1080p - nič jasno

Steve

Guru
13. avg 2007
9.963
1.845
113
ok, bolj kot berem po internetu, manj mi je jasno. Edino kar mi je jasno je da je to neka super kvaliteta slike, ki jo lahko izkoristiš le, če imaš napravo (katero?) priklopljeno preko hdmi.
Zdaj pa vprašanja:

1. kateri material iz interneta lahko predvajam na tv, da izkoristim fullhd? Po kmečki logiki bi tak material moral dosti zasest, ampak recimo sem gledal prison break, priše zraven hdtv, velikost datoteke je 350 mb
confused-1.gif

2. kako priklopit računalo na tv, da izkoristiš to hudo kvaliteto??
3. katere naprave sploh danes lahko izkoristijo to?
4. na trgu so naprave tipa kiss 1600, apple tv,..., spet isto vprašanje, kaj, kje, kako,..., da izkoristim vse te pike?
5. sploh obstaja dvd player, ki podpira 1080?

pri tv je zadeva jasna, si uvedeš t2 in uživaš v določenih kanalih, ki so v fullhd, pri zgoraj naštetih zadevah pa je tema
bonk.gif

poznavalci, razpišite se!
cheer.gif

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.531
267
83
1. Na netu se že dobijo filmi v fullhd kvaliteti, samo so zelo velik - ne vem pa kako je z snemanjem na DVD?
3. Med drugimi tudi PS3
5. Zadnjič kupil dvd player Toshiba za 70€ za fullhd ali pa samo hd redy ali pa za naveden signal.

Ostalo pa nea vem
confused-1.gif

WhiteCell

Fizikalc
18. avg 2007
1.930
1
38
42
Kranj
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
ok, bolj kot berem po internetu, manj mi je jasno. Edino kar mi je jasno je da je to neka super kvaliteta slike, ki jo lahko izkoristiš le, če imaš napravo (katero?) priklopljeno preko hdmi.
Zdaj pa vprašanja:

1. kateri material iz interneta lahko predvajam na tv, da izkoristim fullhd? Po kmečki logiki bi tak material moral dosti zasest, ampak recimo sem gledal prison break, priše zraven hdtv, velikost datoteke je 350 mb
confused-1.gif

2. kako priklopit računalo na tv, da izkoristiš to hudo kvaliteto??
3. katere naprave sploh danes lahko izkoristijo to?
4. na trgu so naprave tipa kiss 1600, apple tv,..., spet isto vprašanje, kaj, kje, kako,..., da izkoristim vse te pike?
5. sploh obstaja dvd player, ki podpira 1080?

pri tv je zadeva jasna, si uvedeš t2 in uživaš v določenih kanalih, ki so v fullhd, pri zgoraj naštetih zadevah pa je tema
bonk.gif

poznavalci, razpišite se!
cheer.gif

nisem nek hud poznavalec...samo malo ti lahko pomagam...
- tisto kar ti piše na torentih je zripano iz hdtvja..in defeinitivno ni HDTV kvaliteta...povprečen bluray dvd zripan v enaki kvaliteti kot mora bit zasede od 20-50gb...(take velikosti fajfolv so na HDBITS)
- vse naprave ki imajo napis FULLHD ( te podpirajo 1080i ali pa HDReady ( te podpirajo 720p)
-obstaja player ja tut pri nas se ga že dobi

recimoLost S04E01 1080p HDTV x264-CtrlHD zasede 4.48 GB

Nazadnje urejeno:

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
1. hdtv ni samo 1080p glej wikipedijo pa HDTV standard. Prison break se dobi se dobi tudi v 720p, ta zasede cca. 1100MB.
2. HDMI, primerna grafična kartica....isto je DVI ipd, spet glej standarde in zmogljivosti, ker tudi VGA zmore take resolucije.
3. Naprave? 1080p? Vse tiste na katerih piše fullHD oz. 1080p
4. Težko zaenkrat, vendar je to domala dokončen standard.....its as good as it gets and will get.
5. Obstaja seveda...

T2? FullHD? Videl si nekaj, kar jaz še nisem.
17758-icon_confused.gif

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
1. pri materialu piše zraven 1080p
2. preko dvi ali hdmi
3. računalnik, sonyjev ps3, pa kaki plajerji se najdejo
4. -||-
5. -||-

Steve

Guru
13. avg 2007
9.963
1.845
113
če na računalniku na tv izhodu nastavljam resolucijo, je vmes velikost 1920x1080. Je to tapravo? Če je in če potegnem dol enega od teh ogromnih fajlov, bo to tapravo?
17758-icon_confused.gif

Obstajajo playerji ki podpirajo blueray in hd dvd hkrati? Se da v videotekah že dobit te formate?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
ta trenutek nam proizvajalci TV sprejemnikov prodajejo (še) meglo...in v realnosti ta trenutek skoraj ne boš rabil full HD pikslov. Se jih pa splača vzeti, ker danes je to še znastvena fantastika, čez 2 leti pa bo običajna stvar....dvimi pa, da boš čez 2 leti sped dajal 1.500 EUR za nov TV.

Najdejo se že full HD ploščki (blue ray itd)....za katere rabiš primerne predvajalnike...pa seved atudi ploščke posnete v tej resoluciji. So pa zadeve trenutno dokaj drage...ampka kar je danes drago, bo čez dve leti za drobiž...takrat se bo tudi uporaba teh zadev potencialno razširila.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
2 leti za tiste, kateri majo že zdajle optiko....10 let za tiste, kateri je še nimamo.
cry12bpy.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
u la la...si pa optimist
smile-1.gif
. Pri TV postajah nepričakuj kakeg napredka v nadljnih 20letih...že zdaj so jih praktično morali z zakonom prisiliti da grejo na digotalizacijo slike...kje je šele FULL HD oddajanje signala...sicer bojo izjeme samo ne pri nas.

jaz bolj računam na množično razširjanje DVD ploščkov.

OriginalOne

Zelenc'
4. feb 2008
24
0
1
37
Ljubljana
1080i predvaja HD DVD ali PS3 Blue ray. Kaj se bo pa obdržalo pa nevem, se bojujeta za prevlado. Sem dobil zraven ps3, spidermana 3 na blue ray discu, stvar je nora.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Niti ne, ker jih sam še ne zbiram in še dolgo ne bom.

Jih je pa sigruno nekaj al kaj....google knows it all.
zmaga.gif

Narkotik

Pripravnik
17. sep 2007
507
0
16
Nevem mislim da sem to pisal že v neki temi...

Da razčistimo! Tisto kar vlečete z neta (razni Prison Break-i, Losti ipd.) so navadni HD ripi. Tako recimo kot je DVDRip pac samo stisnjen DVD. Taprave Full HD vsebine so na Bluray in HDDVD diskih in so v končnici .EVO tako kot je DVD v končnici .VOB. Taprav Full HD film zasede okolo 20-25 GB tudi več in je pac 1:1 klon diska ki bi ga recimo kupil v videoteki. Predvaja ga recimo Power DVD.

Razni Kissi in podobni playerji samo upscalajo kvaliteto do te meje da jo predstavljajo kot 720p/1080p.

Full HD vsebine si lahko predvajaš tako da jih poganjaš preko računalnika na LCD/Plasmo, ali imas pa enoto ki podpira Blu-ray medije in ima output 1080p. Je pa ogromna razlika med ripom 1080p in pravim 1080p filmom ki ga imas recimo na
HDDVD mediju.

Over and out.
cheer.gif

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.404
487
83
::1/128
Unga od Sonya BR predvajalnika pa res ne razumm, za 100€ mn dobiš PS3, ki ti predvaja BR, lahko maš pa gor še Linux(browsaš po netu, gledaš kšne ripe,..), špilaš PS3 igrce, ....

Narkotik

Pripravnik
17. sep 2007
507
0
16

Dzexon

Pripravnik
3. sep 2007
946
0
16
Tudi Jonas se je glede tega malce razpisal

Še en izvor HD vsebin

Osebno te HD etikete in naprave popolnoma ignoriram. Res sploh nimam LCD televizorja, ampak se je zadnjič pojavila priložnost, da bi ga nabavil, ker je stari CRT crknil. Nesel sem ga na servis, jim rekel, da če bo popravilo pod 100 evri (televizor je precej velik, do takšnega zneska bi se še splačalo popravljat) ga naj popravijo, sicer ne, in se odpravil po trgovinah malo ogledovat LCDje. Sama groza, od najcenejših malih LCDjev do 3 meterskih Toshib za 2000€, vsi povrsti z grozno sliko (seveda preko analogne TV antene, a pri nas druge možnosti ni), potem se premaknem v CRT kotiček in sem praktično navdušen nad sliko napram LCDjem (CRTji pač imajo PAL nativno resolucijo, LCDji pa morajo raztegovati tisti ubogi PAL signal). Pridem domov in začnem razmišljati o tem, kateri 100Hz CRT bi kupil, naslednji dan so me pa klicali, da so moj TV popravili za 50€. Sem bil kar vesel.

Zato pa lahko na računalniku predvajam 720p filme (za 1080p imam ekran s premajhno resolucijo - kot večina), saj so lepi in vse, ampak mi na pamet ne pade, da bi si omejil izbiro med torrenti in vlekel dol X-krat večje fajle. Brezveze, film tako ali tako samo enkrat pogledam, potem ga pa zavržem.

Torej, osebno HDja zaenkrat ne šmirglam niti, če je zastonj, kaj šele, da bi moral kaj dokupiti. Ko bo pa enkrat cela bajta obkrožena z optiko in bo v HD signalu večina TV programov (ne le nekaj programov pri enem ponudniku, ki je dostopen samo določenemu procentu prebivalcev) in torrentov (in trdi diski še X-krat večji), se mi bo pa splačalo za temi napravami in televizorji ozirati, povrhu vsega bodo pa takrat še X-krat cenejši.

Yebeš HD, če moreš najprej nekoga ubit, da našparaš za drag TV, potem še nekoga ubit, da prideš do HD vsebin prek interneta, potem pa ubit še 200 ljudi, da dobiš spodobno izbiro HD TV kanalov. Saj je luštna tehnologija, a meni osebno je cena (dobavljivosti, časa, denarja - vsega skupaj) zanjo še previsoka. Raje gledam PAL kot pa ubijam ljudi.
smile-1.gif

Če bi že imel LCD televizor, bi si osebno sestavil en tih dvojedrni HTPC za v dnevno sobo in bi tisti preklemani televizor uporabljal kot ogromen LCD monitor, ker je za to še najbolj uporaben, večina HD vsebin pa tako ali tako prihaja iz PCjev. PC predvaja kakršenkoli filmski format (če je dovolj močan), pa še ostale stvari lahko z njim počneš.

Dzexon

Pripravnik
3. sep 2007
946
0
16
Še nekaj nasvetov:

HD-DVD vs. BluRay - BluRay je boljša izbira, ker je ta format vzelo za svojega več filmskih založb. klik

DVI/HDMI vs. VGA priklop - VGA ima eno nepotrebno vmesno konverzijo digitalnega signala v analognega (ki ga LCD spet pretvori nazaj v digitalnega), zato je kvaliteta slabša, ne znam pa ti povedati, koliko. DVI in HDMI sta oba popolnoma digitalna - torej, po kvaliteti slike enakovredna (in signal se lahko z adapterji/kabli pretvarja iz enega na drugega brez izgub), le da HDMI prenaša tudi audio signal (če imaš zvočni sistem ločen od televizorja, tega ne potrebuješ, pa tudi sicer imajo dražji TVji tudi ostale audio vhode).

Namenski predvajalniki vs. vsestranske naprave (PS3, HTPC ...) - izbira je dovolj jasna, vsaj ob takšnih cenah. Za HTPC edino ne vem, če bo kaj s kakšnimi BluRay-ROMi ali kaj podobnega.

Nazadnje urejeno: