1080p - nič jasno

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.931
6.977
113
Jonas se kar malce moti. Mene osebno so Bluray in HD DVD filmi tako prevzeli, da mi je 720p skoraj negledljivo.

In kaj je poblem danes 20 ali 40GB potegnit? Jaz imam 4MB linijo, pa imam zadevo doli v 12 urah, kaj šele če bi imel kak T2 in 20MB paket...

Dzexon

Pripravnik
3. sep 2007
946
0
16
Glede česa se Jonas moti? On o 720p nič ne piše, to je moje mnenje, njega je prevzel cel paket - tako kot tebe - mene pač ni. Tudi, če je tebe nekaj prevzelo, ne pomeni, da se zato kdo moti.

Sam imam prav tako 4 Mbit linijo, pa se mi ne ljubi čakati tako dolgo, če je PAL divx dol več kot 20x prej. Zakaj bi čakal 12 ur (po najboljšem scenariju), če potem tisto pogledam v uri in pol in ponavadi nikoli več? Zakaj bi se na disku valjalo več kot 20x več podatkov in če mi zaradi tega prostora zmanjka - se zgodi precej hitro - kam lahko ta film potem posnamem? Kako ga posodim prijatelju? Imaš Blu-Ray/HD-DVD snemalnik? Ima prijatelj/punca Blu-Ray/HD-DVD predvajalnik? So videoteke dobro založene z Blu-ray ploščki? Kako razširjen je HD TV program? Jaz pač mislim, da je trenutno slabosti še precej več kot prednosti.

Če ti je pa že 720p negledljivo, potem pa ne vem, kako drugače gledaš TV, recimo slovenska poročila, ker tega pa ni v HD formatu nikjer, niti v 720p. Upam, da ne gledaš celo raztegnjenega PAL zmazka na LCDju, ker tega še pa jaz ne prenesem.

Ko bo standardna velikost trdega diska več kot 1TB, Blu-ray računalniški snemalniki po 40€, Blu-ray predvajalniki po 60€ in (skoraj) ves TV program v HD, bo pa slika nedvomno drugačna. Zaenkrat se še v večini gospodinjstev TV sprejemniki uporabljajo 90% za spremljanje TV programa, 10% pa za ogledovanje raznih (HD) posnetkov. Prenašati tisti PAL zmazek na HD televiziji 90% časa za 10% užitka po mojem mnenju ni najbolj brihtna stvar in nima veliko skupnega s kvaliteto, razen, če imaš HD televizijo izključno za ogledovanje HD vsebin, za ogledovanje PAL vsebin pa drugo - CRT - ker je PAL slika še vedno daleč najbolj kvalitetna na PAL televiziji - se lahko prepričaš v vsaki trgovini.

Nazadnje urejeno:

Audio

Pripravnik
6. avg 2007
247
15
18
Progressive/interlaced - slednji izrisuje samo vsako drugo vrstico, npr lihe, naslednjič pa samo sode. Zaradi tega ima pol manjši bandwidth, seveda pa je tudi slika slabša.

Malo me čudi, da v tej temi govorite samo o LCDjih. Plazma se meni zdi boljša za filme, LCD pa za igrice.

Steve

Guru
13. avg 2007
9.963
1.845
113
zdaj so stvari že bolj jasne heh
cheer.gif
bom kasneje priložil sliko.
ok, potegnem dol filme iz npr. hdbits, te preko programa predvajam na tv, pa me zanima kako je pri teh rečeh z slo podnapisi? se da to porihtat kot pri divx, ali se pač zadovoljiš s tem kar dobiš v s filmom?

đekson, maš čisto prav glede vsega, sploh tv signal je čista katastrofa na teh televizijah. Te visoke resolucije so zaenkrat res namenjene bolj za nas največje geeke, ki moramo takoj sprobat vse kar je novo, za širše množice pa bo to res uporabno šele čez nekaj let, ko bo vsebin dovolj in playerji po spodobni ceni. Je pa vseeno prednost teh tv da malo placa zasedejo, so velike in lepo zgledajo, to pa tudi niso zanemarljivi vidiki, ko se odločamo za nakup
wink-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.931
6.977
113
Aja..sem mislil, da je tisti text skopiran iz jonasove strani.

Torej se ti motiš, oz ne daš dosti na kvaliteto slike in tvoka. Namreč tale je ZELO očitna med divx in HD. Zelo redkokateri film si ogledam v divx, nazadnje sem American Gangster, pa še tega si bom enkrat ogledal v HD.

Kaj je pa danes 20 ali 40GB? Nabaviš si kakšen extreni 1TB disk pa je dovolj.

Dzexon

Pripravnik
3. sep 2007
946
0
16
Drži. Enako je s PAL signalom na FullHD in HDready televizorjih in nasploh vedno, ko na LCD zaslonu raztegneš/skrčiš video, ki nima iste nativne resolucije (ali še huje: nima enakega razmerja stranic) kot zaslon sam. Razen, če se zadeve ne raztegne, ampak obreže - potem pač gledaš kar nekaj "črnine".

Dzexon

Pripravnik
3. sep 2007
946
0
16
Imaš prav, ne dam veliko na kvaliteto slike, vsaj dokler ni format zelo razširjen, ker je ostalih pomanjklivosti preveč.

Še vedno pa nisi odgovoril, kako spremljaš PAL TV signal (ki ga zelo verjetno še spremljaš največ, če ni tako, me popravi). Če ga spremljaš raztegnjenega čez HD LCD ali plazma televizor, potem tudi ti ne daš veliko na kvaliteto slike.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.931
6.977
113
Navaden signal spremljam zelo malo, včasih se zgodi da par dni sploh nič.

Za kakšna poročila pa ne potrebujem dobre kvalitete
wink-1.gif

LCD TV imam v bistvu samo zaradi HD, oz je to namen zaradi katerega sem ga nabavil, drugače bi vzel navadnega CRT.

Dzexon

Pripravnik
3. sep 2007
946
0
16
No, jaz pa zaenkrat še precej spremljam PAL signal. Za filme pa ne potrebujem neke strašne kvalitete.

Vsaj za takšno ceno (še) ne.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.931
6.977
113
Uh..poglej si kak 300 v HD :D

Cena mislim, da sploh ni visoka. Računalnike tako imamo vsi doma...

Je pa druga pesem, če si hoče človek naredidi zadevo brez HTPC in dolvleke filmov, playerji so hudo zasoljeni, ploščki pa tudi.

Dzexon

Pripravnik
3. sep 2007
946
0
16
Ni mišljena samo denarna cena, to je najmanjši problem (kljub temu pa doprinese). Mišljena je cena nerazširjenosti - pomanjkanja vsebin in žrtvovanje kvalitete zelo razširjenega PAL signala, če nočeš imeti dveh televizorjev (to je še največji problem za večino) - tako tudi največji videofili pri nas ne morejo enostavno reči, da so z nakupom HD televizorja napredovali, ker so v enem pogledu celo nazadovali (za večino je ta pogled ravno najbolj pomemben, ker je najbolj uporabljan). Za 500+ evrov, kolikor stane spodoben HD televizor, to enostavno ni sprejemljivo, čeprav ti jih ni težko zapraviti.

Če hočeš iz HTPCja potegniti polno funkcionalnost branja/snemanja teh filmov na/s ploščke/ov (kot ga ima skoraj vsak računalnik danes z DVDji), te tudi nikakor ne pride poceni. Če te funkcionalnosti nimaš, gre pol užitka rakom žvižgat. Saj sem v trgovinah, po katerih sem se potikal, videl ogromne plazme, ki so poganjale blu-ray demo fullHD posnetke, ampak enostavno ne uživaš v tem, ker veš, da to ni konstanto, je zelo slabo razširjeno, potem se pa obrneš in vidiš enak televizor priklopljen na analogno TV anteno pa te mine do vsega.

Ne bi se branil HD televizorja, a zaenkrat bi ga uporabljal bolj kot monitor za PC kot kaj drugega. Ko bo pa res uporaben kot televizor (HDTV signal do vsake hiše), bo pa poleg vsega tudi x-krat cenejši. Saj pravim, če bi si želel boljše kvalitete pri filmih, bi si že zdaj vlekel dol 720p filme, ker mi ni treba dokupiti ničesar, pa mi enostavno ni do tega in me še dalje ~PAL filmi bolj mikajo. Če moram kaj dokupiti, me logično mika še manj.

Dzexon

Pripravnik
3. sep 2007
946
0
16
Če pa enostavno gledaš na absolutni užitek med gledanjem filma, neglede na vse ostalo, in si že nabavil ustrezne predvajalnike in vsebine, je pa verjetno boljši nakup tole.

Ker so HD televizorji pri nas uporabni skoraj brezkompromisno za HD filme (vse ostalo je en velik kompromis v kvaliteti), je mogoče projektor še boljši nakup, ker je še bolj brezkompromisen in prinaša še večje užitke pri gledanju HD filmov. Pa če si brezkompromisen glede kvalitete slike in zvoka, se tudi rad odpraviš v kino. Ni pomembno, če stane vstopnino in ne moreš gledat filma v gatah, glavno, da dobiš karseda lepo sliko in udaren zvok - komu je to res pomembno.

Meni je pač pomembno vse, najbolj kvaliteta TV sprejema (v tem primeru pač PAL), kompaktnost datoteke, možnost arhiviranja/razpečevanja, dosegljivost medijev, razširjenost vsebin, cena in seveda tudi možnost gledanja filma v gatah. Če s prehodom na HD pridobim na kvaliteti slike filmov, izgubim pa 5 ostalih stvari, se mi pač ne izplača. Kdo drug je pač bolj brezkompromisen.

Nazadnje urejeno:

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
Citat:
Uporabnik Dzexon pravi:
Če hočeš iz HTPCja potegniti polno funkcionalnost branja/snemanja teh filmov na/s ploščke/ov (kot ga ima skoraj vsak računalnik danes z DVDji), te tudi nikakor ne pride poceni. Če te funkcionalnosti nimaš, gre pol užitka rakom žvižgat.

sej se dobijo že ceneje

cat

Fizikalc
3. sep 2007
910
62
28
Citat:
Uporabnik Dzexon pravi:
Tudi Jonas se je glede tega malce razpisal

Še en izvor HD vsebin

Osebno te HD etikete in naprave popolnoma ignoriram. Res sploh nimam LCD televizorja, ampak se je zadnjič pojavila priložnost, da bi ga nabavil, ker je stari CRT crknil. Nesel sem ga na servis, jim rekel, da če bo popravilo pod 100 evri (televizor je precej velik, do takšnega zneska bi se še splačalo popravljat) ga naj popravijo, sicer ne, in se odpravil po trgovinah malo ogledovat LCDje. Sama groza, od najcenejših malih LCDjev do 3 meterskih Toshib za 2000€, vsi povrsti z grozno sliko (seveda preko analogne TV antene, a pri nas druge možnosti ni), potem se premaknem v CRT kotiček in sem praktično navdušen nad sliko napram LCDjem (CRTji pač imajo PAL nativno resolucijo, LCDji pa morajo raztegovati tisti ubogi PAL signal). Pridem domov in začnem razmišljati o tem, kateri 100Hz CRT bi kupil, naslednji dan so me pa klicali, da so moj TV popravili za 50€. Sem bil kar vesel.

Zato pa lahko na računalniku predvajam 720p filme (za 1080p imam ekran s premajhno resolucijo - kot večina), saj so lepi in vse, ampak mi na pamet ne pade, da bi si omejil izbiro med torrenti in vlekel dol X-krat večje fajle. Brezveze, film tako ali tako samo enkrat pogledam, potem ga pa zavržem.

Torej, osebno HDja zaenkrat ne šmirglam niti, če je zastonj, kaj šele, da bi moral kaj dokupiti. Ko bo pa enkrat cela bajta obkrožena z optiko in bo v HD signalu večina TV programov (ne le nekaj programov pri enem ponudniku, ki je dostopen samo določenemu procentu prebivalcev) in torrentov (in trdi diski še X-krat večji), se mi bo pa splačalo za temi napravami in televizorji ozirati, povrhu vsega bodo pa takrat še X-krat cenejši.

Yebeš HD, če moreš najprej nekoga ubit, da našparaš za drag TV, potem še nekoga ubit, da prideš do HD vsebin prek interneta, potem pa ubit še 200 ljudi, da dobiš spodobno izbiro HD TV kanalov. Saj je luštna tehnologija, a meni osebno je cena (dobavljivosti, časa, denarja - vsega skupaj) zanjo še previsoka. Raje gledam PAL kot pa ubijam ljudi.
smile-1.gif

Če bi že imel LCD televizor, bi si osebno sestavil en tih dvojedrni HTPC za v dnevno sobo in bi tisti preklemani televizor uporabljal kot ogromen LCD monitor, ker je za to še najbolj uporaben, večina HD vsebin pa tako ali tako prihaja iz PCjev. PC predvaja kakršenkoli filmski format (če je dovolj močan), pa še ostale stvari lahko z njim počneš.

aplauz.gif

Kot da bi sam napisal. S to razliko da sem za popravilo starega (ampak res starega) CRTja dal 43€. Dokler ne bo crknil bo tako tudi ostalo

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.931
6.977
113
Kakšno vezo ima zdaj tole z HD vsebino? Če je naslov teme HD se verjetno govori o HD, ne pa o tem kako se s tem zgubi X ostalih možnosti ki so posredno povezane s tem?

Če nekdo uživa v gledanju filmov, ne bo zaradi butastega PAL signala žrtvoval kvaliteto ter vstrajal pri starem CRT televizorju, ki niti približno ne izpljune slike takšne kvalitete.

Nazadnje urejeno:

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.404
487
83
::1/128
Odvisno tud od telvizorja kako ma zrihtan tuner pa obdelavo slike, namreč vidu sm že na velik LCD-jih PAL signal in razlike so velike, npr. doma mamo 40" LCD pa je tud PAL slika bolša kokr je bla na enm starejšm Benq-ju 32" čeprov je manši, razni DVD-ji in HD vsebine so ble pa super. Zdej problem je če se to splača ampak pač k smo se preselil je crknu 20let str crt Sony in je blo treba neki nouga nabavt in takt smo orng kupil, vsekakor pa jst nebi PAL signala gledu posebi na CRT-ju, ker je to enostavno brez veze (usaj zame, če pa nekdo ne da neki velik na kvaliteto slike pa sploh). HD vsebine se mi pa zdijo super, enostavno noro je za gledat, edin škoda ker še ni več vsebin.

Dzexon

Pripravnik
3. sep 2007
946
0
16
Slabosti HDja nimajo veze s temo o HD? Saj se piše o HD non stop.

Imaš prav, če nekdo uživa v filmih, naj kupi HD televizor in ps3/HTPC. Če zelo zelo uživa v filmih, pa naj kupi HD projektor ali se odpravi v kino. Prav tako je dobro, da kupi še en CRT televizor (če že res uživa v filmih) - za tiste lene dni, ko bo na televiziji slučajno zagledal nek film in ga hotel pogledati takoj (in ne čez x ur) v najboljši možni kvaliteti - ker se filmi (včasih, le včasih
wink-1.gif