½socialna½ trgovina Lidl/Hofer

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
pa tu je ena tema od hoferja:
https://med.over.net/forum5/viewtopic.php?f=124&t=4899937

sem prebrala poldrugo stran. na koncu dobiš občutek, da je na koncu morebiti malenkost bolje na TRR kot drugje, ne pa toliko kot je predstavljeno. bruto plača se vedno predstavi za 40h/teden. tu pa neke polovične zaposlitve, oddelanih pa dejanskih 40 ali mogoče malenkost manj, pa delaš vse od blagajne do pucanja sekretov (oneman band). v glavnem na koncu izpade, kot da resda dobiš malo več, ampak tudi malo več delaš kot kolegice v drugih štacunah. isto sranje drugo pakovanje.

AndrejEnej

Guru
13. okt 2016
3.837
-1.063
113
145 km SZ od Opatije
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Je bil na FBju zapis zaposlene v Hoferju kako to izgleda... pa uro preje zastonj, pa uro dlje ostat zadaj - zastonj. Tako da si na delovnem mestu vsaj 8 ur (delaš), plačan pa za 6 (skrajšan).
Zame tudi filanje polic in čiščenje spada pod delo, ne pa neplačano delo v korist prostega časa.

Ja, Roberto, na žalost (sicer ne na mojo, njihovo) je res tako, kot pišeš. Lidl ma isto. V KR je Lidl do 21.00, pa ko se včas peljem mimo ob 22.00, so še vse luči na ON, delavke gredo pa takrat iz trgovine na čik (v glavnem vleč, pa verjetno ne gre za BJ
evil.gif
)...
pa ta situacija velja VEDNO, ne samo občasno ...

EDIT: pa še nekaj, menda imajo tudi prispevkov plačanih samo za 4 ure (no, tega pa ne bom trdil, sem pa slišal)

Nazadnje urejeno:

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.229
1.367
113
Vem za primer poslovodje. Pod 1600€ neto nikoli ni šlo. Odvisno od mesečne uspešnosti nato še dodatki.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ajoj, mogoč bom res izvenel kot kakšen johanes ampak eni res vidite samo denar... da si pa za to vsoto praktično suženj, pa ne.
Sem mnenja, da 'što se mora, nije teško', ampak ne zastonj. Kje je fora, da imaš skrajšan delovnim (36 ur tedensko plačanih), oddelaš jih pa 40 ali 45? Komu na čast? To je čisti sužnjelastniški odnos na nivoju Šešoka...
Saj, ko pa kakšno obrazložitev ali sklep ali ukaz hočeš na pisno pa seveda nič od tega, ker dobro vedo da dokazov ne smejo puščati za sabo, ker bodo na sodišču pogoreli kot bakla...
Pa ni samo Hofer tak, sam se ukvarjam z drugim celjskim trgovcem in njih æefurji (po mišljenju, obnašanju in govoru) na nivoju middle managementa...

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.846
113
torej če povzamem vaše ugotovitve:

v lidlu/hofer imas super plačo, moraš pa zato delat (tu se že pri večini zatakne) in kako uro potegnit
V merkatorju imaš minimalca, delaš na lagano (sanje večine janezov), štemplaš pa minuto po zaprtju blagajne

Me zelo spominja na lastno izkušnjo. Sem delal v firmi, da bo pasalo v kontekst ji lahko rečemo merkator. Lepo na lagano, plača za [cenzura], štemplali smo 15:01. Širile so se govorice o konkurenci (lidl): plače preceej večje, moraš kako uro potegnit, delajo neznosna dela, jih maltretirajo, glih tolko da ne iz kože vlečejo.
In lepega dne pristanem pri konkurenci. Kaj je glavna razlika? Tukaj se dela. Ta firma dela s polovico zaposlenih isti obseg. Zaenkrat še vsi živi.

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
In verjetno bolj zadovoljen. Kako je pa s tem " polovičnim" delavnikom plačajo tudi samo pol prispevkov?

Success

Fizikalc
5. sep 2010
538
185
43
Sicer ne delam v Lidlu, ampak tudi v moji firmi delajo prodajalci za polovični delani čas, imajo polni dopust, polni regres, božičnico in plačane cele prispevke. Poleg pa imajo še razne popuste
smile-1.gif

Lp, S

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Jap, eni so pa še vedno prepričani, da ima merkatori višje cene, ker ima boljšo robo, v bistvu je pa trgovina/živalski vrt z lenivci.

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.846
113
Iz teh debat okrog blaznega trpljenja v teh ustanovah se da vedno izvlect bistvo in to je, da tam ni zabusavanja. Tisti ki so pridni in delavni, tam nimajo problemov. Verjamem pa, da ko tja pride nekdo iz merkatorja, ze naslednji dan na facebooku pise o neznosnih razmerah. Moja soseda recimo ze vec let dela v lidlu. Je se 1x nisem slisal cvilit in jokat o nekih suznjih, kot par bebotov tukaj

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Če sedajle napišeš tvojo firmo bom pa še jaz, kjer je tako kot sem napisal, plača pa z dodatki minimalc.
Evo, boš imel demanti takoj.

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.049
3.564
113
41
Lj
Sta torej Lidl/Hofer še vedno socailni trgovini? Ker ko so prvič prišle te trgovine v Slo je bilo ljudi sram hoditi v njih, da jih ne bi kak sosed videl slučajno. Zdaj pa je v teh trgovinah veliko večja gužva kot drugje.

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.235
2.831
113
Lublana
Obišči stran
Kakor se jaz spomni je bil ravno na začetku največji naval na te trgovine. Na otvoritve so pajaci prišli nekaj ur pred odprtjem in se potem prerivali, razbijali, zmerjali...
Jaz nisem nikoli opazil, da bi bilo komu nerodno hoditi v Hofer ali Lidl, sem pa občasno naletel na kakšnega snoba, ki je vihal nos nad temi trgovinami in šel raje v Mercator, kakor da je to kakšna vrhunska trgovina za petičneže
hysterical-1.gif

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Saj ni... ampak Hofer/Lidl sta v določenem segmentu pofl. Razen če si kontejner in vržeš vase vsako svinjarijo.

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
Citat:
Uporabnik Lucijan pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Me pa čudi to, da ima hofer tako slabo optimizacijo tega procesa.

Darjan, Hofer ima zelo dobro optimizacijo. V trgovini s štirimi blagajnami delajo tri osebe, za polovični delovni čas. Pult za blagajno je optimiziran “v nulo” - ga praktično ni. Na strani firme vse štima.

Ja, vse imajo polovični delovni čas, za katerega zaslužijo po 800-900€ na mesec
grims-1.gif

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Je bil na FBju zapis zaposlene v Hoferju kako to izgleda... pa uro preje zastonj, pa uro dlje ostat zadaj - zastonj. Tako da si na delovnem mestu vsaj 8 ur (delaš), plačan pa za 6 (skrajšan).

Ne poznam službe, kjer prideš ob 8:00 in greš ob 16:00. OK, mogoče JU, Mercator (19:45 so bile rešetke že naspol dol, tik-tak blagajne off in zaključene, prodajalke so pa grdo gledale).

Bližnja oseba je sicer delala na banki za šalterjem in so po koncu delovnega časa vedno naredili zaključek, vsaj pol ure. Včasih, ko kaj ni štimalo, so ostali tudi dolgo v večer. Da ne omenjam pritiska, ko ti manjka znesek za par plač. Sužnji...

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
jaz imam tako. v gospodarstvu. in več ali manj vsi ki jih poznam v branži (vsaj v naši regiji). tak red je imel celo moj štromar, ker kao noben obrtnik nima. fantje so nehali 16:05, samo če so prepozno začeli pospravljati. izjeme so, kot so vedno bile, lahko sezonska dela ali pa projektna. najhuje pri tej splošni folklori nategovanja in izkoriščanja ljudi je, da je zdaj splošno sprejeta in podprta s strani tistih, ki bi se ji morali zoperstaviti. čez deset dvajset let se bo pa na novo štrajkalo za delovske pravice, ki so nekdaj že bile...

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
JS ima tako, saj se vidi po lokalnem parkirišču kako ljudje gredo na cesto ob 15.05, kar je toliko, kot potrebujejo iz pisarne pa do parkinga, če štartajo ob 15.00
smile-1.gif

ampak to so edini.

Pri nas, v tujini, kjer dela moja, se konča ob uri, pa je privat sektor. Drugo pa je, kakšna magna, tam verjetno tudi niso ravno prestižni pogoji dela in delovni čas.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.913
113
Citat:
Uporabnik ThorZEN pravi:
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:

Ne poznam službe, kjer prideš ob 8:00 in greš ob 16:00. OK, mogoče JU, Mercator (19:45 so bile rešetke že naspol dol, tik-tak blagajne off in zaključene, prodajalke so pa grdo gledale).

Bližnja oseba je sicer delala na banki za šalterjem in so po koncu delovnega časa vedno naredili zaključek, vsaj pol ure. Včasih, ko kaj ni štimalo, so ostali tudi dolgo v večer. Da ne omenjam pritiska, ko ti manjka znesek za par plač. Sužnji...

No pa se ti to zdi normalno? To da se tolažiš "eh saj vsi delajo po delavnem času for free, bom pa še jaz" je jako slaba tolažba in eno navadno izkoriščanje delavcev. Pa naj bo to Lidl/Hofer, blgajničarka na NLB, ali konec koncev predsednik naše jebene države. Ne! To ni normalno. Delaš toliko koliko si plačan. Mater me to razkajfa. Pa miselnostno nisem nekje v 75 letu prejšnjega stoletja, kjer je bil socializem na višku. Enostavno so nas pahnili v sužnjelastništvo. Letos ena ura dlje drugo leto 1,5 naslednje 3. Kam bomo prišli. Zavaljeni kapitalisti pa z jahtami po sredozemlju. Marš golazen.

Tudi delo za skrajšan delovni čas je pa samo unikum v Sloveniji. S tem so se izognili davščinam, delavcem ponudli mogoče 50 eur več, kot če bi pisalo 8 ur, s tem da jasno in glasno razloženo da bodo delale 8 ur, le na plačilni listi bo pisalo drugače. Kako bo z penzijami in priznanimi leti, se tokrat nisem niti zanimal.

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.846
113
Citat:
Uporabnik sixpower pravi:
Kakor se jaz spomni je bil ravno na začetku največji naval na te trgovine. Na otvoritve so pajaci prišli nekaj ur pred odprtjem in se potem prerivali, razbijali, zmerjali...
Jaz nisem nikoli opazil, da bi bilo komu nerodno hoditi v Hofer ali Lidl, sem pa občasno naletel na kakšnega snoba, ki je vihal nos nad temi trgovinami in šel raje v Mercator, kakor da je to kakšna vrhunska trgovina za petičneže
hysterical-1.gif

ne se smejat, eni dejansko res tako razmišljajo, v smislu da je hoditi v merkator statusni simbol in da je lidl za reveže

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.765
6.750
113
pri taščici
Ksz
Glede prispevkov
Po tv je bilo nekoč da si.mora trgovka ki dela za skrajšan delovni čas najti dodatno zaposlitev, če želi Imeti plačane prispevke v celoti (penzija).
In potem ko bereš o tem da si po uradno končanem delovnem času se kar v službi se to ne sliši vec tako odlično.