Zvočna izolacija stene v bloku

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.294
23
38
Murska republika
najboljša protihrupna izolacijaje je z ovčje volne vse ostalo je stvar mojstra,

-- zvočna izolativnost pri 10 centimetrski izolaciji pa znaša 55 db.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Dec...če se ne boš kmalu lotil zadeve, bomo mi prišli in zvrtal teh par lukenj, nafukal profile gor, vmes izolacijo ter privijacil plate...pol pa še tebe spotoma prefukal, ker itak ni nič od tebe
evil.gif

Hodnik maš dolg 3 metre...ter visok 2,5 metra..ok? (Svojega si sam zmeri ne mi zdsj v moj peskovnik šarit).
Rabiš:
- UD profil 2 x 3 metre...enega daš po tleh, drugega na strop (ima obliko črke U ker boš v ta 'kanal' zatikal CD profile)
- CD profili...dolg mirajo bit 2,5 metra (minus 1,5 cm da maš malo lufta)...daješ jih navpično na pol metra...7 komadov (stej tudi ničelne v kotu)..0 cm, pol metra, meter....(do) 3 metre
- direktna obešala (poglej priporočila)...mislim da grejo na pol metra..držali bojo 7 CD profilov...torej... 6 direktnih obešal na en CD profil (10 cm od tal, 60 cm, 110, 160, 210 in 240)...torej 6 x7= 44 (po cimetovo
hysterical-1.gif
)...torej 42 direktnih obešal.

Gips plat za 3 x 2,5 metra = 7,5 m2 x dvojna pkata = 15 m2 neto. Bruto...treba vedet kake dimenzije bojo plate in koliko bo odpada...če bo ena stranica 2,5 metra...ni treba pretiravat navzgor...mogoč 2 m2 viška oz. zaokrožiš na celo plato pri teh 17 kvadratih.

Če boš 6 cm izolacije...vzameš 3 cm debeline 2*(3*2,5m)=15 m2.

Kupiš oni trak, ki zmanjšuje prenos zvoka...rabiš 6 m za pod UD profile, ter še kaka 2 metra (koščke) za pod direktna obešala.

Glede na kvadraturo plat naj ti da fugirne mase.

Rabiš še vijake (dobiš take da sta vložek in šravf že skupaj..in samo zabiješ istočasno vložek in šravf...).

Od orodja...bor mašino (mislim da 6 mm sveder...ali 5ko), kladivo, olfa nož ( enim paketom rezervnih klinc!) svinčnik, meter...

http://www.podsvojostreho.net/weblogs/upload/52/16067213354642ac0be6901.jpg

Zdaj pa glej da bo naslednje tvoje oglašanje v obliki slike kako delo napreduje
10.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Z dimenzijo imaš kar srečo.
Jaz bi uporabil profile za steno, da ne rabiš obešal, ki bodo samo prenašala zvok.

Rabiš
2x UW profil 75 dolžine 4m ali pa 3x dolžine 3m, ne vem kaj lahko privlečeš v tisti blok
7x CW profil 75 dolžine 2,60m
1 tesnilni trak za UW75
4plošče gipsa 120x200m če si prav pomeril širino prostora (360), lahko greš tudi na ziher in vzameš plošče široke 125cm
oziroma 8 plošč, če jih boš dajal dvojno
Kakšnih 100 vijakov SBS 25, oziroma 200 SBS 35 če boš dajal dvojno
cca 20 zabijalcev (vijaki 6/60 z vložki, ki jih ni treba vijačiti, ampak samo zvrtaš luknjo in jih zabiješ s kladivom)
1 balo izolacije URSA TWF 1 debeline 100, kar znese 9,3m2 te zadeve, kar je približna kvadratura tvoje stence
namesto te lahko uporabiš tudi kako drugo vesoljsko izolacijo, prej omenjene ovce, kameno volno, dlako unicornov, kar te bodo pač nafukal tle

Potem rabiš vrtalko z svedrom 6mm, šraufarico za knauf vijake, škarje za rezati profile, olfa nož, vaservago

Zarišeš si črto kakih 9cm od stene, odrežeš en CD profil na višino in s pomočjo njega + vaservage preneseš zadevo še na strop, če je tvoja obstoječa stena povsem v vaservago še toliko lažje, lahko tudi zgoraj isto zarišeš.

UW profil (tisti brez zoba, v obliki črke U) odrežeš na dolžino, cm krajše kot je dolžina stene, ga polepiš po hrbtu s tesnilnim trakom in pritrdiš na tla, do prej omenjene črte če imaš parket uporabi kar vijake SBS, samo ne pretiravaj v globino, da ti ne dvigne parket, če imaš tankega), po stropu bo treba vrtati.

Nato pri steni pomeriš potrebno dolžino CW profila, ga odrežeš, polepiš s tesnilnim trakom in ga po istem sistemu pritrdiš na steno, vajo ponoviš še na drugem koncu stene.

Nato narediš še ostale profile, daješ jih 60cm stran od levega soseda, vsi naj gledajo v isto smer kot tisti na levi strani stene, tesnilni trak NE uporabljaš več.
Dolžina teh naj bo 2cm krajša, kot imaš prostora zanje in jih ob vstavljanju v UW profile ne zabijaj do tal ampak pusti 1cm od tal, isto od stropa. Pa ne kompliciraj v milimetre.
Ne zaženi se in ne nareži vseh profilov takoj, meri sproti, blokom višina stropa niha tudi po več cm.

Med profile vstaviš izolacijo, ker je malce debelejša od profilov, bo zapolnila prostor do stene zadaj.
Nalašč sem napisal 9cm od stene, kljub temu da je izolacija debeline 10cm, tako jo bodo plošče malce stisnile in bo delovala kot vzmet in še bolje dušila zvok.

Če boš šel v dve plasti gipsa, začneš s celo ploščo od stene, jo privijačiš, pomeriš kakšen kos še rabiš do stropa in odrežeš in privijačiš še tega. Vajo ponavljaš dokler ne prideš na drugo stran, le pri naslednji plošči celo plato porini do stropa, privijači in štukaj spodaj, nato spet kontra temu.

V stropni in talni U profil NE vijačiš. (idealno bi bilo, če tudi v tiste dva pri steni ne bi, ampak to je že višja matematika, pa rabiš kak profil več)

Fino je, če plošče dvigneš cm od tal, daš spodaj kako dilco, da se zvok iz tal ne prenaša toliko, zaključno letvico za parket, ki bo to skrila, itak ukradeš iz stene, ki jo zdaj zapiraš.

Zdaj se lahko učiš kitati stike med ploščami, ker bo tvoj bedni prvi poizkus itak pokrila naslednja plast.
evil.gif

Za drugo plast zamakni prvo ploščo 60cm od stene, pač na sredino CW profila in zapiraj od tu naprej, prva in zadnja plošča bosta po sredini prerezani na polovico, tako ob steni ne boš imel tovarniški ugrez plošče, ki tja ne sodi.
Če boš delal samo eno plast, že takoj začni 60cm od stene.

Pokitaš, pobarvaš, gotovo.

Da se še marsikaj narediti bolje, ampak za začetnika bi bilo tole kar dovolj.

Iz kje pa si sicer?

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.781
6.171
113
blizu močvirne prestolnice
Citat:
Uporabnik Dinotti pravi:
Ker sem streamer se pravi igram predvajam igre preko neta in ob temu sem včsih tudi zelo glasen, sem se odločil preseliti v klet hiše in jo zvočno izolirati. Uporabil sem kameno volno debeline 8 cm nato mrežica in lepilo ter prebelil. Sem pa obdelal vse stene in strop. Strošek material cca 1000 eur strošek za delo cca 1200 eur. Seveda to so normalne cene, pri katerih sem jaz dobil dober popust. Sedaj sem v fazi postavljanja laminata nato moram še izolirati vrata in šele takrat bom lahko sporočil kak je dejanski rezultat vsega tega. Stran mojega twitch kanala, da vam je jasno za kaj se gre. http://www.twitch.tv/dinotti

Sedaj omare niso več dovolj?
grims-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.953
6.987
113
ksz...

Bi lahko bil problem pri prenosu zvoka "po zraku", če v bloku meji kuhinjska stena s sosedovo spalnico? Kuhinjska stena je del večje sobe; kuhinje in dnevne sobe v enem. Je pa pač tisti del sobe, ki meji s sosedovo spalnico točno kuhinjska stena. Po celotni širitini te stene je kuhinja. Elementi in keramika. Edina "odprta" površina je malenkost v okolici nape in pa cca 30-40cm nad stenskimi elementi.

Bi lahko bil to problem, da bi potem recimo soseda motil zvok iz TVja, ali pa pogovor v dnevni, ipd? Bi bilo pametno v ta namen dati tam nad stenske elemente kakšno volno, ipd, ali nima smisla, ker je itak to na višini 2m+?

dufus

Fizikalc
13. okt 2007
1.927
60
48
kaj se da za izolacijo, ce zelis znizat hrup in zgubit cim manj prostora? sosedova kuhinja meji na moje stanovanje, ampak je problem, daje stanovanje zelo majhno in si 10 cm debeline tezko privoscim.