1080p - nič jasno

Dzexon

Pripravnik
3. sep 2007
946
0
16
Saj to je poanta, ki jo hočem razložiti ves čas. Čudno bi se mi zdelo, da bi se za videofila oklical nekdo, ki prenaša PAL signal na LCDju - ampak potem HD malce izgubi svoj smisel - če nekomu ni problem gledati razmazan PAL, zakaj bi potem potreboval HD? Če nekdo ne gleda PAL TV, potem je HD televizija smiselen nakup. Drugače so pa HD televizorji le slab kompromis kvalitete prikazovanja PAL slike.

Tako ne bi mogli reči, da je HD jasen korak naprej, dokler ni prave infrastrukture okoli. Do takrat pa je za nekatere uporabnike korak naprej, za večino pa korak nazaj - glede kvalitete slike, čeprav ne tako velik.

Da ne bo pomote, jaz bi tudi gledal PAL signal na LCDju, če bi ga že enkrat imel, in ne bi imel posebej CRTja za spremljanje PAL signala, ker nisem preveč zahteven gledalec (in mi je PAL signal na LCDjih čisto v redu, ni pa dober kot na CRTjih) - ampak zato tudi HDja ne potrebujem in takšnega televizorja ne kupim. Tisti, ki pa HD potrebujejo, ker so zahtevni, bi pa po vsej logiki morali imeti tudi posebej CRT za PAL - če so res tako zahtevni. In to je potem takšen paradoks zaradi ponudbe televizijskih ponudnikov pri nas. HD ni logičen nakup za vsakega videofila.

Je dober nakup za videofila, ki rad gleda posnete filme; za videofila, ki spremlja TV program, pa ni. Zaenkrat pri nas še ne.

Nazadnje urejeno:

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.530
437
83
Za 80+% gledanja SD analognega signala (poročila & Co.) v naslednjih letih in kak DVD 1080p res nikakor nima misla kupovat, enako 720p.

Raznorazne izvedenke PAL signalov (analogni, IPTV, digitalni kabel) imajo pač cca. 500+ vrstic podatkov premalo, da bi bila slika na ekranih večjih od 32" očem lahko prijazna. In predvsem zaradi tega jih CRT-ji potolčejo takorekoč do tal. Na 19" računalniškem monitorju je tudi Siol IPTV odličen.

Ko (če) pa je ekran permanentno na računalniku +IPTV (slika je boljša kot prek obstojočih STB-jev), +PS3 (rentanje Blu-ray, DVD, začenja se pohod 1080p iger) je nakup zelo smiselen. Vkolikor le družinski proračun dopušča. Zaradi tovrstne uporabe sem zvest pristaš LCD in ne plasme.

Rztegovanja slike ali črnih robov se navadiš v nekaj dneh in sploh ni moteče. Sam vse 4:3 raztegujem. Profitirš z občutkom, da je večji del vidnega polja zapolnjen s sliko.

Za FHD je pomoje 46" minimum, 40" je premjhno. Presneto blizu je treba sedet, da pri 1080p razložiš detajle.

Današnji LCD (gornji rang) ekrani že prikažejo več barv kot jih je sploh kodiranih recimo v Blu-ray. IPTV res ni bog ve kaj od slike a določeni kanali na Siolu so kar gledljivi (Viasat, HBO...). Šport je čez cel ekran z 2 metrov (46") bogi. Eurosport so pa končno le malo popravli. Ob pomanjšani sliki je šport splošno sprejemljiv (ob strani pa kaki live rezultati).

Kdor zadeve nima namen sedaj izkoristit je res nima smisla kupovat v tem obdobju.

Vsak se mora sam pri sebi odločit kaj ga zanima in za kaj bo uporabljal. LCD/plasmo kupovat le zato ker ga ima kolega, sosed, ker jih je cel štuk po vseh štacunah je pa RES VELIKA neumnost.

Ni mi žal nobenga centa, ki sem ga dal za ekran!

Steve

Guru
13. avg 2007
9.963
1.845
113
berem malo blog enega tipa, ki si je sestavil htpc

http://starman.blog.siol.net/2008/02/11/htpc-tudi-pri-meni-doma/

pa me zanima če ve o čem točno tukaj govori:

" v dnevni sobi se je zmanjšalo kablovje, saj je računalnik nadomestil stare naprave kot so digitalna satelitska, digitalna kabelska in Divx predvajalnik. Namesto teh komponent sem moral preko eBaya nabaviti ustrezne kartice - Skystar HD - satelitska in Cablestar2, saj ju enostavno v Sloveniji ni za dobit. Tako lahko sedaj gledam Premiere in vse ostale digitalne kanale na naši kabelski. "

če prav razumem, kabelska ponuja več, kot mi dejansko vidimo, če pa imaš te igrače, pa avtomatsko sprejmeš več kanalov??

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.742
5.900
113
Jaz sem pred nekaj meseci kupil 37" TV z ki je samo HDready. Slika v PAL sicer ni briljantna, je pa boljša kot na FullHD, ker je malenkost manj zrnata.
Če pa gledam DVD-je, se tukaj zgodba spremeni. Slika je čista in ostra (gledano iz naslonjača). Ne vem kako bi zgledala DVD slika na FullHD samo slaba ne more biti.

Tisti ki je rekel da gleda samo FillHD filme, in ga ob gledanju raznih ripov ( med njimi tudi HD ripi na 720i) boli glava. Ta je skoraj bosa. Če je na DVD-ju slika zelo vredu, potem ne razumem zakaj bi bila slika na 720i negledljiva.
Seveda obstaja razlaga, da ima TV diagonale več kot 1,5 metra. Druga varianta pa je da ima televizijo, ki razen 1080i, ne zna kvalitetno prikazat nobene druge resolucije ali vira.

Sem pa bil zadjič malo po trgovinah in primerjal HD program (discovery) na obeh televizorjih, na fullHD in samo Hd ready. Malo se že opazi da je slika na fullHD bolj ostra, samo to v primeru če gledaš iz razdalje en meter. Ampak zraven večje ostrine, so bolj opazni artefekti zaradi kompresije.Na HD ready pa jih ni bilo za opazit. Ko si pa enkrat oddaljen 3 metre pa ti je skoraj vseeno kaj gledaš.
No to izkušjo sem gledal na 37" diagonale. Na večjih diagonalah je zgodba verjetno drugačna.

Glede na to da če vedno vlečem DVD-je iz neta, in da HD filmov ni veliko, in če so ti nimajo SLO podnapisov, in glede na to da so Hd/blueray playerji še zelo dragi, mi niti ni žal da sem kupil samo HDReady TV.
Ko pa bo vse to (10-100MB internet, 1 TB harddiski, blueray snemalniki, prevajalniki, HD programi na skoraj vseh kanalih, obilica zripanih FullHD filmov z SLO podnapisi) conovno sprejemljivo, takrat bo pa mojo dnevno krasil FullHD tv.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
Še pri T-2 je zmeraj manj HD kanalov.
Citat:
Ukinjena HD kanala Pro7 HD in Sat1 HD

S 15.2.2008 sta zaradi take odločitve lastnika ProSiebenSat.1, ukinjena HD televizijska kanala Pro 7 HD in Sat 1 HD.
Res ni sta bila v 1080

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
dvd slika na full hd zgleda grdo. ti povem iz prve roke. sej ma tud dvd približno enako resolucijo kot pal signal.

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.530
437
83
Citat:
Uporabnik _jolly_ pravi:
dvd slika na full hd zgleda grdo. ti povem iz prve roke. sej ma tud dvd približno enako resolucijo kot pal signal.
DVD je v bistvu digitalen PAL. Takorekoč isto kot IPTV T2 in SIOL. Ni pa motenj in popačenj, ki nastanejo med proizvajalcem signala in uporabnikom.

Povprečen ali dober DVD je na primernem FHD zelo OK. Ni briljanten ampak lepo gledljiv. DVD-ji pa so dokaj različno kodirani! Najde se pa tudi res čist navaden crap, ki ni za gledat.
Najpomembneje je kako sposobna je napravica, ki dela upscaling (raztezanje) je to kar TV ali že dobi 1080p recimo iz kakega PS3 ali PC-ja.

Tudi Blu-ray kar sem jih videl nekoliko odstopajo med sabo zaradi različnih nastavitev svetlobe in barv. To bodo vsekakor morali nekako še bolj poenotit z nekim standardom... Trata v primerni kondiciji je povsod enako zelena!

Steve

Guru
13. avg 2007
9.963
1.845
113
Citat:
Uporabnik roCkY pravi:
.
Najpomembneje je kako sposobna je napravica, ki dela upscaling (raztezanje) je to kar TV ali že dobi 1080p recimo iz kakega PS3 ali PC-ja.

se pravi dražja kot je grafična na pcju, bolši bo upscaling, ali mora imet grafična kako posebno funkcijo?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Dzexon pravi:
HD-DVD vs. BluRay - BluRay je boljša izbira, ker je ta format vzelo za svojega več filmskih založb. klik

Blu-Ray je že zmagal. Toshiba bo nehala delati HD_DVD izdelke, Walmart bo v enem mesecu začel prodajati samo bluray robo.

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.530
437
83
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
Citat:
Uporabnik roCkY pravi:
.

se pravi dražja kot je grafična na pcju, bolši bo upscaling, ali mora imet grafična kako posebno funkcijo?

Važen je, da so kodeki in predvsem filtri pravi (iz recimo VLC-ja slika nikakor ne pride najbojlša) ter, da je povezava PC TV kakovostna (DVI-HDMI, HDMI-HDMI). Večino dela opravi procesor. Ceno grafičnim diktira predvsem 3D pospeševanje. Seveda se pozna tudi pri 2D a v glavnem zaradi hitrosti pomnilnika razen seveda če gre za HD in strojno podporo kartice. Kaj se v zadnjem času dogaja na PC WIN sceni ne poznam saj mi diske suče PS3.

Se je le dokončno obrnilo na področju HD medijev
cheer.gif
. Čas je že bil, da so se nehali tipat in občasno mišice nategovat in se lotijo vsebin ter na trg spravijo tudi cenovno dostopne predvajalnike.

Hoci

Fizikalc
18. avg 2007
2.546
5
38
kdor rabi invite za bit-hdtv naj mi pošle mail na PM, trenutno še sprejemajo nove člane tko da....