Zvočna izolacija stene v bloku

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Zdravo, zanima me če ima kdo izkušnje z zvočno izolacijo stene v bloku. Govorim o steni, ne stropu. Namreč zvočno izoliral bi steno v spalnici, na drugi strani stene je hodnik. Baje je kar OK in da izolira razno dretje, vriskanje in podobno na hodniku. No pa kar na vprašanja:

1. Imate kakšne izkušnje, baje kar pomaga?

2. Kako težko je na steno namestiti zadevo? Baje je najbolje na steno našraufat neke nosilce, noter protihrupno volno in nato knauf, pa preštrihat? Kakšen je pravilen postopek?

3. Kolikša je cirka cena na kvadrat za tole?

4. Pozna kdo kakega mojstra ki tole naredi?

5. Kolikšna je debelina te zadeve na koncu, končna?

Hvala vsem!!

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Je dobra ideja ja, ampak mi ne pride v poštev.
rolleyes-1.gif
Jaz rabim knauf pa protihrupna volna noter, ozeroma kaj podobnega. Zato iščem koga ki ima kakšne izkušnje s tem..

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
U bistvu ja. Zraven je še kopalnica ki tudi z eno steno meji na "kritični" hodnik in pa hodnik od stanovanja je na drugi strani L, ampak tam so neka železna vrata na skupnem hodniku pod ključem in ni tako kritično. Spalnica pa je na drugi strani (če si predstavljate je na L) steni kjer je stopnišče, dvigalo itd.....

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Pritrdiš direktna obešala. Nanje vijačiš CD profile ter na njih gips plošco. Ker gre za dušenje zvoka daš dvojno plato (uporabiš dasljše vijake). Vmes za polnilo uporabiš kameno volno...za kaj efekta bo super dati (vsaj) 5 cm...križno v dveh slojih 2+3 cm.
To ti bo vzelo nekje 8 cm globine.
Drugo vrsto plat pri spojih uporabiš polnilo za stikanje gips plat (ime je odvisno od proizvajalca) ter vtreš mrežico. Nato čez spoje 1 x z izravnalno maso (če hočeš v nulo greš v drugo čez celotno površino) in nato prebeliš.

Ker gre za notranje prostore ni potrebe po kakšnih parnih zaporah.

Primer za strop...a nima veze...sistem dela je identičen:

http://www.podsvojostreho.net/...en-beljenje/652

Če si iz lj lahkobgreš npr nabavit v Kalcer, trzin...lahko tudi dostavijo
Če bos strogal sam lahko vse navaviš v bauhausu (imajo plate 60 cm širine in gre lepo v avto)

Če greš v nulo se dobi tudi trak, ki bo prišel pod direktno obešalo za dušenje zvoka...ni poceni a ok, reskiraš denar....spet...praši v klacerju.

alfabet

Fizikalc
17. jan 2014
1.122
4
38
Pri mojih starših ravno delajo nekaj podobnega, le da gre za steno med dvema stanovanjema, ki pa je problematična zato, ker imajo sosedje na drugi strani kuhinjo in se sliši, ko pomivajo posodo, odpirajo in zapirajo omarice, itd.

Vzeli so tole firmo: http://www.decibel.si/ Najprej so prišli izmeriti hrup, na podlagi tega so naredili načrt sanacije in priskrbeli izvajalca. Je pa vse skupaj SVINJSKO DRAGO, samo za meritve in načrt sanacije so vzeli 450€. Izvajalec, ki bo izvedel zvočno izolacijo pa je za steno dimenzij cca 5m x 2,7m dal predračun za 1.800€. S tem, da garantirajo znižanje hrupa za 40dB. Debelina zadeve je mislim da 12 cm.

Uporabljajo neke posebne materiale, ne navadnega steklene/kamene volne in knaufa, plus neke mehke trakove med profili, zaključke, itd. Skratka namenske profi zadeve za zvočno izolacijo, ki so certificirane, da znižajo hrup za toliko in toliko dB.

Kot že rečeno, je stvar svinjsko draga, 2.250€ za meritve in steno omenjene velikosti se mi zdi rop pri belem dnevu. Ampak ok, vsak ima svoje prioritete in če bosta zaradi tega bolj srečna v postelji ...
grin1.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
uporabli so vrjetno to;
http://www.decibel.si/akcijska-prodaja-absorberjev-zvoka-v-ploscah
Sej vrjetno se tudi za kako obično izolacijo, da dobiti podatke kakšno ima zvočno izolativnost? Potem pokličeš v decibel, da ti povedo za to peno in primerjaš;)

@SpidiGonzalez, tako kot je rekel @vincent.
Samo med pokončnimi profili in blokovsko steno more biti par mm lufta, vrjetno bi bilo še bolje, če bi bila vmes mehka pena, da se zvok ne prenaša dalje na novo konstrukcijo.
http://www.prevolsek.org/galerija/albums/userpics/normal_IMGP7106.JPG
http://www.prevolsek.org/galerija/albums/userpics/normal_IMGP7111.JPG

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Bolj kot material je pri prenosu oz. neprenosu zvoka pomembna izvedba ki odgovarja dejanskemu stanju.

Recimo zvok ni nujno da se širi preko stene, lahko se preko horizontalnih konstrukcij (strop, tla) in se potem sekundarno ojača na nekaterih elementih v stanovanju (sploh v blokih delujejo "cenene" gips stene kot membrana zvočnika in dejansko povzročajo zvok ki je drugače neslišen).

Zvok tudi ni ves enak, določeni materiali oz. izvedbe prepuščajo samo določene frekvence zvokov. Akustični material ki se ga da za zadušitev mora potem ustrezat dušenju zvoka na izbrani frekvenci.

Summa napisanega je da za 100% izvedbo je potrebno prej opravit meritve, nekdo je že omenil da tole stane precej denarja in dejansko tudi tako je ker sama oprema ni poceni.

P.S. napačno izvedena rešitev montaže gips plate na obstoječo steno bo lahko imela ravno kontra efekt. Kot rečeno se zvok (lahko) prenaša preko stene/tal in trdo vpeta kostrukcija brez ustrezne dilatacije in medmateriala bo zvok na gipsplatah lahko celo ojačala.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.594
9.812
113
40
MB
prosim pol za par nasvetov kako izvest tole, kolikor sem slišal je boljše na alu profile kot na les delat sekundarno steno, čeprav pri meni sumim da pride večina skoz plato, ker mislim da ni nobenega estriha sploh
crazy1.gif

Nazadnje urejeno:

Dinotti

Fizikalc
27. sep 2010
1.226
0
36
Ljubljana
Ker sem streamer se pravi igram predvajam igre preko neta in ob temu sem včsih tudi zelo glasen, sem se odločil preseliti v klet hiše in jo zvočno izolirati. Uporabil sem kameno volno debeline 8 cm nato mrežica in lepilo ter prebelil. Sem pa obdelal vse stene in strop. Strošek material cca 1000 eur strošek za delo cca 1200 eur. Seveda to so normalne cene, pri katerih sem jaz dobil dober popust. Sedaj sem v fazi postavljanja laminata nato moram še izolirati vrata in šele takrat bom lahko sporočil kak je dejanski rezultat vsega tega. Stran mojega twitch kanala, da vam je jasno za kaj se gre. http://www.twitch.tv/dinotti

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Citat:
Uporabnik brunobruno pravi:
med profile in steno daj gumo. Jo kupiš posebej za to.

To se pravi ko profil našraufaš na steno, moraš gumo stisnit ko prišraufaš, tako da se knauf nosilec ne dotika stene? Ker bom dal nosilce na steno, pa potem volno na steno pa z knaufom zaprl.

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Citat:
Uporabnik SpidiGonzalez pravi:
Citat:
Uporabnik brunobruno pravi:
med profile in steno daj gumo. Jo kupiš posebej za to.

To se pravi ko profil našraufaš na steno, moraš gumo stisnit ko prišraufaš, tako da se knauf nosilec ne dotika stene? Ker bom dal nosilce na steno, pa potem volno na steno pa z knaufom zaprl.
Ja med nosilce in steno- To je zato, da se udarni zvok ne prenaša
Tukaj imaš navodila (na 5. strani vidiš, kam se gumo da):
http://knauf.voipex.si/vodniki-in-brosure/naredi-sam/slike/udobno.pdf

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Pa je potrebna tale guma tudi če se izolira samo za govor/krike/vreščanje/dretje? Ker dejansko na tole steno nobeden ne udarja ali tolče...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Ker imaš namen delat zgolj zaradi dušenja zvoka ga vsekakor uporabi...verjetno ni tako blazno drag, da ga ne bi kupil.