Zunanji disk kot backup za fotke

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
ne folku razlagat o raidih........

za take ovce je edino dober acronis ali kakšn podoben softver..... Drugače raj priporočaj mirror variante za low cost mašine.. pa še tega komaj hendlajo...

potem maš pr razsutem raidu pr petki recimo še večji problem, če gre za low cost controler...... tam morš pa dejansko vedet, kaj delaš, kerga forsaš online itd...

moj primer kontrolerja

delal smo reconstruct polja raid 5 iz 3 na 4 diske... + dal smo disk notr hot spare dedicated na to polje + mel smo backup
pa se je med reconstructom usul disk........ začel delat rebuild na hot spare po rebuiidu pa reconstract naprej.....

ampak lahko bi se končalo drugače..

je pa dejstvo da se med rebuildom usuje največ polj..... tko da za ovce to ni....... ker polje morš znat hendlat oz jih vzdrževat, čeprav se to zdi butasto za laika, ampa je to nujno dejstvo...

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.012
6.192
113
Citat:
Uporabnik KarEn pravi:
Diski niso namenjeni backupu. Pika.

Kaj pa drugega predlagaš. Snemanje na DVD? Kupiš tračno enoto npr ultrium (ki mimogrede ni poceni) in snemaš na kasete? Si že kdaj reševal podatke iz kaset? No jaz sem in tudi kasete niso niti najmanj zanesljive.

Jaz imam enga wd passporta, ter en navaden usb disk. Najprej par mesecev na PCu in passportu ležijo slike, nato pa na pol leta grejo na navaden usb disk.

In če disk priklopim 2x letno ni vrag da nebo delal še naslednjih 30 let.

Nazadnje urejeno:

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.238
1.396
113
Glede na to da si tak strokovnjak v RAID-u bi lahko še nam navadnim ovcam to razložil :p

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.012
6.192
113
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Glede na to da si tak strokovnjak v RAID-u bi lahko še nam navadnim ovcam to razložil :p

Zakaj bi razlagal. Pač zapomni si da je mirror ali RAID 1+0 še najboljši za take zadeve. Najmanjša možnost izguba podatkov.

masevc

Guru
2. sep 2007
3.530
896
113
no do sedaj (10 let) je zadeva laufala brez kakršnega koli backupa, tako da se tudi sedaj ne mislim ukvarjat z RAIDi ipd.

bolj razmišljam o 2x1tb zunanjih diskih, ki ne bodo full time on. Snemanje na njih pa ročno, nobene avtomatizacije.

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.492
847
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Dajte si slike tudi kdaj razvit in skupaj s familijo lepo pozložit v albume. V tem je poseben čar, pa tudi lepa končna postaja za slike, kjer so res na varnem (ok, pustimo višjo silo). Žal pa danes večina današnjega sofisticiranega folka tega ne smatra več kot nekaj estetskega, normalnega in racionalnega, zato tudi sedaj pričakujem obilo sarkazma na moj predlog. Priznam, tudi jaz spadam med ovce, vendar se prav nič ne sekiram, če mi eksplodira računalnik z vsemi diski, saj imam vse življenjske highlighte tudi v albumih.

masevc

Guru
2. sep 2007
3.530
896
113
življenski highlighti so v foto knjigah. Eni pač gremo pofotkat tudi kak event, katerega finta ni v razvijanju fotk.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.012
6.192
113
Citat:
Uporabnik Janch pravi:
Dajte si slike tudi kdaj razvit in skupaj s familijo lepo pozložit v albume. V tem je poseben čar, pa tudi lepa končna postaja za slike, kjer so res na varnem (ok, pustimo višjo silo). Žal pa danes večina današnjega sofisticiranega folka tega ne smatra več kot nekaj estetskega, normalnega in racionalnega, zato tudi sedaj pričakujem obilo sarkazma na moj predlog. Priznam, tudi jaz spadam med ovce, vendar se prav nič ne sekiram, če mi eksplodira računalnik z vsemi diski, saj imam vse življenjske highlighte tudi v albumih.

Absolutno se strinjam. Jaz vedno razvijem tiste top fotke. Zdaj ob rostvu sinka, pa grem kar foto knjigo skup sestavljat.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.238
1.396
113
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:

Zakaj bi razlagal. Pač zapomni si da je mirror ali RAID 1+0 še najboljši za take zadeve. Najmanjša možnost izguba podatkov.

Bolj me zanima zakaj ravno raid 5 zakaj ne 6 ali pa kaj drugega...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.135
113
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:

Mirror je RAID 1, RAID 1+0 je mirroring+striping (za kar BTW potrebuješ 4 diske) in ni nič bolj zanesljiv od RAIDa 1.

Nadalje da se vmešam v temo, RAID pri backupu nima nič delat, razen seveda ročni tip RAIDa kjer posnameš ene podatke na disk A in disk B, disk A imaš doma, disk B pa pri punci. Zakaj? Ker RAID ti ne bo rešil podatkov, ko boš po pomoti pobrisal particijo na RAID polju, RAID tudi ne bo deloval bo boš s šalco kave polil napajalnik na PCju (ali RAID ohišju) in spražil oba diska, RAID te ne bo rešil ko bodo diski zgoreli v požaru ali se potopili v poplavi! Zato za backup nikoli in nikdar RAID, kar pove že prva črka naziva (R) ki pomeni R(edundanca) podatkov (kar ni enako backup).

Za backup velikih količin podatkov so sicer najcenejši HDji (trdi disk) ker imajo najbolše razmerje med gostoto zapisa in pa ceno. Kako so pa ti diski povezani na vir podatkov je pa odvisno, možno je pa uporabit disk v računalniku (recimo Laptop), v ohišju (zunanji disk), na mreži oz. internetu (bodisi kot domače NAS okolje ali pa kot servis v obliki dropboxa in podobnih) ... vedno pa naj velja pravilo DVE različni lokaciji in poleg originala DVA nosilca podatkov vse skupaj pa se sinhronizira na DVA različna intervala (recimo če delamo backupe tedensko, enega v ponedeljek in enega v petek).

S zgornjim stavkom boste imeli podatke 99.9999% varne pred odpovedjo HW, poplavami, požarom, jedrsko ekplozijo, sončevim vetrom in na koncu tudi napako številka ena, lastno nemnostjo.

Na koncu pa še omemba da več kot je backupov, večja je nevarnost "leaka" podatkov. Torej na tem mestu še priporočilo, da se delikatne osebne podatke ŠIFRIRA.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.012
6.192
113
Sori za tisti +0. Sploh ne vem zakaj sem napisal to. Prsti hitrejši kot pamet
smile-1.gif

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.236
3
38
Sam sem si sedaj postavil ubuntu server in naštimal softwerski RAID5. Se mi je čez par dni usul server, ker sem še nekaj stvari nalagal. Sem porabil kar nekaj ur brskanja po internetu in na koncu sem obupal nad njim, da bi ga usposobil. In ko sem bral zadeve, je kar precej ljudi imelo probleme in so na koncu obupali. Tako da ta stvar za laike ni. Sedaj sem se rajši odločil za RSYNC varianto, ker z raida, pa tudi če je raid1, še vedno ponevedoma lahko zbrišeš slike. RSYNC pa pač izvedeš, ko si prepričan, da je vse OK. Se torej čist strinajm z Utiševalcem. In brez veze ga srat z RAIDom, ko pa so diski danes tako poceni.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.135
113
RSYNC je pa itak komanda/orodje ki ti reši dan, če jo povežes še s kakšnim automount-om pa SSHjem imaš avtomatizirano tisto kar sem prejle zapovedal!
zmaga.gif

Pa kolikor vidim obstaja rsync tudi za windows okolje, tako da izovorov ni!
evil.gif

Edit: Kar se tiče SW RAIDA pod linuxem je meni vedno deloval kot je bilo zamišljeno, sem celo doživel izpad diska in je stvar preživela. Samo ko se usuje cel sistem ti tole bore malo pomeni, bolje imeti redundanco na ravni celega boxa.

Nazadnje urejeno:

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
tukej se strinjam, pod linuxu je to čisto ok ... ampak again zato je treba imeti znanje..

druga stvar, ker je tolko govora o raidih...
raidi služijo predvsem nemotemu delu ne pa za nadomestek backupa ali pa ob mišljenju da če maš raid so podatki varni... Pri linuxu maš omogočeno praktično vse, tudi na ravni emc-a

saj praktično delaš karkoli in razni lvm in podobne vaje....

ampak če poslušam klele home userje oz win userje, ki filozofirajao o low cost raidih, (razni promisi itd..) pa filozofiranju how secure je to?

U bistvu pa ne vejo ali se bo rebuild sploh naredu oz če bo med rebuildom drug disk odletu......

Kr se tiče windowsega softwearskega raida.... a gdo to sploh uporablja.....????

Linuxači pa imajo raje SW raide in sploh ne marajo raid kontrolerjev ampak samo scsi ali sas (streight attach diske)... Prednost je ta, da pač diske lahko kamorkoli drugam vtakneš, ne rabiš iste znameke kontrolerja.....

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.238
1.396
113
Ko ravno sprašuješ Če kdo uporablja windows raid. Je v uporabi ja, predvsem raid 1 z 2 diskoma. Se je že večkrat zgodilo da je kaki disk odletel. Pa se je pač montiral drugi not. In to je to. Edini problem, ki je nastal je bil v tem, da diska nisi smel menjat, ko je bil računalnik ugasnjen. Ponavadi se je stalno hotel zagnati s praznega diska, kar pa veš da ne gre. Rešitev zato je da si disk menjal med delovanjem "ti" hot swap. In vse deluje kot mora. Potrebno je edino razmisliti o ločenem backupu, na drugi lokaciji.

Pri pravih serverjih z 6 diski in več me predvsem moti to da so glasni kot hu***. Vem pa da so dosti boljša stvar, kot zgornji opis.

Za razlitje kave se ni bat, ker je zadeva v komunikacijski omari...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.962
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Citat:
Uporabnik Janch pravi:

Absolutno se strinjam. Jaz vedno razvijem tiste top fotke. Zdaj ob rostvu sinka, pa grem kar foto knjigo skup sestavljat.

najprej fotke, potem ko jih bo dovolj pa še knjigo za neko obdobje... enkrat crknil disk brez pametnega backupa, hvala lepa... slike so danes zastonj.... tudi lopovi ne bodo nosili fotoalbumom, laptope pa ja.

Nazadnje uredil moderator: