2012 podvodni fotoaparati

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.919
10.648
113
kod Džej-Zija
Sem, ja. Niso ravno impresivni. Zato sem pa s tvojim bivšim FT3 toliko bolj zadovoljen.
cheer.gif

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.526
3.027
113
FT1 tudi spušča neke nadležne zvoke ob snemanju filmčkov, ki se potem slišijo na posnetku (znano tudi kot locust sound), tako, da bi tega raje odsvetoval.

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Citat:
Uporabnik ant pravi:
Čao

Kupujem rabljen vodoodporen aparat in me zanima katere so glavne razlike med ft1 in ft2, razen globine in nekaj več mpix pri ft2? Ali se izplča dodati nekaj več denarja za ft2?
Gledam tudi novega ft20. Mogoče pa bi bil za ta denar najboljši nakup?

Hvala

Če morda koga zanima razlika med FT20 in FT4, je na spodnjem naslovu nekaj fotk, narejenih z obema aparatoma. Vse fotke so narejene v iA (popolnoma avtomatski, trotel ziher) načinu, na istem mestu, istočasno ter so popolnoma neobdelane (le v Picasi3 so pomanjšane na 1600x1200 in poslane v splet). EXIF pri vseh je ohranjen!
http://www.dpreview.com/galleries/8322728405/albums/panasonic-dmc-ts20-ft20-vs-ts4-ft4

Nazadnje urejeno:

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Sem, ja. Niso ravno impresivni. Zato ...

Spet nekaj novih fotk, narejenih z Olympusom TG-1:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1008&message=41646710

Ni mi jasno, zakaj je avtomatika izbrala F3.4, če pa ima na izbiro F2.0 in s tem izničila (edino!!!) prednost, ki jo ta aparat v takih razmerah ima (oziroma sem mislil, da jo ima) pred konkurenco.

Lastnik tudi piše, da nočni način pri TG-1 ne deluje dobro in očitno je, da je tudi sam kar malo razočaran nad zmogljivostmi. Pri FT3/FT4 naprimer, nočni način deluje zelo dobro, resda naredi le 3MP velike fotke, ampak impresionira.

Je pa finches50, lastnik TG1, fotografiral v Wilmington, NC, United States, ob 19:40, sonce pa je tam zašlo ob 20:18, torej 38 minut pred sončnim zahodom, to pa je tako, kot da bi te dni fotkal v Ljubljani ob 20:06 (sonce zaide ob 20:44).

TGV

Fizikalc
2. okt 2007
726
106
43
Citat:

Ni mi jasno, zakaj je avtomatika izbrala F3.4, če pa ima na izbiro F2.0 in s tem izničila (edino!!!) prednost, ki jo ta aparat v takih razmerah ima (oziroma sem mislil, da jo ima) pred konkurenco.

Atomatiki kaj drugega ni preostalo : glej kaj je snemalec izbral in s tem izničil prednost
smile-1.gif
))

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Citat:
Uporabnik TGV pravi:
Citat:

Atomatiki kaj drugega ni preostalo : glej kaj je snemalec izbral in s tem izničil prednost
smile-1.gif
))

Pa res, prej nisem opazil, fotkal je pri 9.61 mm (53.4 mm) in ne pri 4.5 mm (25 mm), kjer bi lahko uporabil F2.0.

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Stvari so vedno bolj jasne:

https://www.youtube.com/watch?v=3tfD7M4Anpo

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1008&message=41782272

http://www.dpreview.com/search...&submit.y=0

Definitivno je TG-1 pri širokem kotu in pri F2.0, boljši od Panasonikov FT3 in FT4, ampak kot kaže (in kar sem se bal od začetka), Olympus tega ne zna izkoristiti, pa še vse napake iz prejšnjih serij ponavlja.

Škoda! Mogoče bo pa TG-2 boljši.

Kakorkoli, moja FT4 in FT20 odhajata na "tlako" v Rdeče morje
smile-1.gif

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms

Že skoraj mesec star zapis, ki smo ga na nekaterih forumih "hudo" spljuvali, ker je utemljitev razvrstitve s strani Gizmodo precej iz trte zvita ter dopušča "senco dvoma".

Se pa z razvrstitvijo popolnoma strinjam, ker sem tri od omenjinih kamer tudi sam preizkusil, najnovejše, TG-1, pa žal še ne, sem pa dobil dovolj OOC fotk iz filmčkov, da lahko primerjam. Vsaka kamera ima kako prednost pred drugo, a mene zanima le delovanje pod vodo in tam FT4 še zdaleč nima konkurence. Če bi iskal kamero za kak drug tip fotografije, pa bi se mogoče odločil tudi drugače.

Bucko

Fizikalc
28. avg 2007
1.739
53
48
Canon D20 sem zasledil v trgovini. Je to nov igralec na trgu? Sicer je cena precej višja od FT4...

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Citat:
Uporabnik Bucko pravi:
Canon D20 sem zasledil v trgovini. Je to nov igralec na trgu? Sicer je cena precej višja od FT4...

Je nov, ni pa najnovejši, saj je bil predstavljen še pred Olympusom TG-1, že februarja letos ( http://www.dpreview.com/news/2012/02/07/Canon_D20 ). Vedeli smo, da bo cena visoka, najvišja med konkurenti in da bo optično manj močan od predhodnika, D10.

Ko sem kupoval FT4 sem poznal že kar precej podatkov o D20, a sem se vseeno odločil za Panasonika, ker v tem razredu aparatov je optika sicer pomembna (in najboljših 5 ima dobro), a še pomembnejša je programska oprema, tako parametri zajema fotografij, kot delovanje IS, avtomatike (AWB in avtomatska izbira scenskega načina), kot način pretvorbe v JPG in tu mislim, da je Panasonik (še vedno) v prednosti. Lep primer je novi Oly TG-1, ki ima optiko več stopenj "svetlejšo" od konkurence, pa sicer fotke dela čisto sprejemljive (predvsem zaradi optike, ker SW ni ravno zgleden), filmi so pa katastrofa: (continuous)AF se v filmih sliši tako močno, da sploh ne slišiš ostalih zvokov, istočasno pa še "bega" in ves čas ostri tako, da je slika par sekund ostra, pa spet ne, pa spet ja, itd.

Bo pa nasledjno pomlad, ko bom spet menjal aparat zanimivo, ker če bo Olympus znal izkoristiti optične prednosti v novem TG-2(?) in končno naredi SW kot se spodobi (mu pa to v petih letih še ni uspelo), bom v hudi dilemi. Ker pa D20 po ničemer ne izsotopa od konkurence, ni in ne bo v mojem ožjem izboru.

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Na digitalcamerainfo.com so naredili primerjavo podvodnih kompaktov (Canon D20 vs Fuji XP150 vs Nikon AW100 vs Olympus TG-1 vs Panasonic TS4/FT4 vs Pentax WG-2 vs Sony TX20)
http://www.digitalcamerainfo.com/Features/2012-Waterproof-Camera-Showdown.htm . In zmagovalec je TG-1!

Sem imel priložnost primerjati nekaj neobdelanih fotk iz D20 in se strinjam, da je ta kamera precejšnje razočaranje, spet daleč od tistega, kar dobiš z Ixusom. Drugo mesto FT4 sem pričakoval, saj F2.0 pri TG-1 opevajo in kujejo v oblake skoraj vsi, nihče pa piše o stabilizaciji, delovanju avtomatike ter zlasti delovanju AWB, ki je pri FT4 povezana tudi z globinomerom.

Se pa ne bi strinjal s številom točk v kategoriji "User Experience & Features", še bolj pa me moti ocenjevanje v kategoriji "Toughness", kjer za TG-1 in WG-2 navajajo (kot piše v tovarniških podatkih), da zdržita obremenitev 100 kg, vendar pa je vsak, ki ju je imel v roki lahko opazil, da sta obe kameri izredno "mehki" (iz plastike), že z dvema prstoma ju lahko stisneš toliko, da se opazno deformirata, česar pri FT4 (iz kovine) ni možno narediti. In mi ni jasno, kako lahko zdržita 100 kg obrementive in 12 metrov globine, ko pa se že FT4, ki je veliko trdneje grajen, na 10ih metrih globine deformira toliko, da se prozoren pokrov ekrana dotakne LCDja.

Prav tako je podvodni test (ironično, testirajo vodotesne kamere in ravno temu posvetijo najmanj pozornosti), opravljen v malem, nekaj 10 litrov velikem akvariju (globina par dm), v posmeh inženirjem, ki so naredili kamere za 10+ metrov globine in za bistveno slabše svetlobne razmere. In na osnovi tega sklepati na kvaliteto kamere pod vodo je (najmanj) neresno.

Izpustili so tudi vse teste, pri katerih so se Olympusi že vsa leta izkazali najslabše: snemanje filmčkov in WB v globoki vodi. Kolikor sem uspel videti, je TG-1 na "suhem" in pri F2.0 res v prednosti, tudi filmi so boljši kot pri prejšnjih modelih, vendar le, če pod vodo izklopiš snemanje zvoka ali pa AF (ki je hudo glasen), malce globje pa avtomatika, zlasti AWB, še vedno ne deluje optimalno. Prav tako so zamolčali dejstvo, da imajo nekatere kamere (tudi TG-1) dvoja vratca in zato več možnosti za vdor vode.

Skratka, v pogojih, kjer ne bi potreboval "tough" kamere (zakaj torej sploh kupovati kamero, ki je dražja in slabša od "netough" kamer?) je TG-1 morda res najboljša, pod vodo pa žal (še?) ne, mogoče naslednja generacija.

böc

Majstr
1. avg 2007
2.372
438
83
Si bom sposodil to temo.
Pri Panasonic FT3 se mi zadnje case ko grem iz (pod )vode pojavi na slikah pega/zmazek. Verjetno zaradi umazane (mastne) lece. Ima kdo drugi podoben problem ? S kom je najbolje ocistiti leco ?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Kakšna pega, imaš kako sliko?
Ker lečo lahko zadovoljivo očistiš že z bombažno majico.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Citat:
Uporabnik boc pravi:
Si bom sposodil to temo.
Pri Panasonic FT3 se mi zadnje case ko grem iz (pod )vode pojavi na slikah pega/zmazek. Verjetno zaradi umazane (mastne) lece. Ima kdo drugi podoben problem ? S kom je najbolje ocistiti leco ?

Sem tudi jst ta vikend imel to težavo:(

Ta vikend sem skočil na morje in se mal bolj igral s fotičem.
- pega oz meglica se je tudi meni začela pojavljat. Problem je v tem, da se je original premaz čez lečo znucal/zbrisal... Sedaj voda veliko počasneje ali pa sploh ne odteka z leče. Tako potem po potopu na leči vedno ostane kaka kapljica, ki na fotografiji pusti zmazek.

Med preklinjanjem na morju sem se spomnil, da sem zraven športnih/kolesarskih očal dobil nek "svičnik", s katerim namažeš leče od očal ravno zato, da se voda ne prijemlje na njih.
Ta svičnik sem potem danes zjutraj tudi probal na fotiču in dejansko deluje. Sicer sem zelo na hitro probal, tko da za resen test si bo potrebno vzet malce več časa.

Evo tole sem dobil zraven očal, samo v manjši izvedbi.
http://www.oakley.com/products/6730/25107

Našega potapljača in navdušenca nad panasonic fotiči pa bi povprašal katero masko uporablja za potapljanje.
Sam sem sedaj imel Mares iz hervisa, ki ni pol kurca vredna. Vodo kolker tolk še drži. Se pa nenormalno rosijo. Praktično ne uporabno in temu primerne so bile tudi fotke.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Gledam zdaj te fotiče, ker grem novembra na tajsko, pa bi imel s sabo namesto SLR + podvodni raje en tak fotič, kot je tale FT3/4. Problem je v tem, da na ebayu najdem samo "nove" Ft3, ki pa so samo kakih 10-20€ cenejši kot FT4. Pozna kdo koga, ki ga prodaja, oz.kje se jih da udobno dobit?