer pa vsak po svoje resuje paniko, eni pac s tem da grejo k zdravniku in
so potem pomirjeni (ne glede na to da jih nahrulijo).

Glede na to da je avtorica post pisala ob 11h, pomeni da dnevni (osebni pediater) dela, zato je pomembno da prej poklice, saj
pediatri (oz. njihove medicinske sestre) potem otroke narocujejo glede na skupne sindrome, da ne hodis vsepovprek in okuzis se ostale (redkokje je izolirana soba za tiste ki kazejo nalezljive bolezni).

@cedevita, za svinjsko gripo ne rabis pujsov imeti doma, tako se imenuje, ker so svinje premutirale virus. Pticjo gripo npr.
ne dobis od kur (ceprov jo prenasajo). Svinja je pa ena hecna zival, katera vse viruse sprejme. Nekje sem celo cital, da je zelo verjetno "pticja gripa" ki jo imajo ljudje prisla tako, da je navadno gripo in pticjo gripo fasal en pujs in jo zmutiral. Tako potem
zlahka preide na cloveka (oz. s cloveka na cloveka).

Madafaka

Fizikalc
18. feb 2009
3.343
0
36
27
Bronx
Ahmedu, dvomim da 17 let stara punca (omenjeno v drugem ali tretjem postu) hodi k pediatru (lahko pa k Pediatru, you never know
grims-1.gif

shift

Guru
20. jul 2007
9.932
2.345
113
za šankom
koliko pa bi po tvojem morala biti temperatura da greš k zdravniku
bonk.gif

spet en pameten
temperaturo zbit ni problem.problem je lahko to da je tmepratura zbita pa se bolezen stopnjuje.kot sem rekel potrebno je ugotoviti zakaj je tako visoka temperatura potem se pa naprej odloča ali se bodo doma jedli lekadoli ali pa gre za bakterijsko vnetje in je potreben antibiotik
rolleyes-1.gif

in če gre za slednjega čakanje doma stvar samo poslabšuje.kot sem rekel nima vsak gripe ki zboli z temperaturo

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Jaz bi se tudi kar strinjal s tabo.

Telesna temperatura, ki gre proti 40 stopinjam, nekako ni več stvar za lekadolčke, čajčke in podobno...

Vsaj en osnovni pregled in krvna slika sta vsekakor primerna za takega bolnika, gripa gor ali dol.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.670
2.411
113
Pomurje
Pregled je že primern, ampak pozabite, da vam pregledajo kri za novo gripo, ker stane baje 300€.

2 kolega sta preležala gripo, en potrjeni, en ne.
Potrjeni je zato potrjeni, ker mama dela v UKC LJ, za drugega iz pomurja pa ni denarja.

Potrjeni prebolel v 1 tednu, nepotrjeni v 5 dneh.

Lp

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Nisem mislil, da bi delali test za novo gripo, ampak da se izključijo ostale, potencialno še nevarnejše bakterijske okužbe (kot je shift lepo namignil).

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.502
123
63
39 ni temperatura za zdravnika (ta temparatura je namrec idealna za pobijanje golazni v nas). Rekel sem, da se prvo oblazi simptome, in ce se stopnjuje sele potem se obisce zdravnika. Ce temperaturo lahko sami zbijemo dol, potem ni hudo, ce temperatura po zbijanju ne pojenja (oz. narasca) sele potem se gre k zdravniku, ne pa ob prvem povisanju temperature. Tudi ce gre za bakterijsko okuzbo (kar dvomim, sicer bi omenila tudi bolecine v grlu, ki po napadu bakterij kmalu nastopijo, oz. se tudi vidi v grlu, sicer je potrebnu tudi malo poznati kako zgleda da razlikujes prehlad od bakterijskega vnetja).

shift

Guru
20. jul 2007
9.932
2.345
113
za šankom
Citat:
Uporabnik jonny77 pravi:
Pregled je že primern, ampak pozabite, da vam pregledajo kri za novo gripo, ker stane baje 300€.

Potrjeni je zato potrjeni, ker mama dela v UKC LJ, za drugega iz pomurja pa ni denarja.

Lp

naredi se samo bris nosne sluznice ali bris grla ki stane manj kot 15€

shift

Guru
20. jul 2007
9.932
2.345
113
za šankom
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Jaz bi se tudi kar strinjal s tabo.

Telesna temperatura, ki gre proti 40 stopinjam, nekako ni več stvar za lekadolčke, čajčke in podobno...

Vsaj en osnovni pregled in krvna slika sta vsekakor primerna za takega bolnika, gripa gor ali dol.

tako pogleda se pač crp in levkociti in je stvar jasna.tudi če gre za gripo je zelo pomembno da bolnik dobi tamiflu najkasneje 24ur po pojavu simptomov.zobanje tamifluja po 24urah nima prav velikega učinka več

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.670
2.411
113
Pomurje
Citat:
Uporabnik shift pravi:
Citat:
Uporabnik jonny77 pravi:

Lp

se pravi dezinformacija.
Ni pa mi jasno zakaj šparajo na otrocih? Ta je bil star 10 let.

Lp

Mirage

Pripravnik
30. nov 2007
223
10
18
Citat:
Uporabnik shift pravi:
Citat:
Uporabnik jonny77 pravi:

Lp

Nadaljna diagnostika v laboratoriju ( PCR) je tako poceni?

Nazadnje urejeno: