Zunanje rolete - problem

darkstar66

Guru
1. apr 2013
1.196
702
113
Torej vse-znalci.
smile-1.gif
Mamo rolete, zunanje, kovinske. Hiša montažna, Jelovica. Kakšni glavoboli so bili to ne bomo ... ampak smo nekako ... Torej. Do sedaj ( oz že nekaj časa nazaj ) je vse več ali manj delalo. Več ali manj. Potem pa najprej nisem mogel dvigniti ene rolete. Kot bi nekaj spodletavalo. Kot bi se tisti imbus konec na koncu znucal. Al pa notri v mehanizmu. Pogledam, nič se kaj ne vidi obrabe. Potem crkne še pri drugi, pa tretji. Čez nekaj časa mi pride pod roke en precej velik imbus ključ od ene druge stvari in probam. In kao dela. Kao. Zdej mi pa niti pod razno ni jasno kaj je narobe. Je imel kdo že podobne izkušnje?
Zdej dodatna heba je to da so rolete tko kot so. Kako na nek pameten način priti do njih in popraviti zamenjati ... ?
Torej z besedo na plan. Kakšen dober in pocen mojster?
cool-1.gif
No nej bo vsaj dober ...

Evo še link : https://www.dropbox.com/l/o2Lytwa5Z3Ugmbp3nevget

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Pa si pogledal kje se še vrti in kje ne? Lahko da je palica slabo fiksirana in se vrti v prazno. Drug bolj verjeten razlog je, da so šla kolesca znotraj mehanizma. Torej bi bilo potrebno zamenjat njih.

Mi je pa zanimiv mehanizem....še nisem videl pri roletah (mi je pa tudi jasno zakaj se je bolj prijel klasični princip s trakom).

matofill

Guru
18. sep 2008
3.695
761
113
Tako je, ta sistem, je za žaluzije , za rolete je pa trak, to crkneš, da spraviš gor .... če že tak mehanizem potem na motorni pogon.....

Skratka, pokliči pametnjakoviča, ki je tole zasnoval in montiral. Sam sicer poznam Kosca z Mengša, ki je dober, samo če bo za drugimi "majstri" popravljal, bo sila drago, kot ga poznam.

Sem pa imel nekje v enem stanovanju 3 okna z takim sistemom in ja konstantno samo sranje ............ na koncu smo predelali vse na klasiko in dali še nove profile in od takrat je ene 8 let pa niti ene težavice.....

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Pred kakim tednom sem se jebal s podobno zadevo, le da je šlo za zunanje senčilo na roli.

Tako kot verjetno tudi pri tebi je požrlo notranjo šestrobo luknjo v "reduktorju" prenosta. Šestroba palica je kaljena, luknja je pa iz špiatra in jo je požrlo. Problem je bil pa še v prekratko odžagani šestrobi paličici, pri montaži mora gledati kake pol cm skozi, tukaj je bila pa noter samo do polovice. Morda je pri tebi enako, ker praviš da z imbusom ti dela, ker si ga vtaknil do konca skozi kjer je luknja še nepoškodovana.

Podoben rezervni del kot je na sliki 12 ( brez palice) sem dobil v Kranju pri Marin senčilih, to so standardni deli in jih imajo vsi ti majstri na zalogi. Odžagal sem primerno daljši sekskant in zadeva špila.

Priporočam ti, da snameš en ta del s slike 12 (ne vem kako se mu reče) in greš na lov okoli senčilarjev in roletarjev. Če boš imel težave zadeto šestrobo luknjo v reduktorju, malo povrtaj luknjo skozi okvir, paličice ne sme nič šponat.

Upam da sem ti kaj pomagal z nasveti.

LP

darkstar66

Guru
1. apr 2013
1.196
702
113
Citat:
Uporabnik Benady pravi:
Pred kakim tednom sem se jebal s podobno zadevo, le da je šlo za zunanje senčilo na roli.

Tako kot verjetno tudi pri tebi je požrlo notranjo šestrobo luknjo v "reduktorju" prenosta. Šestroba palica je kaljena, luknja je pa iz špiatra in jo je požrlo. Problem je bil pa še v prekratko odžagani šestrobi paličici, pri montaži mora gledati kake pol cm skozi, tukaj je bila pa noter samo do polovice. Morda je pri tebi enako, ker praviš da z imbusom ti dela, ker si ga vtaknil do konca skozi kjer je luknja še nepoškodovana.

Podoben rezervni del kot je na sliki 12 ( brez palice) sem dobil v Kranju pri Marin senčilih, to so standardni deli in jih imajo vsi ti majstri na zalogi. Odžagal sem primerno daljši sekskant in zadeva špila.

Priporočam ti, da snameš en ta del s slike 12 (ne vem kako se mu reče) in greš na lov okoli senčilarjev in roletarjev. Če boš imel težave zadeto šestrobo luknjo v reduktorju, malo povrtaj luknjo skozi okvir, paličice ne sme nič šponat.

Upam da sem ti kaj pomagal z nasveti.

LP

Hvala lepa tebi in vsem ostalim za odgovore. Si pomagal. Če drugega ne vsaj upam da se da stvar pokrpat, če ne popravit. Se pravi v bistvu gre za neke vrste konstrukcijsko napako. Če bi bila ročica že od samega začetka dovolj globoko verjetno ne bi prišlo do obrabe, ker bi se sila bolj enakomerno razporedila. Ker menjat vsega se mi ne da, glede na to da bi moral knauf in fasado popravljat. Kako zamenjat pa samo "ležajni del" iz kakorkoli se temu reče pa ne vem. Bomo videli. Zdajle nimam časa, mogoče grem drug teden v akcijo. Kako pa si ti zamenjal tisto palčko oz. kar si kupil? Vse nekako zgleda netano med sabo.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Samo tale del sem zamenjal, šestrobo paličico odžagaš po želji (del na sliki je tastar, ki je bil prekratek)
2275368-reduktor.jpg

Priponke

• 2275368-reduktor.jpg
    2275368-reduktor.jpg
    24,8 KB · Ogledi: 623