zmanjšanje bruto plače + aneks

lenkica

Zelenc'
6. jun 2010
1
0
1
zanima me par informacij...če kdo pozna zakon iz prve roke...
torej v podjetju kjer sem zaposlena je sistem plače praviloma nastavljen po sledečem sistemu:
fiksni del (torej bruto znesek v pogodbi) + variabilni del (stimulacija glede na dosežen osebni dobiček)...slednji je tak tak..večinoma ni zaveden in nakazan

zanima me pa nekaj drugega; torej če imaš v pogodbi zapisano bruto plačo 1000e...ti lahko delodajalec odbije od bruto osnove npr. 100e...torej da dobiš izplačano zgolj 900e bruto...razlog, ki ga je delodajalec naveden je bil ustni - slabo poslovanje podjetja...
to traja že kar nekaj mesecev..ne vem pa če je pravna osnova za odbitek fiksnega bruto zneska

druga kar me še zanima..kako je z morebitnimi aneski, ki jih delodajalec pripravlja..torej da bo treba podpisati aneks k pogodbi..seveda z manjšo bruto plačo in ostalimi ugodnostmi...kako je s tem? kaj se lahko dogodi če aneks ne želiš podpisati?

thanks

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.070
110
63
ena stvar je "zakonitost", druga stvar je pa "pozicija moci".

ce imas moznost dobiti drugo enako placano sluzbo se seveda zgovarjaj na zakonitost, ce pa ne pa bos najverjtneje moral pozreti.

Zakonitost:
Ce imas pogodbo za nedolocen cas in so v pogodbi dolocene vse stvari, ki morajo biti (vrsta dela, delovni cas, placilo, dopust, ipd) potem ni razloga za podpis aneksa k pogodbi. Delodajalec ti lahko seveda ponudi drugo delovno mesto, ce tvojega ne bo vec, drugace pa te iz tvojega delovnega mesta ne more vreci.
Ce ti delodajalec na placilnem listu izkaze bruto 900, torej manj kot je dogovorjeno, seveda krsi pogodbo in ga lahko tozis, ne vem pa ce ti inspektor za delo lahko kakorkoli pomaga.

pozicija moci: Slovenija je majhna (ce delas kolickaj intelektualno delo) se bo hitro razvedelo kako se delodajalec obnasa, ter bo tezko dobil druge "bedake" ki bodo delali. Iz mojih izkusenj najbolj pomaga postenost in direkten nastop. Povej odgovornemu (tvojemu sefu) da je prislo do krsitve, in da raje vidis, da te odpusti, kot pa da mu zres denar se v dalnjo bodocnost... (ce si seveda to upas). Poznam ljudi, ki so se tkao zmenili, imeli pol leta pred odpustitvijo 30% visjo placo in so zato imeli na Zavodu prakticno enako nadomestilo kot placo pred dogovorom.

LP P

erikson

Guru
25. avg 2007
22.707
6.475
113
Imaš možnost dobiti drugo službo?

Če že sedaj dobivaš samo fiksni del (osnovo), potem očitno res nekaj ni v redu s podjetjem (dejansko slabo posluje, nepriznavanje osebnega dobička - zakaj ti ga ne priznajo?) ali s teboj (ne narediš prihodkov).

Situacija je dejansko slaba, tako da podjetja nižajo plače 10-30%. Tudi taka, ki so doslej dobro poslovala.

Izplačila plače pa so sicer redna?