zlorabe kreditnih kartic pri NLB

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Je se kdo dobil obvestilo, da so mu blokirali kreditno kartico, sam imam VISO pri NLBju zaradi suma vecih zlorab?! Zadnje case res nisem nic nakupoval sem pa pozno zvecer dobil tri smsje z enkratnim geslom ***** za spletni nakup dne 2.9.15, kartica ----*****....

Kaj zdaj to pomeni? Se je komu ze kdaj tole zgodilo?
confused-1.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.036
11.156
113
En ti jenekaj kupil, brž na banko, oziroma klic, da blokirajo, če je resna zloraba, da se vidi že na prvi uč, bo banka hitro vrnila denar. Meni se je podobno zgodilo pred 5 leti cca. So blokiral, zdaj je bilo pa neko sojenje, tako da so lumpe polovili.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.718
6.490
113
Letos je kar nekaj teh primerov. Si morda na Hrvaškem plačeval cestnino ali kupoval v trgovini?

I

Izbrisan uporabnik 3287

Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
En ti jenekaj kupil, brž na banko, oziroma klic, da blokirajo, če je resna zloraba, da se vidi že na prvi uč, bo banka hitro vrnila denar. Meni se je podobno zgodilo pred 5 leti cca. So blokiral, zdaj je bilo pa neko sojenje, tako da so lumpe polovili.
on ze ima blokiran racun.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Meni so ob tistem odmevnem skimingu v Merkurju v Kranju še isti dan po nakupu blokirali kartico, me o tem obvestili preko teledoma in napovedali brezplačno izdajo nove kartice v naslednjem tednu (zgodilo v soboto zvečer). Ker sem v ponedeljek službeno potoval so mi brez komplikacij dvignili limit na drugi kartici takoj).

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
vec ali manj sem dolga leta nazaj kreditno kartico potreboval zgolj za igranje Ultime online. Zatem izkljucno Steam account in GOG (good old games), nikoli nikjer drugje, od zacetka poletja kartice sploh nisem potreboval, prejsnji mesec pa kino karte za Cineplex v Kranjskem Tus-u. Zgleda jim je tam nekdo pojahal server..

vec kot petdeset poizkusov nakupov je bilo vceraj z moje kartice, plus 12 uspesnih, pobrali pa so mi 700eur, kolikor pac znasa limit. procedura za uveljavljanje reklamacije je na NLB kar dolga, sem bil zihr eno uro notri, upam, da mi 18. septembra ne izvedejo transakcije,

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik erikson pravi:
Letos je kar nekaj teh primerov. Si morda na Hrvaškem plačeval cestnino ali kupoval v trgovini?

ne, ker ne poznam pin kode, oz je ne najdem vec.
grin1.gif
saj pravim izkljucno STEAM in GOG. STEAM je imel pred kratkim eno sranje z izgubo osebnih podatkov ampak tisto je ze slo mimo...

aja, nakupi so se vrsili iz USA in kanadskih serverjev...?!

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
vec ali manj sem dolga leta nazaj kreditno kartico potreboval zgolj za igranje Ultime online. Zatem izkljucno Steam account in GOG (good old games), nikoli nikjer drugje, od zacetka poletja kartice sploh nisem potreboval, prejsnji mesec pa kino karte za Cineplex v Kranjskem Tus-u. Zgleda jim je tam nekdo pojahal server..

vec kot petdeset poizkusov nakupov je bilo vceraj z moje kartice, plus 12 uspesnih, pobrali pa so mi 700eur, kolikor pac znasa limit. procedura za uveljavljanje reklamacije je na NLB kar dolga, sem bil zihr eno uro notri, upam, da mi 18. septembra ne izvedejo transakcije,

Na žalost je tako, da bolj je vse elektronsko, prej ti spizdijo z računa. Tudi novo NLB maestro sem umaknil z denarnice. Če jo izgubim, najditelju še pina ni treba več odtipkat, ker do 15€ lahko nakupuje po mili volji. Ne razumem pa, kako lahko pin ostane na serverju ali čitalcu??
Bo kmalu gotovina spet vladala.

krimec

Majstr
7. maj 2011
3.839
140
63
Citat:
Uporabnik tdi pravi:

Na žalost je tako, da bolj je vse elektronsko, prej ti spizdijo z računa. Tudi novo NLB maestro sem umaknil z denarnice. Če jo izgubim, najditelju še pina ni treba več odtipkat, ker do 15€ lahko nakupuje po mili volji. Ne razumem pa, kako lahko pin ostane na serverju ali čitalcu??

Do 50 eur na mesec gre brez Pin-a, pol ga moraš vpisat tudi za 5 eur.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Se da ta limit kaj dvignit?

Paranoiki...glih šu bo kdo v trgovine rizkirat z ukradeno kartico za 15€ nakupov.
bonk.gif

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik tdi pravi:
Bodo prej gotovino ukinili. To je želja države, samo
Z elektronskim plačevanjem bo država spremljala prav vsa gibanja denarja, adijo delo na črno, darila in neplačevanje davkov.... na konc bodo še obdavčili če boš ženi kaj dal.

prjatu

Pripravnik
24. jul 2007
413
9
18
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
Citat:
Uporabnik erikson pravi:

ne, ker ne poznam pin kode, oz je ne najdem vec.
grin1.gif
saj pravim izkljucno STEAM in GOG. STEAM je imel pred kratkim eno sranje z izgubo osebnih podatkov ampak tisto je ze slo mimo...

aja, nakupi so se vrsili iz USA in kanadskih serverjev...?!

Zgodil se je vdor v enega od ameriških procesorjev, kateri več kot očitno ni imel prav nič poskrbljeno za varnost tako ali drugače. V enem dnevu je bilo zlorabljeno ogromno število kartic s celega sveta, akcija pa očitno zelo usklajena.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.153
6.965
113
pri taščici
Je bilo kaj v medijih? A bo jutri na osnovi pisanja na alterju.... Mogoce bodo celo zanikali in rekli da je ori jjih vse ok, uporabniki pa naj skrbijo za posodabljanje programske opreme, imajo protivirusne programe...
Bo treba mastercard odpovedati, pa hraniln knjižico odpreti. Itak je sama potuha ta plastika....
Dokler sem placeval z gotovino mi je konec mesca vedno kaj ostalo. Sedaj ko s plastiko pa.... Mi ni reba vec na bankomat hoditi

Nazadnje urejeno:

prjatu

Pripravnik
24. jul 2007
413
9
18
Ni nobene potrebe po medijih. Kogar je bilo potrebno obvestiti, je bil tudi obveščen, imetniki kartic pa so ustrezno zavarovani v takih primerih

Ostalega pa ne mislim komentirat

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik capl pravi:
Citat:
Bodo prej gotovino ukinili. To je želja države
Kako bodo pa pol politike podkupovali?....kako bo s trgovanjem z drogo?
confused-1.gif
Politiki bodo imeli svetovalne pogodbe. Bodo pa toliko višje, da bodo krili še davek. Na računu za drogo bo pa pisali peteršil.
Skratka cilj države je imeti popolno kontrolo nad pretokom denarja.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik prjatu pravi:
Ni nobene potrebe po medijih. Kogar je bilo potrebno obvestiti, je bil tudi obveščen, imetniki kartic pa so ustrezno zavarovani v takih primerih

Ostalega pa ne mislim komentirat

pa se bo oskodovancem ob trajniku pobralo denar dol iz racuna ali nam boste ob zelo ocitnem "hekerskem napadu" sli na roko in vse skupaj uredili drugace. reklamacijo sem oddal vceraj v maticni nlb enoti skupaj s printscreeni transakcij.