Na moji kišti je od vsega začetka W7 64-bit, pa so bile težave samo s kakimi DOS aplikacijami starimi...
Citat:
Uporabnik Bush pravi:
Ne poslušati Philipsa! Če imaš računalnik s 4 GB ali manj, daj gor 32-bit OS.
Jaz sem govoril, da je potrebno preveriti za "obstoječe" naprave. Sicer lahko instaliraš, in vidiš, kaj ne dela...Citat:
Uporabnik philips pravi:
Novejše naprave (oz. njihovi proizvajalci) nimajo več problemov s 64-bitnimi OS-i.
A po tvoje je premalo, da daš ZGOLJ pol RAM enemu procesu? Kaj ti potem ostane za kernel, sistemske servise, drugo GUI programje in cache? Sicer obstaja /3GB switch, ampak...Citat:
Uporabnik philips pravi:Glavni problem 32-bitnih Windows je, da lahko dodeli največ 2GB RAMa določenemu procesu.
In kako vezo ima to s praktičnim nasvetom, katero verzijo Windows 7 naj si človek instalira? Jaz sem napisal, da je "fora 64-bitnega OS [je], da lahko en program naslavlja več kot 4 GB RAM". Ne koliko RAMa je s PAE vidno kernelu oziroma OS. Njega ne zanima TSS, CR3 in context switching.Citat:
Uporabnik philips pravi:To glede max 4GB RAMa pa tudi ne drži. Če vklopiš PAE imaš lahko na 32-bitnem Windows Server celo 128GB RAMa. Za navadne desktop variante Windows pa žal res dovolijo le max 4GB RAMa, ampak to je zgolj softwerska omejitev (marketing pač).
Ja, verjamem. In po možnosti bi naložil serversko različico, ter izklopil WoW64, da ne pokuri preveč RAM...Citat:
Jaz osebno bi naložil 64-bitni OS že na računalnik z zgolj 1GB RAMa...
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Ni glih obratno?
Če imaš več kot 4gb pol jih samo 64 bitni znajo prebrat.
32bitni preberejo le 3Gb, kažejo sicer 4gb, ampak je fake.
Citat:
Uporabnik doto pravi:
Desktop verzije windowsev pa ne podpirajo PAE.
Gre za memory-mapped IO, katerega največji porabnik je grafična.Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Naslavljanje pomnilniških registrov je del x86 specifikacije in je v 32bitnem omejena z 4GB oz. ustrezno uporabnega je manj zaradi že prej omenjenih specialnih registrov.
Tako sem bil tudi jaz prepričan, ker so imeli PAE procesorji 36-bitno fizično naslavljanje. Ampak zdi se mi, da lahko s 4MB page lahko nasloviš 128GB. Sicer se brez veze o tem pogovarjati, ker je logična izbira danes za take sisteme 64-bitna. Glej Memory Limits for Windows Releases (Windows) - http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/desktop/aa366778%28v=vs.85%29.aspx .Citat:
S PAE je strukturna omejitev 64GB RAMa na 32bitnem sistemu.
Dej no dej. Ne moreš na podlagi bloated prve Viste vleči zaključkovCitat:
Uporabnik Bush pravi:
Sam sem imel (leto 2007) 64-bitni Windows 2008 Server na laptopu (RC verzije), potem sem pa šel na 64-bitno Visto. Težave in nič prednosti za laptop, ki ima lahko največ 4 GB. Programi so hecali (še posebej, če je bil del programa system service ali driver), na splošno slabši HW driverji, poraba spomina takoj čez 2 GB.
Citat:
Tako da če dlakocepimo je potrebno pogledat kaj se bo na računalniku delalo in katere programe uporabljalo. Tipičen primer ki je čisto praktičen je recimo PC za "internet" ki poganja FF. FF ima 64bitno verzijo spisano za en k... (so jo že ukinili oz. spet je na voljo kot trunk verzija) zato je normalnemu uporabniku potrebno poganjat 32bitno verzijo. 32bitna verzija v 64bitnem sistemu pa tudi ni idealna. Skratka idealna rešitev v tem primeru je 32 bitni sistem in 32 bitni program.
Tako kot je včasih bilo 640k pomnilnika dovolj za vse?Citat:
Več kot 4GB rama pa je za "internet" PC itak brezveze.
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Citat:
Tako da če dlakocepimo je potrebno pogledat kaj se bo na računalniku delalo in katere programe uporabljalo. Tipičen primer ki je čisto praktičen je recimo PC za "internet" ki poganja FF. FF ima 64bitno verzijo spisano za en k... (so jo že ukinili oz. spet je na voljo kot trunk verzija) zato je normalnemu uporabniku potrebno poganjat 32bitno verzijo. 32bitna verzija v 64bitnem sistemu pa tudi ni idealna. Skratka idealna rešitev v tem primeru je 32 bitni sistem in 32 bitni program.
32-bitni programi čisto normalno delujejo na 64-bitnih sistemih.
Tako kot je včasih bilo 640k pomnilnika dovolj za vse?Citat:
Več kot 4GB rama pa je za "internet" PC itak brezveze.