800 mio eur pufa...

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.589
493
83
Malo sem brskal po netu pa zaenkrat neuspešno iskal specifikacijo za teh popozno predstavljenih 800M. Če T2 recimo na palec kolikor mi je znano znese tretjino ali še nekaj manj ob upoštevanju da je tržno vreden 0 (kar pa tudi ne drži), kaj je ostalo?

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.594
5.180
113
Dolg je problem tistega, ki si je izposodil in tistega, ki mu je posodil. Pri takih cifrah (to ni edini primer, velikih dolžnikov je na kupe) bi morali pomesti malo tudi med tistimi, ki posojajo. Ampak lastniki že vedo kako, kaj in komu posojajo. Razen, če je lastnik država. Potem pa je bolj slabo s kontrolo in odgovornostjo.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Po drugi strani je pa spet smešno brati kako raja v Sloveniji sploh ne loči med RKC in podjetji ki so v lasti (delni ali celotni) RKC.

Kaj hočeš povedat?

Mirko Tuš je recimo lastnik Tuš holdinga...

Odkod je prišel ustanovni kapital za podjetja, katerih lastnik je RKC?

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Tukaj je nekaj razčlembe dejanskega dolga: http://www.finance.si/300765/Graf-dneva-Koliko-dolga-ima-v-resnici-Nad%B9kofija-Maribor

Se pravi, treba je ločiti dolg nadškofije in dolg gospodarskih družb. Ne glede na to je nadškofija v težavah, saj je za marsikatero zadolžitev jamčila s hipoteko na nepremičninah.

@patriot: ne težava ustanovni kapital, zadošča 7.500 EUR za d.o.o. ali 50.000 EUR za d.d. Težava je v napihovanju podjetih oz. holdingov s pomočjo kreditov. Tu gresta Zvona po poti IB-ja, Laškega, Merfina, sledil bo NFD, Sava in še kdo (Tuš?). Zakaj so ti holdingi dobivali take (slabo zavarovane) kredite od pretežno državnih bank je pa drugo vprašanje. Še večje vprašanje je, zakaj regulator (Banka Slovenije) bank ni bolje nadzorovala.

In pri vseh propadih finančnih holdingov bomo posredno nayebali davkoplačevalce, ker bo treba izgube v državnih bankah pokriti - to pa bo iz davkov.

In preden se omenja posojilo DEM Zvonu1 - tisto posojilo je bilo vsaj vrnjeno z obrestmi

Sam bi pustil vse propasti, bodo vsaj vedeli za drugič.

I

Izbrisan uporabnik #488

Seveda je to dvoje potrebno ločiti, ker nadškofija ni gospodarska družba... Kar pa ravno omenjeni primer kaže, da temu ni tako.
Namesto, da bi se bavili s svojim poslanstvo, so počeli velike biznise, zdaj pač imajo srečo, da odgovarjajo za dolgove le delno, ker gre za verigo družb in odgovarjajo le za dolgove firme katero so soustanovili = Gospodarska rast.

Ta firma pa je potem dalje soustanoviteljica ostalih, ki so pridelali gromozansko škodo.

Izkoristili so sistem. Dejansko pa je to dolg nadškofije Maribor, avtorja in investitorja...

Posojilo DEM je bilo res vrnjeno, vulkanizer, ki je vodil DEM pa je sedaj postal drugi človek Nigrada v MB...(naveza SDS).

Ustanovitelj DEM = Republika Slovenije, torej mi. Kaj ima vulkanizer za posojat naš denar okoli. To je čisto zgrešeno. Če so že kakšni dobički, bi se to moralo poznati na manjših položnicah.
No, Ivan je leta 2007 prenesel lastništvo na HSE in takrat je vulkanizer lahko začel "pohod".

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Največja težava slovenskega gospodarstva je vrnjeno posojilo DEM-u?
Po tem sodeč se pri nas cedita med in mleko.

Gospodarstvo Rast in vsa ostala podjetja so osebe gospodarskega prava in zanje velja tudi ta zakonodaja. Se pa popolnoma strinjam, da bi bilo za vse bolje, če bi se ustanovitelji propadajočih holdingov držali poslov na katere se razumejo.

I

Izbrisan uporabnik #488

Ne posploševati, izpostavil sem le krasen primer kako se biznisira z našim denarjem. Resnično pa me zanima od kod ideja tedanjemu šefu DEM za neka posojila...

Zakaj pa potem takšen cirkus okoli Ultre? Tam je ista zgodba. Avtor in idejni oče je znan, vse ostalo pa se porazgubi v hobotnici.

http://www.rtvslo.si/gospodars...seznosti/249153

Me pa res zanima kaj dela sedaj državno tožilstvo...

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.779
1.469
113
Citat:
Uporabnik Epodjetnik pravi:
Cerkev v stečaj, vernike pa odkupi drug ponudnik verskih storitev. ....

hysterical-1.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Nekaj malego bo prišlo z licitacijami:

Citat:
Nadškofija je zastavila prenovljeni samostan Studenice v Poljčanah, orglarsko šolo v Hočah in še en manjši objekt na Barvarski ulici v Mariboru. Mariborska nadškofija je včeraj te Fittipaldijeve navedbe potrdila kot točne. A zastavljenih nepremičnin je po mnenju italijanskega novinarja še več: "V poročilu, ki ga imam pred sabo, berem, da je pri različnih bankah zastavljenih tudi več delov dvorca Betnava, stanovanje na Slovenski 21 itd. O tem nisem pisal, ker za italijansko javnost to ni tako zelo pomembno. Morda še bom."

Izfleda, da verniki veliko znosijo v cerkev, da tudi z darovi vračajo pufe:

Citat:
Neposredni dolg nadškofije do bank naj bi konec minulega leta znašal le 17,4 milijona evrov, nadškofija pa je do sedaj redno poravnavala svoje obveznosti z dohodki od darov, dividend in iz gospodarjenja s premoženjem.

Dnevnik

I

Izbrisan uporabnik #488

To so ultra tajkuni
smile-1.gif
Kot prvo so dobili premoženje nazaj z denacionalizacijo in celo neke odškodnine... pa še ni bilo dovolj za lakomne žepe, da se ne bi igrali biznismenov.

http://24ur.com/novice/slovenija/dolg-mariborske-nadskofije-17-4-mio-evrov.html

---
Žal jim je, da je do tega prišlo

V mariborski nadškofiji obžalujejo, da je prišlo do sedanje situacije, saj se "zavedajo stisk in prizadetosti ljudi, ki so vložili svoje prihranke ali so življenjsko odvisni od družb, za katere so kot solastniki Gospodarstva Rast (moralno) odgovorni", zato si z vsemi močmi prizadevajo, da bi zadevo sanirali na način, ki bo čim manj boleč za vse vpletene.
---

I

Izbrisan uporabnik #488

Včeraj je bilo omenjeno, da imajo tudi dokaj sveže dolgove v višini še dodatnih 22mio EUR, za kolikor so jih zavarovali z nepremičninami, tako da je to že 40mio EUR direktnega dolga... najbrž pa tudi ne vse.

Še najbolj žalostno pa je to, da ima ta firma "male" nedeljske delničarje, ki nimajo nobenih lastniških delnic v firmi
smile-1.gif
in bodo tudi nadalje investirali ter sanirali izgubo.

Prvo so plačevali, da so se lahko "direktorji" igrali z njihovim denarjem, sedja pa bodo še sanirali... slepa ovčarska ljubezen...

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Včeraj je bilo omenjeno, da imajo tudi dokaj sveže dolgove v višini še dodatnih 22mio EUR, za kolikor so jih zavarovali z nepremičninami, tako da je to že 40mio EUR direktnega dolga... najbrž pa tudi ne vse.

Še najbolj žalostno pa je to, da ima ta firma "male" nedeljske delničarje, ki nimajo nobenih lastniških delnic v firmi
smile-1.gif
in bodo tudi nadalje investirali ter sanirali izgubo.

Prvo so plačevali, da so se lahko "direktorji" igrali z njihovim denarjem, sedja pa bodo še sanirali... slepa ovčarska ljubezen...

Obstaja majhna razlika - nedeljski "delničarji" damo ali ne in toliko, kolikor hočemo.
Pri ostalih zadevah (Adria etc.) pa nihče ne vpraša, niti prosi, ampak samo vzame.

PS: Napisano nikakor ne relativizira polomije, ki si jo je privoščila mariborska nadškofija. Upam, da bodo glavni odgovarjali tudi pred kakšnim civilnim sodiščem.

I

Izbrisan uporabnik #488

To je fenomen a ne, ker po moje bodo zdaj kljub temu dolgu še vedno dajali, najbrž tudi kaj več za "ubog" Cerkev
smile-1.gif

V MBju naberejo od malih delničarjev okoli 1mio na leto.

Je pa žalostno vse skupaj, ker jaz sem kljub vsemu do sedaj mislil, da biznise vodijo gospodarno, vse se je lepo obnavljalo, celo nekaj na novo zgradilo, tudi T2 ni bila slaba ideja, je lepo zdrmala konkurenco ipd...

A očitno je zgodba enaka kot drugod po Sloveniji oziroma je ta največjih razsežnosti.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Ne posploševati, izpostavil sem le krasen primer kako se biznisira z našim denarjem.

Torej, država posodi denar in ga dobi vrnjenega, pa še obresti? S tako vrsto biznisa z mojim denarjem nimam čisto nič proti!

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Nagradno vprašanje: Kako vodilni, ki se pogovarjajo z Bog-om vsak dan večkrat, takole grdo zajebejo 800mio€?

I

Izbrisan uporabnik #488

Da se je zadeva odkrila?
Preberi si časopisje iz tistega obdobja, kako se je zatresel stolček vulkanizerju, ko je nekdo povedla za dolg in kako so potem nekak zakrpali, da se je naš denar vrnil.