Zlatniki-srebrniki tito...

hermann

Guru
19. mar 2014
9.741
6.636
113
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
To je odkupna vrednost danes, jutri bo morda 1500eur.

normalno, govorimo o cenah, ki so zdajle

verjetnost, da bo jutri samo še 1500 je pa majhna

hermann

Guru
19. mar 2014
9.741
6.636
113
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
blacbarry lepo, ji privoščim, da proda kar se da dobro...

šmenta, moja napoved, da bo nekdo tretji moral ponudit več kot 1800 je bila čisto mimo...

sami samaritani, ker ni dovolj bedakov

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.194
3.562
113
Marlbor
Zato pa je najprej potrebno razčistiti, za koliko jih je gospa dobila.
Če jih je dobila zastonj, je nehvaležnica ker jih naprej prodaja in hoče zaslužiti.
Če jih je kupila po nižji vrednosti, kot jih danes želi prodati, pa je itak nategunka kot vsi drugi dilerji.
hysterical-1.gif

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.637
3.090
113
v lokalni ostariji
pbutec točno tko...

herman enkrat en ponudi več enkrat pač ne...v vseh zadevah je to. enkrat lahko nekaj prodaš za več enkrat ne... ni pa nateg, če nekdo ponudi 1200€.

hipotetično lahko bi pa dobila samo 1100€...

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
ni pa nateg, če nekdo ponudi 1200€.

hipotetično lahko bi pa dobila samo 1100€...

Ni nateg,je pa velika neumnost,da prodajalec sprejme ponudbo za 1.200 eur,če drugje V ISTEM DNEVU brez problema dobi 1.800 eur....
Primerjava z avtomobili ni ravno na mestu,ker avto je precej bolj specifična zadeva (od neke škatle z zlatniki),večina prodajalcev ne more na trgu doseči take cene kot jo lahko avtohiša,ki ti da poleg še neko garancijo itd...(ok,so tudi izjeme,ki raje kupijo od fizične osebe,ampak v večini primerov ni tako)

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.143
113
bonk.gif

Govorimo o dragi kovini ki ima neko globalno tržno vrednost, še celo na borzi se z njo trguje. Tvoje pivo, kruh in traktorji s tem nimajo veze ker nimajo fiksirane vrednosti na borzi oz. na trgu.

Te zlatnike lahko primerjaš z dolarji (ali pa tebi najljubšo valuto). Recimo imam 1000$ v nogavici pa bi se jih rad znebil, "nekdo" mi ponudi za njih 600 EUR in sam jih prodam ker nimam blage koliko je tečaj dolarja. To je uradno nateg (izkoriščanje nevednosti kupca) še celo preganjam ga lahko po zakonu.

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
... fiksirane vrednosti na borzi oz. na trgu.

Napačno si se izrazil,nimajo ravno fiksirane vrednosti,imajo pa nekaj drugega,izredno pomembnega: LIKVIDNOST!
Kadarkoli se odločiš,jih lahko prodaš po ceni,ki velja tisti dan na borzi,denar dobiš takoj ali najkasneje v enem dnevu. Pri traktorjih,avtomobilih,hišah...take likvidnosti ni.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.737
113
Citat:
Uporabnik blackberry pravi:
Trenutno ima ponudbo za 1950€ iz podjetja, ki bi zadevo odkupilo!
aplauz.gif

Tipično za slovenijo, vsak bi rad na hitro zaslužil... ostalo se pa ne splača, ker je treba delat.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
To je nateg.
Glede na to, kakšne primerjave delaš, se vidi, da nimaš blage veze.
Vem pa, da se ravno s takimi ne da nič pametnega zmenit, se rajši umikam iz debate.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.143
113
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi: fiksirane vrednosti na borzi oz. na trgu.
aplauz.gif

Napačen izraz. Govora je o tem da ima zlato/srebro vrednost ki je vezana na "tečaj". Obstaja celo prodajni in odkupni tečaj kot pri denarju in kdorkoli kupuje ali prodaja precej izven tega tečaja se šteje za goljufa. (imamo primere tudi prodaje visoko nad vrednostjo in tam je sivo področje če zapakiraš v ceno tudi neko "numizmatično" vrednost s katero si lahko kupec sicer samo rit obriše)

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.737
113
Če se obrneš na strokovnjaka, pač bi mu moral zaupat da ti bo eno realno vrednosti povedal.

Zakaj se pa ni potem zmotil in ocenil na 3k€ (recimo , da ni "strokovnjak").

Torej ali pojma nima ali je pa nategun.

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Citat:
Uporabnik blackberry pravi:
Fantje, hvala vsem za pomoč

Gospa je v penziji in ji bodo € prav prišli, ker si želi nekaj časa preživeti na morju.

Sem ji povedal, da ljudje mislijo da je 1200€ mnogo premalo in je gospa iskala ponudbe naprej.

Trenutno ima ponudbo za 1950€ iz podjetja, ki bi zadevo odkupilo!
aplauz.gif

Se pravi je Alter pomagal starejši ženski do 800€ več, hvala fantje.
nahrung002.gif

Kakšna se vam zdi ponudba, naj jo sprejme?

Kako je z davkom?

Black

Ja, to ponudbo naj sprejme in jo čimprej realizira.

Nekdo je omenil, da je zlato samo vredno 2.000 eur. Na linku, ki sem ga dal, sta dva podatka o teh zlatnikih.

In sicer, da je čistoča zlata 900/1000. Zraven je še podatek, da je le tega zlata 64,8 grama. Ter podatek, da je od tega čistega zlata 58,32 grama.

Razlikujeta se pa ceni teh dveh (odkupni) za več kot 10 %.

Torej: ker je zlato čistoče 900/1000, so zlatniki vredni 1737 eur (danes dopoldan). Če bi bili pa za 10 % lažji, ampak čistoče 999,9/1000, bi bili pa vredni 2017 eur (danes dopoldan).

Srebro je pa vredno, kot sem omenil, 45 eur.

Davka,kot je že nekdo omenil, za fizične osebe ni.

Če se bo kdo zapičil v moje pisanje:

Pri zlatu ni ddv. Ne za fizične, ne za pravne osebe.
Kapitalski dobiček je za pravne osebe, za fizične ne.

V primeru nunizmatične vrednosti (česar tu praktično ni, je pa npr. v primeru Jurija Vege - sem dal link - teža 7 g, cena realna pa nekje 2.800 eur), je pa nek davek (razlika med prodajno - nunizmatično vrednostjo ter vrednostjo zlata samega). Samo sem pozabil, kolikšen je ta davek.

Če se prav spomnim, velja tudi to le za pravne osebe. Zato ima Moro višje cene, kot lahko dobiš na trgu. Ne služijo toliko oni (jasno, da zastonj ne delajo) ampak gre nekaj tudi državi.

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

Te zlatnike lahko primerjaš z dolarji (ali pa tebi najljubšo valuto). Recimo imam 1000$ v nogavici pa bi se jih rad znebil, "nekdo" mi ponudi za njih 600 EUR in sam jih prodam ker nimam blage koliko je tečaj dolarja.

No, saj na tem primeru si še najbolje razložil zadevo.

Edino kar si pozabil napisati je (za nekatere
evil.gif
), da je 1000 $ = 920 Eur in ne 600.

Zmago1

Pripravnik
30. nov 2010
881
4
18
Če zlatniki niso zbirateljski, kar skor gotovo niso, potem so vredni toliko kot je teža x odkupna cena na tisti dan in to je to. Nekdo je izračunal 1800 eur ampak ni povedal ali je odkupna lai prodajna,...
Naj gre gospa v zlatarno in vpraša: koliko je odkupna in koliko prodajna cena za te zlatnike, pol pa naj se odloči,....

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Zmago1 pravi:
Če zlatniki niso zbirateljski, kar skor gotovo niso, potem so vredni toliko kot je teža x odkupna cena na tisti dan in to je to. Nekdo je izračunal 1800 eur ampak ni povedal ali je odkupna lai prodajna,...
Naj gre gospa v zlatarno in vpraša: koliko je odkupna in koliko prodajna cena za te zlatnike, pol pa naj se odloči,....
Le katera normalna oseba bi zbirala podoba diktatorjev? Še posebno, če je trg preplavljen z njegovimi podobami. Sam bi takšne kovance odkupil z dnevno ceno kovine zmanjšano za stroške predelave in manipulacije. Verjetno pa bi dodal še kakšen odstotek odbitka zaradi ogabne gravure
stupid-1.gif

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Citat:
Uporabnik Zmago1 pravi:

Daj preberi temo, če že pišeš.
Zlatniki so zbirateljski. Saj so vsi. Cene pa različne. Glede na naklado,...
1800 eur sem jaz izračunal (oziroma je na današnji dan nekje 23 eur manj). Odkupna cena v Zlatarni Celje. Napisal sem malo manj kot 1800 eur, samo je v nadaljni debati cena postala 1800 eur (zaokroženo).
Kot je napisal avtor, ji je neko podjetje že ponudilo 1950 eur.
Glede na to, da je komentiral tudi zbiratelj in ocenil to zbirko na nekje 2000 eur (moraš najti kupca), se meni zdi 1950 eur odlična ponudba.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.425
5.661
113
alko jaz spostujem nacionalni interes...tko da pridem...samo ce bo Heineken
tongue-1.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Nehajte sanjati o borzni ceni za to kramo, kar je dobro samo za v talilnico, se odkupuje še par % pod borzno ceno.

Tisti, ki pa sanjate da je to vredno več, pa kar dajte ponudbo modelu in skeširajte.