ksz...
Mene je v jugi najbolj motilo, da sem se počutil kot državljan države tretjega sveta:
-zelo so me zanimali račulaniki, a sem se lahko učil samo teorijo, iz knjige. Na koncu smo ga sicer lahko kupili, a z več kot 100% davkom.
-čokolada, toaletni papir (ne tisti rjavi, gladki lističi), pralni prašek, kava in podobno, torej osnovne zadeve, se niso normalno dobile in smo morali ponje čez mejo, podobno kot hodijo zdaj romuni in ukrajinci
-na morje smo lahko šli vsako leto, a vedno na isto lokacijo, v sindikalni dom
-na smučanje smo tudi lahko šli, spet vedno na isto lokacijo, s tem da nismo mogli niti v Trbiž po robo (glej točko 2), ker nismo plačali "depozita"
-mati, ki je delala v dokaj uspešni firmi (lek), na odgovornem položaju, je zaslužila enako, kot sosed, ki je v usnjarni brez vsake odgovornosti prekladal kože in je bil tričetrt časa na bolniški, da je lahko fušal (iz tega razloga so imeli zato oni krepko višji standard
-vsak je imel službo, a če nisi imel zvez, do dobre službe nisi mogel
-nihče ni za nič odgovarjal. Meni so zdravniki zajebali roko (posledice imam še danes) in "nikome ništa"
-na avto smo čakali več let, izbira barve je bila med dvema (rumena in rjava), avto pa je bilo treba že novega peljat k mehaniku, da ga je pregledal in popravil
-po mestu (vrhniki) so kraljevali oficirji in njihovi otroci (oboji so leta 91 za par mesecev izginili, potem pa prišli nazaj po jazbinškova stanovanja). Mati se ni upala sama ponoči čez mesto, ker je bilo polno jugo vojakov, ki so znali bi ti zelo nadležni.
-če si hotel varčevat, si moral k švercerju po marke. Če si hotel kaj kupi (recimo televizijo) prav tako.
-če si hotel gradit, si najprej nesel občinarju kuverto, nato pa iskal koga poznaš in razne zveze za gradbeni material.
-avte smo popravljali sami, prav tako gradili hiše in ostalo. Ni slabo, če si bil ročen in iznajdljiv, če pa si bil recimo ženska samo hranilka, ti je trda predla.
Pa nočem zdaj reči da je bilo slabo. Na to obdobje (80-91) imam zelo lepe osebne spomine, samo ene stvari so se mi zdele pa tako "za malo", na čelu z stalnim iskanjem nekih švercerjev in raznim goljufanjem. Še bolj pa me moti, da ta mentaliteta še danes močno vpliva na to kako večina ljudi dojema svet okoli sebe. Lopovi a-la Jankovič, Janša in podobni so heroji, tisti, ki mu uspe kaj "pajsnit" tudi, velja načelo "če vzameš državi, nisi vzel nikomur" itd...