zloraba MC-ja

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
kakšne je postopek, kartica je preklicana, bolj pa je catch da je bila zlorabljena na slovenskem web site, pa me zanima, a da banka to naprej na policijo al kako se isce storilca... po mojem se ga da dosti enostavno najt. Če tipa slučajno najdejo, ali jaz zvem potem to?

zanimivo je tudi, s kaksnimi podatki je lahko zlorabil to kartico...torej tudi vprašanje varnosti tiste strani... in tudi mi ni jasno kje bi dobli kompletne podatke, saj ne kupujem vsepovprek po vse straneh. Fizično pa je tudi kartica kar pri meni. Enigma.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.406
7.519
113
torej

ce je bilo prek websitea in nisi kupoval ti, bo banka stornirala transakcijo, nato pa mora oskodovana trgovina na policijo prijaviti kaznivo dejanje. In potem policija isce.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.758
6.527
113
Ali si na tisti strani sicer tudi sam kdaj kupoval? Kakšen sorodnik ali znanec z dostopom do tvoje denarnice ni bil?

Spremeni geslo za dostop do tvoje elektronske pošte.

tony

Guru
23. jul 2007
9.780
1.556
113
Geslo spremeni iz kakšnega drugega računalnika, ne tvojega. Priporočam tudi format tvoje mašine, ker imaš najbrž gor milijon trojancev.

Kartico prekličeš s klicom v tvojo poslovalnico oz. 24 ur na dan s klicom na telefonsko, ki je na hrbtni strani kartice. Čimprej, tem bolje - poveš, da je bila s kartico opravljena transakcija, ki je nisi naredil ti, in čao.

gorazdo

Pripravnik
6. avg 2007
323
1
18
Ljubljana
Pred časom sem imel skoraj identičen problem; s kartico kupujem le prek spleta,.. 99% prek paypal + tri spletne trgovine (ena slovenska in 2 v ZDA); k sreči dovolj pogosto preverjam stanje prek Klika,.. in sem opazil 2 transakciji; bet&win + še ena podobna stavnica; k sreči niso pobrali veliko, ker ni bilo veliko več gor (mesečni limit);
Preklical / blokiral kartico po telefonu, drug dan pa hajd na banko; ob pregledu prometa me je skor kap... cca 400x poizkusov transakcij; začnejo z velikimi zneski (400+ €) in potem posotopoma nižajo,.. dokler kartica ne "prime";

Na banki so naredili zapisnik... in potem menda Bankart ureja naprej (tudi s policijo); takrat je rekel, da me bojo v cca dveh mesecih obvestili kaj in kako je na stvari; zaenkrat še niso klicali; morm očitno jaz.

Nov MC sem dobil v dveh dneh.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.758
6.527
113
Čudno, da te ob 400 poizkusih transakcij ne kontaktirajo?

Mene so poklicali, ker sem istega dne v različnih evropskih državah uporabljal kartico (na letališčih med prestopanjem).

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
hm, takšen je tudi bil moj problem..tudi samo paypal, pa še mogoče kakšna stran, dost preverjena, nikoli problemov. Tudi relativno malo nakupov, na mesec en ali dva.

tudi tukaj so poizkusali na stavnicah, slovenskih..obvestili so me iz centra, ker pac ne spremljam vsaki dan kartičnega poslovanja, pa tudi varnostnega SMS nisem imel vklopljenega.

no, kartico ze imam novo. podal sem reklamacijski zapisnik...in cakam da kaj obvestijo.

A so ti stronirali potem te "nakupe" ?

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Eh kaki 400x poizkusov...mislim da je pri navadnem eurokardu 12 poskusov oziroma transakcij na dan potem pa zablokirajo.

Vem zato ker dosti kupujem in sem ze presegel ta limit pa sem moral počakati da je preteklo par ur preden sem spet lahko plačeval

irCAR81

Majstr
19. mar 2008
1.739
110
63
Citat:
Uporabnik Diablo pravi:
hm, takšen je tudi bil moj problem..tudi samo paypal, pa še mogoče kakšna stran, dost preverjena, nikoli problemov. Tudi relativno malo nakupov, na mesec en ali dva.
Če maš na PC-u trojanca/keylogger je dovolj samo en vpis ustreznih podatkov iz kartice v tvoj notepad. :p

Kot jaz zadevo vidim je napaka na strani uporabnika.

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
a potem misliš, da so pridobili podatke, potem pa cakali 3 mesece,da so jih uporabili?

namreč na nobenem notepadu nimama vpisano kakršnih koli podatkov, na tiste 3 strani sem vpisan ze recimo 1 leto

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
pred kratkim (mesec ali dva) so mene pa sodelavca kontaktirali iz banke, da so mojo kartico blokirali, ker so vdrli v eno podjetje, ki je imelo shranjene podatke nasih kartic in so raje preventivno blokirali kartice. Katero podjetje je bilo ne vem, ampak s sodelavcem sma ugotavljala, da imamo vpisane kartice pri moneybookers in pri paypal, mogoce se kaka stavnica vec pa ne.

katero podjetje je izgubilo podatke niso povedali, je pa mozno, da so vasi problemi povezani s tem

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ja, MC ima tak vrhunsko varnost, da je dovolj, da neki mimoidoči vidi številko, ko z njo recimo na blagajni plačuješ in že ti lahko prazni račun.

Pri drugih pa imajo trojne PIN-e in certifikate...

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
no ni cist tak enostavno - pri MC se dobi tudi kalkulator v katerega moras dat kartico in prepisat kodo iz spletne strani, ter pin kodo kartice in dobis kodo za avtorizacijo.

Res pa je, da se vse spletne strani tega ne podpirajo

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Aja, zlikovec bo lahko spraznil kartico "le" na 1324436 načinov, namesto 1312752 ?
wink-1.gif

Poti

VIP titula
21. avg 2007
5.060
0
36
40
KSZ

Kakor sem jaz informiran imaš 2 vrsti nakupov. Prek spleta in v trgovini. Torej če nakupuješ prek spleta, je za ta nakup odgovorna spletna trgovina, in oni morajo v primeru reklamacije "dokazat" da si res pri njih opravil transakcijo. Za ta namen so razvili OTP čitalec(včasih so banke bile odgovorne za nakupe prek spleta, zdaj so prodajna mesta, če ne omogočajo varnega nakupa. tj. prek OTP čitalca).

Podobno kot klasični nakupi. Če trgovina nima pos terminala, ki omogoča nakup preko čipa(PIN), je trgovina odgovorna za primer reklamacije.

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
mislim da se morajo pri spletnem nakupu ujemati podatki na kartici s podatki o imetniku.. verjetno pa naslov imetnika ni tako težko dobit.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Citat:
Uporabnik tratnjak pravi:
pred kratkim (mesec ali dva) so mene pa sodelavca kontaktirali iz banke, da so mojo kartico blokirali, ker so vdrli v eno podjetje, ki je imelo shranjene podatke nasih kartic in so raje preventivno blokirali kartice. Katero podjetje je bilo ne vem, ampak s sodelavcem sma ugotavljala, da imamo vpisane kartice pri moneybookers in pri paypal, mogoce se kaka stavnica vec pa ne.

katero podjetje je izgubilo podatke niso povedali, je pa mozno, da so vasi problemi povezani s tem

Ali pa čisto navadna štacuna, pa so jim vdrli in porihtali POS terminal ...

sad

Guru
24. avg 2007
21.245
9.874
113
Upam, da ti poštimajo. Jaz sem svojo cifro dal zgolj PayPalu in pa Amazonu (za to mi je še vedno žal). Če pač trgovina ne ponuja plačila preko PayPal-a grem naprej.
Obstaja pa angleška zadeva in sicer celo brezplačne prepaid kreditne kartice, katere omogočajo, da za VSAK nakup skreirajo NOVO virtualno kreditno kartico. Torej, greš v online trgovino, si prej skreiraš virtualno kreditno kartico s točnim limitom v vrednosti nakupa in kupiš. Par sekund za tem, je ta kartica že ukinjena in si tako miren. Lahko potem komot tudi po ruskih trgovinah, itd. kupuješ.

Edino sranje je, da sem pozabil oba ponudnika in si jih nisem nikjer shranil, tako da, če kdo ve za to, se priporočam tudi sam za link.

Edit: našel enega: http://public.neteller.com/content/global/cards_index.htm. Plačaš zgolj 3% provizije, če nakup ni opravljen v tvoji osnovni valuti.

Nazadnje urejeno:

Podobne teme