3 otroški sedeži na zadnji klopi avtomobila

lightning

Zelenc'
3. avg 2015
23
1
3
Živjo,

Zanima me, ali ima kdo izkušnje s 3 otroškimi sedeži na zadnji klopi avtomobila. Imam avto BMW 3 touring (2020) in ima zadaj 2 ISOFIX priključka, jaz pa bi želel na zadnjo klop namestiti 3 otroške sedeže. 2 sedeža z ISOFIX in 1 navaden po mojih poizvedovanjih odpade (ker so sedeži z ISOFIX po defaultu malo širši). Iščem opcije, recimo, s 3 navadnimi sedeži. Nekaj sem sicer našel (npr. Graco SlimFit3 LX), me pa zanima, kako se to obnese v praksi (če kdo prakticira). Starost otrok: novorojenček (v prihodu), 3 leta in 8 let.

Našel sem tudi sistem Multimac, ki mi je zanimiv, a me skrbi bočna opora (pa tudi cena je kar bizarna, torej cca 4000 EUR).

Hvala že vnaprej vsem za nasvete oz. izpovedane izkušnje. :)

jezek

Guru
24. jul 2008
3.927
1.684
113
Ne vem zakaj sprasujes tu če "seveda obstajajo opcije". Jaz pravim da je edini bimer, v katerega bos zadaj dal 3 stole, x7, pa se to nisem ziher. Bo treba priodat avto, enega otroka ali mamico....

lightning

Zelenc'
3. avg 2015
23
1
3
Ne vem zakaj sprasujes tu če "seveda obstajajo opcije". Jaz pravim da je edini bimer, v katerega bos zadaj dal 3 stole, x7, pa se to nisem ziher. Bo treba priodat avto, enega otroka ali mamico....
Joj no, brez zamere, ampak očitno slabo bereš. Obstajajo opcije, bi pa rad slišal, al so to totalno "neuporabne" opcije, al zadeva deluje čist sprejemljivo. In ne, ni edini X7, tudi določeni modeli X5 (od leta 2022) imajo to opcijo (jih pa relativno težko dobiš, če iščeš rabljene).

Ampak avta žal ne morm menjat, mamice in otroka pa tudi nebi rad, če ne bo nujno. :)

• Všeč mi je
Reactions: jezek

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.693
7.178
113
Živjo,

Zanima me, ali ima kdo izkušnje s 3 otroškimi sedeži na zadnji klopi avtomobila.

Da...

Nekaj sem sicer našel (npr. Graco SlimFit3 LX), me pa zanima, kako se to obnese v praksi (če kdo prakticira). Starost otrok: novorojenček (v prihodu), 3 leta in 8 let.

Pojma nimam. Ni druge, kot da probaš, ce lahko. 8letnik, ce je malo vecji, mora imeti vsaj jahaca. Ce dobis ozjega in sedi na sredini npr... Ce še rabi bocno oporo, pa veliko sreče.

darwin

Majstr
17. avg 2007
650
424
63
Da bo dejansko varno, v bmw 3 ne moreš dati zadaj 3 otrok. Pogojno tako kot sta predlagala ježek in jabe, se pravi 8 letnik na sredini, po možnosti na ozkem jahaču, ampak. Problem je, ker otrok sedi med 2 kosoma plastike, ki ni oblikovana tako da varuje tistega, ki sedi na strani, sploh 8 letnika, ki ima na tej višini glavo.
Dokler je novorojenček v lupinici, pogojno, pogojno še gre, ampak to je 6 do max 9 mesecev.
Gre z multimacem, kot si ugotovil, samo imaš tako starostno razliko, da je to tudi zelo kratkoročna in zelo draga rešitev.
Ena opcija je tudi, da je novorojenček spredaj, zadaj pa en otrok v sedežu, drug na ozkem jahaču in mama. Glede na to, da se bo voznik večkrat vozil brez odraslega sopotnika, je to nekako najbolj elegantno.
Včasih so prodajali mifold sedeže, ki so po testih zagotavljali varnost brez porabe prostora za starejša otroka, ampak jih že nekaj časa ne delajo več. Ostaja pa težava z zaščito glave tistega, ki sedi ob najmlajšem.

Tako da ali zelo močno spustiš varnostne standarde ali pa menjaš avto.
Oz. pri enem prijatelju so 6 let po svetu en za drugim hodili z 2 avtoma. Je izračunal, da je to ceneje.

• Všeč mi je
Reactions: jezek

lightning

Zelenc'
3. avg 2015
23
1
3
Da bo dejansko varno, v bmw 3 ne moreš dati zadaj 3 otrok. Pogojno tako kot sta predlagala ježek in jabe, se pravi 8 letnik na sredini, po možnosti na ozkem jahaču, ampak. Problem je, ker otrok sedi med 2 kosoma plastike, ki ni oblikovana tako da varuje tistega, ki sedi na strani, sploh 8 letnika, ki ima na tej višini glavo.
Dokler je novorojenček v lupinici, pogojno, pogojno še gre, ampak to je 6 do max 9 mesecev.
Gre z multimacem, kot si ugotovil, samo imaš tako starostno razliko, da je to tudi zelo kratkoročna in zelo draga rešitev.
Ena opcija je tudi, da je novorojenček spredaj, zadaj pa en otrok v sedežu, drug na ozkem jahaču in mama. Glede na to, da se bo voznik večkrat vozil brez odraslega sopotnika, je to nekako najbolj elegantno.
Včasih so prodajali mifold sedeže, ki so po testih zagotavljali varnost brez porabe prostora za starejša otroka, ampak jih že nekaj časa ne delajo več. Ostaja pa težava z zaščito glave tistega, ki sedi ob najmlajšem.

Tako da ali zelo močno spustiš varnostne standarde ali pa menjaš avto.
Oz. pri enem prijatelju so 6 let po svetu en za drugim hodili z 2 avtoma. Je izračunal, da je to ceneje.
Multimac naj bi bil opcija do 12. leta starosti, tako da ja, cca 4 leta bi bilo uporabno. Ampak tam me skrbi varnost pri bočnem trku (ni testov, samo njihove razlage). V vseh ostalih pogledih je Multimac videti vrhunski.

Na spletu sem našel še Graco SlimFit3 LX, kjer bi 3 sedeži šli lahko v vrsto, so pa vsi brez ISOFIXa, kar bi bil pripravljen sprejeti na račun večje varnosti (v primerjavi z Multimacom). Opcija, da je v sredini otrok na jahaču brez bočne opore pa seveda odpade, to je pa jasno. Hvala za nasvete. Bom še malo raziskoval. Al pa očitno menjal avto. :)

darwin

Majstr
17. avg 2007
650
424
63
Poudarek je na DO 12. leta. Zavrti film nazaj. Lupinica je DO 10. meseca. Do kdaj sta bila starejša otroka v njej? Potem imaš drugo skupino, ki je DO 4. leta. Isto vprašanje. Pri nas ima najstarejši otrok še enomestno številko za starost (mini pini cvergel v razredu) in prosi, če bi bil lahko brez sedeža, ker ga ta žuli. Od 20 otrok v razredu sedež uporabljajo samo še trije.

Pri tem gracotu pa še posebej pazi, kako se sedež namesti v avto. Mi imamo sedež fiksiran na isofixu (za takrat, ko se vozim sam brez otroka, da me leteči sedež ne ubije), ko je v njem otrok, se pa pripne z avtomobilskim pasom (glej npr. Maxicosi kidfix). Nekajkrat sem na rentacarju dobil sedež, ki se v avto pripne s pasom, otrok pa na sedež z dodatnimi pasovi vgrajenimi v sedež. Po mojem mnenju je to smrtno nevarno, ker sedeža ne moreš pravilno fiksirati v avto. Vprašanje je tudi, kaj se zgodi med trkom, ko tam sedi 35 kg težak otrok. Po možnosti še tak, ki se je 5 minut pred tem ravsal s sorojencem v sosednjem sedežu in se je zato vse skupaj malo premaknilo. Po,2 ali treh izkušnjah sem take sedeže začel zavračati in sem otroku raje podložil rit, oz. kupil travel sedeže a.k.a. mifold.

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.356
1.460
113
Jaz imam vecji avto od tebe (mondeo mk5 karavan) in nam ne gre skoz. Ce stranska dva zadaj priklopis na isofix, ne dobis vmes nicesar, niti jahaca. Da o varnosti ne govorimo. Zdaj funkcioniramo tako, da ko nas je 5 v avtu, sedi zadaj na eni strani 7 letnik v jahacu, nato mama in na drugi strani hcerka (3). Drug sin (5) sedi v dobrem sedezu naprej, vendar je sedez spuscen precej nazaj (airbag).

Pregledal vsega i svasta in ne najdem pametne opcije. Testiral teslo Y in gre dejansko 2 isofixa in na sredini jahac lazje, se vedno pa ne mores tega na jahacu pripeti. Opcija je podaljsek za priklopiti.

Enoprostorec je zadnja opcija, vendar bruham.. VW mi je gre ko satan, brez duse. Potem pas se 5008 in espace, ki sta francoza, ne bi. Slabe izkusnje.

Kot receno, mondeo je zadaj krava proti bmw 3, pa ne gre. Poznam pa znance, ki jih pac nimajo zapete z isofixom in je en skrajno levo, drug skrajno desno in tretji stisnjen na sredini.

Problem ni le sirina zadaj ampak lokacija isofixa.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.693
7.178
113
V Y se niti spravila nisem probavat. Skoraj nikoli se nas ne prevaža 5, če pa že, je najstarejši dovolj velik, da ne rabi biti jahača več, a z manjšo ritjo, pa nekako paše...

Cez prst - zadaj rabiš 3 enakomerne sedeže in ne 40:20:40, pa gre...

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.175
3.050
113
Kaj bi jaz naredil pa mi k sreči ni bilo treba: greš v trgovino s sedeži (jaz bi šel k prijatelju v Recaro) in iščeš tri, ki gredo v širino tvojega avta. Potem pa se ukvarjaš z njihovo pritrditvijo - konec koncev jih lahko tudi zagurtnaš na sedež od avta.