No vidva, zaradi mene trdita svoje. Mešata zadeve, ki se ne smejo mešati. Primerjati prikolico na fičku je isto kot žarnico na 220voltih. Večjo kot daš, več bo vlekla toka. Do tu imata prav. Ojačevalec pa da iz sebe toliko, kot ti nastaviš glasnost in kot je to povezano z impedanco.
Ne mi o faksu in podobnih zadevah.
Hočeta dokaz?
Ok. Napajanje ojačevalca je 2x50 Voltov. Na maksimumu to pomeni 100v peak to peak oz. 50V od nule do vrha sinusa. Ker to ni efektivna moč, jo je treba deliti z korenom iz 2, torej z cca 1,41. Torej je efektivna napetost cca 35,46 Volta.
Ode nekdaj (oziroma odkar velja ohmov zakon) je moč na porabniku enaka U*I, ker je tok enak U/Z to pomeni da je moč enaka kvadratu napetosti deljeno z impedanco zvočnika. V tem mojem primeru z iz tega ojačevalca dobiš na 4 ohmskem zvočniku maksimalno 314W. (da se kdo ne spotakne - niso upoštevane izgube, ki so odvisne od razreda ojačevalca in še marsikaj ni upoštevano, gre se za dokaz), na 8 ohmskem zvočniku pa dobiš ravno pol manj, torej 157W. Ali je kdo tukaj zasledil v enačbi moč zvočnika? Glej ga zlomka, pa res ne! Verjetno enačba ne velja, ker sem si jo jaz izmislil? Zvočnik je sigurno ena zajebana stvar, ki iz ojačevalca kar "vleče" energijo in ga s tem uniči. Fanta moja draga, prejšnji post vama pove vse. Tale ojačevalec iz mojega primera bi v idealnih pogojih lahko od sebe dal 314W in če jih ima zvočnik 500, bo vse ok. Če pa jih ima zvočnik samo 300, bi zvočnik krepnil. Simpl as that in ne delat scene, tam kjer je ni.
P.S. - kregat se ne mislim več. Kdor me pozna ve, da pišem o tistem kar obvladam. S faksem in tonami pametnih pa komentiraj v svoji družbi - star pregovor pravi da tiči iste sorte vkup letajo, zato ne sodi drugih po sebi.