Zračne blazine se niso sprožile

sad

Guru
24. avg 2007
21.174
9.810
113
To me spominja na kolega, kateri se je cca. 15 let nazaj s Hyundaiem spokal v kanal. Airbag se je odprl
cheer.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.084
6.932
113
pri taščici
Tudi jaz sem mnenja da so AB zatajili.
SJTV: tako navijaš za xyz obveznih AB v avth, pa ESP.... potem pa ti pri takem trku AB ne odpre. Sem prepričan da računalniki v avtih še niso tako pametni (lep primer imaš zgoraj ko je sovoznik v mercedesu podlegel poškodbam, kljub AB, ki se niso sprožili) da bi znali predvidevat poškodbe človeka.
Zakaj je potem AB odprlo neki Fabiji ki jo je testirala motorevija? in so samo nekoliko večji kamen povozili na bankini. Nekako tako je bilo, pišem po nekaj let starem spominu.
Avto je bil po tem dogodku normalno vozen, samo AB je imel zunaj?!

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.381
176
63
38
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
poleg tega se airbeg ne bo sprožal po nepotrebenm če ni sovoznika in to sporoča ravno "stikalo" v varnostnem pasu.

Hmm, a ne sporoča to senzor na sedalnem delu v sedežu? Tista mreža senzorjev, ki sploh pri Fiat Stilu rada gre po gobe, če se s kolenom naslanjaš na sedež.
wink-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.376
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Tudi jaz sem mnenja da so AB zatajili.
SJTV: tako navijaš za xyz obveznih AB v avth, pa ESP.... potem pa ti pri takem trku AB ne odpre. Sem prepričan da računalniki v avtih še niso tako pametni (lep primer imaš zgoraj ko je sovoznik v mercedesu podlegel poškodbam, kljub AB, ki se niso sprožili) da bi znali predvidevat poškodbe človeka.
Zakaj je potem AB odprlo neki Fabiji ki jo je testirala motorevija? in so samo nekoliko večji kamen povozili na bankini. Nekako tako je bilo, pišem po nekaj let starem spominu.
Avto je bil po tem dogodku normalno vozen, samo AB je imel zunaj?!

Za tisti Fabio ne vem, ampak po tvojem opisu sodeč je šlo za napako.

AB imajo eno samo nalogo: da preprečijo,d a bi bil pojemek dela telesa tako močan, da bi zaradi tega nastale poškodbe. Zato ublažijo nihaj glave naprej avli vstran oz udarec prsnega koša ob vrata ali kolen ob armaturko. Niso pa namenjeni temu, da zaščitijo telo pred deli avta, ki se pomaknejo proti vozniku. AB ne bo nič pomagakl, če volan nabije pol metra v kabino ali če kombleten del okoli A stebrička porine v voznika ali potnika. In SW pač presodi, za kateri primer gre. Če se zarineš pod kamion, je pojemek precej manjši kot če udariš z enako hitrostno razliko v zid. Ampak če udariš v kamion, bo spodnji del avta ostal precej nepoškodovan (tudi predel okoli senzorja v odbijačih, ti bo pa kak A stebriče nabilo v glavo. In bi ti ga tudi, če bi se AB odprl.

Nesreč 10 let starih mercedesov (oz pred 10 leti), o kateri se ne ve nič, pa pač ne morem komentirat, še vem ne, katere AB je takrat imel avto. Morda ni imel zaves, morda je bil sedež čudno nameščen (ja, tudi sedet je treba pravilno, če hočeš, da AB pomaga - če imaš nalsonjalo skipano nazaj, da lažje spiš, se učinkovitost sistama močno močno zmanjša) ...

Citat:

Nesreč 10 let starih mercedesov (oz pred 10 leti), o kateri se ne ve nič, pa pač ne morem komentirat, še vem ne, katere AB je takrat imel avto. Morda ni imel zaves, morda je bil sedež čudno nameščen (ja, tudi sedet je treba pravilno, če hočeš, da AB pomaga - če imaš nalsonjalo skipano nazaj, da lažje spiš, se učinkovitost sistama močno močno zmanjša) ...

Pred 10 leti, takrat je bil 2 leti star C220. Je imel zavese. Sedež ni bil spuščen.

Sej jaz ne rabim pojasnila, samo mi je bilo takrat zanimivo. Ne vem koliko K mark da imaš avto, ki je imel takrat vse, potem se pa to kar si plačal ne odpre.

So ga poslali na MB v nemčijo, pa so povedali enako. Ni bil tak udarec, da bi senzor zaznal trk. Nekaj podobnega.

Malo smešno, glede na to da je bil avto skoraj povsem zmečkan.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Je, ker če nisi pripet te lahko airbag huje poškoduje .. poleg tega se airbeg ne bo sprožal po nepotrebenm če ni sovoznika in to sporoča ravno "stikalo" v varnostnem pasu.

Ne trdim da je povsod tako, ampak po izkušnjah ki jih imam je to praksa. Lahko pa jasno v kakšnem avtu "višjega" razreda kot je Kia to ne velja ...

ti si rekel da je pogoj za odprtje AB pripet varnostni pas. AB se odpre tudi ce nisi pripet. Senzorji za sovoznika pa niso v zaklepu varnostnega pasa ampak v sedezu.
Senzorji delujejo na pojemek in ne na udarec. Tako da ce z streho zapeljes pod kamion tako kot je KIA ali pa Tose je velika verjetnost da se AB ne odpre.

john

Pripravnik
27. sep 2007
646
0
16
jaz sem se zaletel z renault laguno 2005 z hitrostjo cca 15km/h v drug avto.

Sprožila sta se oba airbaga in vseh 6 zategovalcev pasov, čeprav sem bil sam v avtu.

Na avtu je bil poškodovan samo odbijač. Nič kleparskih del. Barvan samo odbijač.

Avto je bil nov.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.084
6.932
113
pri taščici
Kako pa imaš v laguni 6 zategovalcev?
Sicer pa je tole skregano s tistim ko gor pišejo da avto "računa" če je pametno AB ven porint.

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.803
550
113
42
povsod malo
Citat:
Uporabnik mac77 pravi:
pripet varnostni pas pa res ni pogoj da se sprozi airbag

V Volvotu je pogoj, da si pripet z varnostnim pasom in prav lepo piše v navodilih (itak jih 99% ne prebere), da se ne bodo spožili, če nisi pripet. Razen! pri sopotniku, če ga izklopiš, ko voziš dojenčka.

john

Pripravnik
27. sep 2007
646
0
16
4 spredaj, 2 zadaj v pasu

cena: 4x 120eur + 2x 230eur zadaj
smile-1.gif

sprožili so se vsi zategovalci, čeprav sem bil samo jaz (šofer) privezan.

Nazadnje urejeno:

miha72

Pripravnik
29. jul 2008
848
1
18
To pa je napaka na sprožilnem sistemu.

Nekaterim peugeotom 307 se je stranska blazina prožila kar tako med vožnjo.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
ah. čisto vseeno je ali je kia,fiat, renault ali kaj drugega. pri vsakem avtomobili lahko varnostni mehanizmi zatajijo.
glede na zvit pleh pri tisti kii bi sicer tako na pogkled pričakoval kak odprti airbag, poznam pa tudi primer ko se je en fiat ( pozabil model - neka večja kišta ) čisto nov zabil v tovornjak pa ga je celo še malo metalo okoli pa se noben AB ni odprl.
mogoče pa je samo 1 proizvajalec AB in prog opreme a te jajce ? tako kot tudi ni dosi proizvajalcev za ABS in ostalo kramo

INKVIZITOR

Archbishop
3. apr 2009
3.516
5
38
Res ni bil kriv merđo, samo če avto zadane ograjo, se odbije v nabrežino in začne prevračat....airbagi pa se ne sprožijo? Ne vem...

john

Pripravnik
27. sep 2007
646
0
16
ni napaka

so mi rekli na treh servisih, da tako pač je pri renault-u. Stranski airbagi se pa niso sprožili.

LP

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.091
2.878
113
OK, off topic ampak kako za vraga je lahko taksist nekdo, ki mu še pogovorna slovenščina očitno dela težave.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Pa ravno to je klišejsko značilno za taksiste povsod po svetu, da jim je jezik kjer delajo najbolj tuj.
grin1.gif

INKVIZITOR

Archbishop
3. apr 2009
3.516
5
38
Citat:
Uporabnik Guinness pravi:
OK, off topic ampak kako za vraga je lahko taksist nekdo, ki mu še pogovorna slovenščina očitno dela težave.

Vsakič ko vzamem taxi na Dunaju, moram črkovat ime ulice. Pa še takrat je problem. Tko da....povsod je isto

Razen če je taksist od ''dol'', potem pa ni problema
evil.gif