4 izmensko delo

aviator

Fizikalc
20. avg 2007
6.200
0
36
Kransterdam
V našem podjetju je zaradi povečanega dela, potreba po 4 izmenskem delu,
zato me zanima kako gre to z dodatki nekje sem zasledil, da se vsi dodatki dvignejo za 20 %....

ima kdo izkušnje s tem, mogoče pozna kdo zakone,.....
17758-icon_confused.gif

že v naprej se zahvaljujem

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.348
7.434
113
Dodatki so glede na opravljeno delo (nocne, popoldanske, nedeljske ure)... 4 izmene pomani le to, da se dela 24/7 kar pomeni da boste delali tudi vikende. Ce imajo v firmi kaj pameti vam bodo anredili tak urnik da se bo stalno ponavljal in je. Ni logike da bi se karkoli dvignilo.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Posredujem vam dva vprašanja:
Kako je z delavci, ki delajo vsak drugi dan od 7. – 19. ure., koliko jim pripada dodatka za izmensko delo?
In v primeru deljenega delovnega časa od 8. – 12. ure in od 14. - 18. ure, ter ob sobotah od 7. - 12. ure, ali pripada delavcem dodatek za izmensko delo, za popoldansko izmeno ali dodatek za deljen delovni čas?
Posredujem odgovor na prvo vprašanje:

Delovni čas, ki ga delavec opravi vsak drugi dan od 7. – 19. ure ni izmenski delovni čas in v dejavnosti trgovine to ni izmenski delovni čas in zato delavec ni upravičen do dodatka za izmensko delo. Izmenski delovni čas je definiran v 36. členu kolektivne pogodbe in sicer:

Izmenski delovni čas je čas, ko se delo izmenoma opravlja v dopoldanski, popoldanski ali tudi v nočni izmeni, ki traja v odvisnosti od pet ali šestdnevnega delovnega tedna od šest do osem ur dnevno in se praviloma ponavlja vsak teden, tako da delavec dela en teden v dopoldanski in drug teden v popoldanski oziroma nočni izmeni.
Za delo v popoldanski izmeni se šteje delo, če delavec izpolni 75 % in več svoje redne dnevne delovne obveznosti po 12.00 uri.
Za delo v nočni izmeni se šteje delo, če delavec izpolni 75% in več svoje redne dnevne delovne obveznosti med 22.00 in 7.00 uro naslednjega dne.

O obliki delovnega časa, ki jo navajate, se na pogajanjih ni razpravljalo, saj so ti primeri v dejavnosti trgovine izredno redki. So pa zelo pogosti v službah varovanja, kjer pa tudi ni predviden dodatek za takšen delovni čas.

Odgovor na drugo vprašanje:

Za drugo vrsto delovnega časa, ki ga navajate pripada delavcu ali delavki v skladu s 74. členom kolektivne pogodbe 20% dodatka za vsako uro prekinitve dela, kar v navedenem primeru pomeni, da imajo delavci na teden od ponedeljka do petka skupaj 10 ur prekinitve. Sicer pa pri tem vprašanju navajate, da delajo delavci v deljenem delovnem času od ponedeljka do petka od 8. – 12. ure in od 14. – 18. ure, v soboto pa od 7. – 12. ure. To pomeni, da delajo delavci tedensko 45 ur. Kar pomeni da v bistvu delajo 5 nadur na teden, saj je po določilih Zakona o delovnih razmerjih in naše kolektivne pogodbe, delovni čas na teden največ 40 ur, v kar je vključen polurni plačani odmor za malico na dan. In kot sem razumel, gre v vašem primeru za stalni delovni čas v takšnem razporedu, kar pomeni da ne gre za prerazporeditev delovnega časa, zato se postavlja vprašanje ali prejmejo delavci višek ur plačane kot nadure.ze.

aviator

Fizikalc
20. avg 2007
6.200
0
36
Kransterdam
pri nas imamo trenutno tri izmene: dop od 06-14, pop 14-22, nočna 22-06

ne štekam kaj pomeni "20% dodatka za vsako uro prekinitve dela"

lp

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Saj ti je Apollo lepo povedal. Če boš delal na 4 izmene, ne bo bistveno drugače kot na 3, le dodatki za nedeljsko ali praznično delo ti bodo pripadali. Dodatki so odvisni od kolektivne pogodbe, drugače pa je ura nočne/popoldanske izmene plačana enako pri 3 ali pri 4 izmenskem delu.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Nekaj mora biti na tem ker:

"To pomeni, da delajo delavci tedensko 45 ur"

Ne vem pa kako se to obračunava, kot nadure, bodo koristili te ure ob dopustu? Pomojem je to precej individualna zadeva.

gretzky

6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik tjuren pravi:
Nekaj mora biti na tem ker:

"To pomeni, da delajo delavci tedensko 45 ur"

Ne vem pa kako se to obračunava, kot nadure, bodo koristili te ure ob dopustu? Pomojem je to precej individualna zadeva.
Po kakšni logiki pa delajo 45 ur tedensko? Če se gre za normalen 4 izmenski sistem, se dela v povprečju 40 ur tedensko, res pa je, da je lahko kakšen teden več, kakšen teden pa manj.

aviator

Fizikalc
20. avg 2007
6.200
0
36
Kransterdam
Citat:
Uporabnik gretzky pravi:
Saj ti je Apollo lepo povedal. Če boš delal na 4 izmene, ne bo bistveno drugače kot na 3, le dodatki za nedeljsko ali praznično delo ti bodo pripadali. Dodatki so odvisni od kolektivne pogodbe, drugače pa je ura nočne/popoldanske izmene plačana enako pri 3 ali pri 4 izmenskem delu.

od kje ti ta podatek?? kako veš da ni nič dodatka?

gretzky

6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Saj je dodatek na popoldanske, nočne in nedeljske/praznične ure. Če pa dobiš še kaj zraven, ti bodo povedali v službi, jaz ne poznam tvojega konkretnega primera.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39

(5) Za delo v delovnem času, ki je za delavce manj ugoden, pripadajo delavcem dodatki najmanj v naslednjem odstotku od osnove:

– za čas dela v popoldanski in nočni izmeni,
kadar se delovni proces izvaja najmanj
v dveh izmenah 10%
– za delo v deljenem delovnem času,
za vsakokratno prekinitev dela več kot 1 uro 15%
– za dežurstvo 20%
– za nočno delo 50%
– za delo preko polnega delovnega časa 40%
– za delo v nedeljo 50%
– za delo na dela proste dneve po zakonu 110%

V kolektivni pogodbi grafične dejavnosti (Uradni list RS, št. 51/98) se v 48. členu spremenita četrta in peta alinea petega odstavka tako, da se glasita:

– za nočno delo 55%

– za delo preko polnega delovnega časa 50%

impre

Pripravnik
19. apr 2008
333
7
18
Zanima me ali je očetu potrebno opravljati nočno in nadurno delo v primeru, da imaš doma majhnega dojenčka oz. otroka mlajšega od treh let?
Zadnjič smo se o tem pogovarjali na pijači, vendar noben ni vedel točnega odgovora in je vsak po svoje nekaj razlagal. Sem malo pogooglal in vidim, da si res upravičen nočnega in nadurnega dela, vendar v primeru da neguješ otroka in mi sedaj ni najbolj jasno, kaj je mišljeno s tem... Novorojenčka ponavadi neguje mati (če ni kako drugače določeno) in ne oče, ali narobe vse skupaj razumem.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.348
7.434
113
Mislim da v policiji morjo fotri podpisat izjavo da se strinjajo da delajo tud nocne...ce ne podpise ga ne smejo pisat ponoc npr....mensezdi

steni

Fizikalc
5. jan 2008
682
39
28
Ravne na Koroškem
Citat:
Uporabnik impre pravi:
Zanima me ali je očetu potrebno opravljati nočno in nadurno delo v primeru, da imaš doma majhnega dojenčka oz. otroka mlajšega od treh let?
Zadnjič smo se o tem pogovarjali na pijači, vendar noben ni vedel točnega odgovora in je vsak po svoje nekaj razlagal. Sem malo pogooglal in vidim, da si res upravičen nočnega in nadurnega dela, vendar v primeru da neguješ otroka in mi sedaj ni najbolj jasno, kaj je mišljeno s tem... Novorojenčka ponavadi neguje mati (če ni kako drugače določeno) in ne oče, ali narobe vse skupaj razumem.
Zakon točno o 4 izmenskem delu ne govori ničesar. Vedeti moramo, da je 4 izmensko delo samo ena izmed možnosti prerazporeditve delovnega časa. Če je 4 izmensko delo organizirano v enem dnevu: 1 izmena dopoldne, 2 izmena popoldne, 3 izmena nočno, 4 izmena počitek, potem pri takšni organizaciji 4 izmenskega dela, delavec dela "samo" 40 ur na teden nato pa ima dva dni počitka. Torej ne dela več kot je predvideno z zakonom, samo prosti dnevi niso vedno ob sobotah in nedeljah. Zato tudi moški z malimi otroki nimajo zakonske zaščite pred takšno prerazporeditvijo delovnega časa. Ženske lahko delajo ponoči samo ob njihovem pismenem soglasju, delodajalec pa mora podpise predložiti ob prijavi ministerstvu, ki izda dovoljenje (soglasje) za nočno delo žensk.
Zakon o delovnih razmerjih, uradni list 21/2013 členi o nočnem delu so: člen 150 do člen 158,
nadurno delo; člen 144 do člen 149
klik (zakon o delovnih razmerjih)

Nazadnje urejeno:

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik impre pravi:

Ne ni treba. Lahko da odpoved.

Na njegovo delovno mesto čaka par 10 kandidatov.

Ðizs, bodite veseli, da imaste šiht. Otroci pomenijo prilagajanje.

Ne spada v kontekst; na roditeljskem učiteljica razlaga, da bodo praznovali 250 letnico ustanovitve šole izza Avstroogrske. Rečem, da takrat je še ni bilo, ampak je bilo sveto rimsko cesarstvo in me gleda čukasto. Pa mater, kdo uči naše otroke.
bonk.gif
Ne bom naprej...

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
fotrom je treba, mame so zascitene. ti patriot si pa en zaplankan, ki dela v kaksnem mcdonaldsu kjer te vsak student prehiti po levi in desni. pri tebi jih res stoji 10 zadaj. meni so to samo enkrat rekli pa sem rekel, ok dajem odpoved. potem je bila plosca obrnjena. kakor se cenis.