Življenska doba prenosnikov?

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Imamo doma enega 1525, star enako cca. 5 let in dela b.p. Baterija sicer nekoliko manj zdrži, to pa je tudi to, nobene druge napake ali kakršnegakoli garancijskega popravila v tem času, tako da če bom še kdaj moral kupiti kakšen drug prenosnik kot jabolko bo to zagotovo dell.
zmaga.gif

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.443
424
83
Vrtoglavih? Moj ravno takrat kupljen prenosnik se je vodil kot osnovno sredstvo za cca 800k
shocked-1.gif
Pri čemer je tretjina odpadla na RAM.
tongue-1.gif

Wild

Pripravnik
5. okt 2011
203
0
16
Citat:
Uporabnik cizy pravi:
Sorry, ampak 8 let nazaj niti v sanjah nisi dobil prenosnika za manj kot 100.000 sit.
smile-1.gif

amm 100k sit ?
8 let nazaj pol 250 tisoč mislim da ni blo nič za dobit... Če si hotel kaj konkretnega je bilo treba odšteti 500 000 SIT in naprej...
Saj kakor imam jaz v spominu
smile-1.gif

tomi

Guru
1. sep 2007
18.561
9.809
113
40
MB
življenska doba je najbolj odvisna od uporabnika. sem do pred kratkim imel hp 530 (eden izmed najbolj pokvarljivih ever) pa je pizdun delal 4 leta, da sem komaj nafehtal novega službenega
evil.gif
nekih posebnih problemov ni bilo pa je bil dnevno nošen od doma do službe in okoli.

no ... sodelavka je imela enak prenosnik ... problemi skoz, po odpiranju pa ...
shocked-1.gif

28817_1457059956762_1541268930_1080249_8071484_n.jpg

28817_1457059756757_1541268930_1080248_8144131_n.jpg

aja verjetno ni treba poudarjat da je kadilka ?
wink-1.gif

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Jaz imam ravno tako DELL-a 1525. Star je kakšna 4 leta in ves ta čas dela ok, edino kar je bil menjano je bil pant na pokrovu, ki je bil zamenjan še v garanciji (pa še za to smo krivi, sami, ker se ga je nosilo okoli odprtega in z držanjem za pokrov ).

Pred slabim letom sem bil v podobni dilemi: menjati nadgraditi, saj je bila baterija že na koncu, zadeva pa je postajala počasna (predvsem je motil dolg zagon). Glede na to da je ostalo delalo ok sem kupil eno OEM baterijo (50 eur) in 60 GB SSD disk (100 eur). Zadeva zdaj dela zelo spodobno in tudi baterija drži solidno (SSD ima manjšo porabo, pa še greje se ne). Za preostali denar, ki ej bil namenjen nakupu novega prenosnika pa smo kupili IPAD, ki zdaj opravlja "mobilni" del uporabe.

P.S.: pred kratkim sem imel doma podoben računalnik, kot sem ga hotel kupiti (HP, procesor i5, 4GB spomina, 500GB diska). Zadeva je sicer hitrejša, glede samega zagona in odpiranja programov pa pogori na celi črti. Gledal sem recimo čas od pritiska na gumb za zagon do časa, ko odpre prvo stran na netu. Zgoraj opisani prenosnik z povsem "svežimi" windowsi porabi za to minuti in petdeset sekund, moj stari 1525 (z pentium dual core procesorjem in 2GB rama) z eno leto staro instalacijo windowsov pa več kot minuto manj, torej petdeset sekund. Tako da sem kar zadovoljen.

dufus

Fizikalc
13. okt 2007
1.927
60
48
mogoce blue screeni niso zaradi pregrevanja, lahko, da so samo windowsi krivi. ampak ce v svoji zivljenjski dobi ni bil se nikoli odprt, potem je verjetno tako ali tako zabasan. najlazje preveris s kakim programom za merjenje temperature procesorja, recimo core temp.
drugace pa http://support.dell.com/support/edocs/systems/ins1525/en/SM/index.htm tule so navodila kako se ga lotit, pa srecno. ima punca skoraj isti model (1520) pa sem ji kako leto nazaj zamenjal adapter in baterijo in ga se naprej veselo uporablja. vse, kar je narobe so zluftani panti, ampak se jih ne da zategnit. je pa ta dell kar smotan za spucat, ker moras ubistvu celega razstavit.
imamo pa doma prestigio avanti 1770w, star nekje 6 let in se vedno dela. le baterija zdrzi samo par sekund:)
sam drugace uporabljam della xps m1530, vsak dan sem ga nosil na fax in nazaj in je po dveh letih kot nov. sicer na tehnicne stvari sam zelo pazim, ampak bo naslednji gotovo spet dell:)

Nazadnje urejeno:

B81

22. jul 2007
36.884
10.450
113
Poceni PCplus z 1,5 g Celeronom dela več kot 7 let, brez problemov, nikoli ni crknil (razen strele enkrat).
Nekih 160 k sit je takrat stal, baterija valda da ne dela več, ostalo pa.

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.765
167
63
Moja službena Toshiba Tecra je stara 4 ali pet let. Dela še vedno ok. Notri je 3 baterija, polni se na 2 polnilec.
Dodal sem 2GB rama. Procesor je Core 2 Duo. Sedaj razmišljam, da bi kupil en 7200 disk.
Laufa 12ur na dan, 2-3x na teden je na terenu. Panti so še vedno trdi.
Nima nobenih felerjev.

lp

jesen

Pripravnik
18. okt 2010
570
6
18
Nekaj pa vseeno ne razumem prav dobro ko se v temi omenja kar nekaj krat kanto,če pa slučajno želiš kakšen starejši prenosnik popravit in recimo na bolhi kupit še kakšen rezervni del,te ob cenah volja kar mine. Drugače pa sem mnenja,da je življenska doba v veliki meri pogojena z načinom uporabe prenosnika. Sicer pa število prenosnikov upada na račun prihajajočih tablic,ki so v velikem razvojnem vzponu.

lojtra

Pripravnik
6. jul 2008
60
1
8
No, da se še jaz pridužim debati. Brat ima IBM-Lenovo serijo R61. Star 3,4 leta. Stvar bila ob nakupu kar dobra, sploh zaradi pantov in ostalih zadev, je pa seveda najverjetneje crknila matična plošča. Jutri grem do serviserja, da mi točno razloži kako in kaj je na stvari, mi pa je že napisal, da se ekonomsko ne izplača popravilo, verjetno je šla cela matična.... Zdaj pa me zanima, ima kdo kakšne veze, ve kje iskat nove matične? Ali pa da je kakšen R61, ki je za adijo, pa ima matičo ok.? Pa ne zdaj rečt "idi na e-bay"....
wink-1.gif

Hvala vsem, pa da bi vam še dolgo laufali laptopi
wink-1.gif

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
ksz

Imam 6 let starega ThinkPada X61s s C2D 1,5GHz in 3GB RAMa, ki me stalno spremlja v ruzaku, večkrat je že med zaviranjem letel s sedeža na tla, nosim ga s sabo na potovanjih, uporabljam ga v postelji, ... in pri vsem tem nič kaj ne pazim nanj. Ohišje je sicer obdrgnjeno in par praskic ima na LCD-ju, to je pa tudi vse, kar mu manjka. Še celo baterija je prva in zdrži še približno eno uro, če svetilnost LCD-ja zmanjšam na minimum.

No, pa priznam, sem ThinkPad fan
smile-1.gif

lojtra

Pripravnik
6. jul 2008
60
1
8
Ne, nisem mislil, da ne it na e-bay, hotel sem povedati, da vem, da je dobro tam iskat nadomestne dele. Želel sem samo zvedeti, če kdo ve za kakšno dobro trgovino in še boljše cene za nakup delov.... Drugača pa imam z Lenovo-IBM dobre izkušnje.
X in T serija IBM pa je tak zakon. Samo cene so včasih ......
Lp

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
HP nw8440
december 2006

Pravkar na bateriji browsal forume in gmail 1 uro in 50 minut. (vklopljen WiFi)

NeMeBasat

Pripravnik
28. maj 2008
248
0
16
Toti Maribor
Imam dva dell-a inspiron 8200 (arhivska eksponata) pa še delata na bateriji kašno urco in pol....in še enega iz muzeja, ki pa ga ne uporabljam več IBM ThinkPad 701 CS...po moje še deluje brezhibno (:) .....samo po moje prej zaspiš preden izvede kakšno operacijo.....sicer pa življenjska doba je odvisna od več faktorjev..... sem pa za enega od Inspironov preko ebay kupil novo grafično kartico, ker je originalna odpovedala....sedaj pa razmišljam ali se mi sploh izplača privleči domov HP nc8430 z počenim zaslonom točno čez polovico....zanimam me ali kdo ve kje bi najceneje dobil v SLO rezervni zaslon oz. se sploh splača popravljati.....Hvala!..... ((:)

LP B.

NeMeBasat

Pripravnik
28. maj 2008
248
0
16
Toti Maribor
SouthPark....jah že, ko sem iskal grafiko za Inspiron-a sem porabil več časa, da sem našel nekoga z PayPalom (sam ga ne uporabljam EMŠO pa dolgi lasi naredijo svoje), da mi je naredil uslugo, da sem grafiko lahko nabavil, ki sem jo sam tudi zamenjal....če je možno bi zaenkrat poskusil v SLO, če se sploh kdo ukvarja s tem.....če ne bom pa še dalje ''kurblal'' Inspirona saj za nas ''oldije'' je v redu, če dela bol počas'......vseeno HVALA za nasvet..... (((o:

LP B.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.196
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik stein pravi:
HP nw8440
december 2006

Pravkar na bateriji browsal forume in gmail 1 uro in 50 minut. (vklopljen WiFi)
MacBook beli, letnik (se mi zdi) 2007, na betrijo (prvo in originalno) dela še vsaj 4 ure (normalno pisarniško delo s prižganim wifi in BT) ...
So what?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Oh, podnapisi manjkajo
wink-1.gif

Le to, da po 6 letih še vedno drži skoraj kot prvi dan.
Eni pa crknejo po 6 mesecih.