26 let in zdravstveno zavarovanje

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Čez par dni bom star 26 let in imam status študenta še do 30.9., iz ZZZS pa so mi poslali obvestilo, da si moram teden dni po RD prit uredit zavarovanje, ker bom star 26 in po njihovem nisem študent
tongue-1.gif
A to pomeni, da si ga bom moral plačevat zavarovanje 4 mesece, ker študent (očitno) nisem, brezposelna oseba, da bi mi plačala občina, pa tudi ne.

Bil sem na ZZZS in pravi ženska, da nima pojma
rolleyes-1.gif

No sej me ne bo pobralo zaradi teh 18 ali koliko že €, samo me vseeno zanima kako je s tem, če kdo ve.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Občina ti po novem plača samo, če prihodek na družinskega člana ni večji kot 142 ali 147 evrov tu nekje, drugače si boš moral plačevati sam. Poleg obveznega pa ne pozabi da "moraš" plačevati tut dodatno slabih 24 evrov. Če si urediš status socialno ogorženega (greš na CSD in tam dobiš formularje) in če izpolnjuješ pogoje, boš dobil pomoč v določeni višini, ki ti pripada. To potem pomeni, da ne rabiš plačevat dodatnega zavarovanja, ker ti ga bo za čas, ko boš dobival pomoč plačevala država. Kako je pa z obveznim, če dobivaš socialno pomoč pa ne vem a ti jo plačuje občina ali ne, tega pa ne vem, ostalo pa drži 100%!

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Kar se tiče CSD - da dobiš pomoč in da ti krijejo dodatno zdravstveno, se moraš registrirat na zavodu za zaposlovanje. Ko si prijavljen kot iskalec zaposlitve, pa ti Zavod krije tudi obvezno.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Hja, zdaj sem zgleda do oktobra v neki ''luknji'' - sem študent, torej na zavodu nisem, socialni problem tudi ne (dobim preveč preko ŠS), tudi starši (če to še sploh kaj šteje) imajo preveliko plačo.

Plačeval pa si bom najverjetneje samo obvezno, ker sem zdrav kot riba (pri dohtarci sem bil nazadnje 10 let nazaj), če si zlomim nogo pa mi jo tudi pri obveznem morajo zagipsat. Bom si že doplačeval ko bom star 40.

Torej mi ne preostane drugo kot plačevat, oktobra pa tak grem takoj v delovno razmerje. Mogoče si bom edino oktober vzel fraj, pobral pomoč za brezposelne in gremo novembra lepo dalje...

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
ne drži! Dokler ima status študenta, če ga še ima, potem lahko dobi pomoč, če izpolnjuje določene kriterije!

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Če pa sam misliš, da imaš prevelike dohodke, potem ne bo kaj boš moral plačevat.

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Plačeval pa si bom najverjetneje samo obvezno, ker sem zdrav kot riba (pri dohtarci sem bil nazadnje 10 let nazaj), če si zlomim nogo pa mi jo tudi pri obveznem morajo zagipsat. Bom si že doplačeval ko bom star 40.

Popolnoma zadosti je, da imaš kako hujšo prometno nesrečo, ali padec pri smučanju. Samo šraufi za v nogo so dragi ko pras... Ne misli, da je zdravljenje poceni. Tudi, če si zdrav je problem lahko poškodba, ki jo mimogrede kaj hitro stakneš...

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Citat:
Uporabnik krizo pravi:
greš na dalmatinovo 2, s seboj vzami kopijo davčne št. in kopijo osebnega dokumenta, tam izpolniš obrazec in ti občina plačuje osnovno zavarovanje.

Občina ima po 1.1.2009 cenzus po katerem se določa a ti plačajo al ne. Številko pa sem napisal malo višje kok je.

pek007

Majstr
8. maj 2007
1.162
344
83
39
Od 31.7.09 občina plačuje zavarovanje samo tistim, katerih prihodek ne presega 25%(mislim da) minimalne plače, oz. če te vzdržujejo starši, njihov prihodek ne sme presegati tega %.
In tudi na zavod za zaposlovanje že ene 2 leti ne moreš biti prijavlen, že samo kot izredni študent brez dela ne, kaj šele kot redni študent. Izredni študent se lahko prijavi na zavod le, če je bil zaposlen vsaj 6 mesecev in so ga odpustili.