Življenska doba prenosnikov?

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Kakšna je kaj življenska doba prenosnikov?

Na domačem prenosniku DELL 1525 (star je okrog 5let) je šla baterija po gobe, na tipkovnici je ena tipka odletela in občasno oz. kar pogosto nas pozdravi z modrim zaslonom - se sicer nadzorovano ustavi. Verjetno gre disk počasi po gobe ali pa ram - se trenutno ne spomnim opisa napake.

Da zamenjam disk, tipkovnico in baterijo je strošek 100€, kar je ceneje od nabave novega računalnika. Naj povem, da nam drugače popolnoma zadostuje. Sprašujem se samo, ali bo potem mir, ali bodo počasi začele odmirati tudi ostale komponente. V tem primeru se popravilo ne splača.

Kakšne so kaj vaše izkušnje na tem področju?

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
5 let že ni več tako malo, ni pa niti tako kritično, imamo doma Della, ki je že blizu desetletja in še dela, pa HPja, ki ima kakšnih 7-8 let in tudi še dela. Na nobenem nikoli nič menjano, baterije pa so res samo še UPS, če zmanjka elektrike za kako sekundo
smile-1.gif
Po drugi strani je šel en Asus v kanto po 2 letih.
Skratka, kakor boš imel srečo, lahko boš imel mir še nekaj let, lahko pa ti bo čez mesec dni šla matična.

Nazadnje urejeno:

matofill

Guru
18. sep 2008
3.690
759
113
Navadno to deluje, bolj se mi zdi je pri vas problem prah, ki se je nabral v njem.... najdite navodila kako se odstrani ali odpre tipkovnica, navadno se potem pokaže razsežnost pregrevanja .... Tipkovnica se verjetno tudi slovenska dobi in navadno so tam vsaj za HP-je cca 25-40 eur, baterijo pa če jo res rabite, ker notesnik deluje tudi brez, da je vstavljena, se dobi tudi kaka OEM za cca 50 eur ! Ram nikoli ne gre po gobe sploh ne počasi..., disk pa morda vendar ali ste testirali, cvilijo ležaji ima bad sektorje ...

.......navadno je v 90 % razlog samo pregrevanje, pri težavah, kot jih opisujete, kar se enostavno reši z čiščenjem...

Nazadnje urejeno:

Wild

Pripravnik
5. okt 2011
203
0
16
Hmmm, Če vam zadostuje potem bi vsekakor naredil
1.test diska (da se prepričaš da ni bad sektorjev), to lahko storiš sam recimo z
http://www.seagate.com/www/en-us/support/downloads/seatools eden od mnogih. programov

2, narediš test spomina, da se prepričaš da je ram okey,
http://www.memtest86.com/

Pač blue scren je treba odpraviti, oziroma najti njegov vzrok.
Če je to okey daš enemu majstru da ti naloži windowse na novo, seveda prej treba narediti backup podatkov. Disk in tipkovnica ti še vedno ostaneta.... Ni pa nobene garancije da ti čez 14 dni ne bo crknil ekran
smile-1.gif

p.s. Če imaš računalnik vedno na istem mestu, lahko priključuš tudi usb navadno tipkovnico, baterije ne rabiš in je problem rešen
smile-1.gif

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Hvala za linke za teste.

Se nisem spomnil, da bi to že lahko testiral. Tudi na čiščenje se nisem spomnil. Ga v kratkem razdrem in dobro prepiham.
Kolikor se spomnim, pri napaki javi, da nekaj ne more zapisat, zato sem pomislil na disk in bad sektorje. Bom preveril.

Baterija in tipkovnica sta dobrodošli, ker prenosnik kar dosti kroži po hiši. Je pa dobro, da si me spomnil na SLO verzijo tipkovnice, sem imel že ogledano eno poceni, ki pa ni SLO. Baterije so tudi kar ugodno - seveda ne original.

Bom najprej odkril vzrok za blue screen, potem se pa odločim, ali popravilo, ali pa novega.

legionar

Fizikalc
13. sep 2010
2.427
5
38
Za baterijo je 5 let dolga doba in da vrjenot zdrži zelo malo časa je običajno.
Tipkovnica pa je tudi izpostavljena obrabi,pritiskom.....

Pooblaščen Dell servis je: (seveda lahko greš tudi kak ebay prečesavat)
www.pro-servis.si

Dinotti

Fizikalc
27. sep 2010
1.226
0
36
Ljubljana
Moja Toshiba je stara okoli dve leti. Zadnje čase sem opazil, da se mi ventilator znova in znova vklaplja in to za čist osnovne funkcije. Vzel sem kompresor in spihal notranjost. S3daj je spet kot nov in se ventilator ne vklaplja niti še ga obremenim.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.443
424
83
Živ. doba je ponavadi še kak mesec ali dva... po izteku garancije
rolleyes-1.gif

Jaz bi ne glede na vse kupil novega, to je ipak potrošna roba.

btw. v času nakupa tvojega modela sem delal za ameriško firmo, ki je ekskluzivno furala Dell, top biznis serije (Latitude), po celem svetu. Slučajno sem enkrat pogledal statistiko okvar in bil šokiran - plate recimo so crkavale nenormalno, v glavi imam cifro 14%, to je bila tudi prva na lestvici okvar. Sam sicer nisem imel slabih izkušenj.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Dell Latitude ja. Iz magnezija, top komponente vgrajene. Samo grafična je imela serijsko napako in so se čipi začeli odlepovat
tongue-1.gif

Mam zdaj za delo HP 625, nov je stal 250€, ko bo crknil gre v kanto in kupim novega.

Nazadnje urejeno:

Wild

Pripravnik
5. okt 2011
203
0
16
hehe hp 625 gre res lahko samo v kanto....
Ena stranka jih je kupila 5 komadov...na lastno pest.. sedaj jamra da ne morejo delat.....počasni so.
Malo denarja, malo muzike
wink-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.645
6.704
113
pri taščici
SP; Takole kot si ti napisal je tudi meni vsec. Sicer pa imam 5 ali 6? Let starega "sluzbenega"HP 6310? Ki sicer ne kaze bluescrenov. Disk je pol, potreben bi bil ponovnega nalaganja xp pa se mi ne da (youtube risanke se laufajo), baterija drzi okoli pol ure. Sem ga pa dvakrat spucal prahu, napajalnik je tretji, pa ram imam dodaten. Kaksne tipke se mi obcasno nekako cudno zataknejo, ampak zaenkrat se vse delajo. Sicer pa cakam da se mi bo nekoc ekran odlomil ob odpiranju. Namrec na desni je okoli panta ze lepo poceno, pa tudi sami panti imajo vsaj mm luffta ce ne vec.

No zase pa imam slabo leta starega hofer robo. Zaenkrat dela bp, edino "miska" se vcasih nekam cudno skriva po ekranu

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.196
113
www.adriamedia.si
Življenjska doba? Čisto odvisno kako laptop uporabljaš in koliko si pripravljen potrpet. Meni je prejšnji zdržal 3 leta (MBP), pred njim vsi po leto in pol do dve (je pa res, da nekateri od njih še vedno delujejo na firmi kot prenosne stacionarne mašine). Večini je šla baterija (vse, kar je pod 2 uri, je zame neuporabno) vsaj enkrat vmes, SOny se je recimo stalno kvaril, pol so bili eni Gericomi, ki so bili sicer OK, a težki za pop..., HPjem je ohišje pokalo (pri pantih, po popolnega loma, pa vogali ohišij so odpadali, ampak takega pač daš pod mizo namesto stacionarca), na prejšnjem MBP je šla grafika (recall) ...
Če bi sodil le po sebi, imajo (razen MBPjev) normalno življenjsko dobo okoli leta in pol. Če pa gledam na fiormi, pa jih večina še po 6, 7 letih laufa. Za pisat, maile čekirat in po netu brskat (pa kako slikco ali pdf pogledat) so čisto OK.

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.827
2.078
113
Imam IBM Z60m, star šest let. Do sedaj popolnoma brez težav, baterija ima še 62% nazivne kapacitete.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Moj tastar je star 6 let. Težko rečem, da je b.p., ker je po 2 letih dobil 2 črti na displayu (res pa je, da sem malo pred tem polil pivo po delu ekrana in tipkalnici). Baterija še vedno drži skoraj kot nova. Kar se hitrosti tiče je še vedno povsem normalno hiter za običajne stvari (turion x2, 160gb 7200 disk, 2gb ram)

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik Wild pravi:
hehe hp 625 gre res lahko samo v kanto....
Ena stranka jih je kupila 5 komadov...na lastno pest.. sedaj jamra da ne morejo delat.....počasni so.
Malo denarja, malo muzike
wink-1.gif

Kateri procesor pa? V140? V160? Jaz sem dobil za 250€ P360 (po pol leta stane enak od 350€ naprej) in nimam pripombe preko njega. Po obliki je tak, da me folk sprašuje če sem jurja dal za njega
smirk-1.gif
Kupil sem USB 3.0 PCMCIA kartico in imam zdaj čisto vse priklope.

netko

Guru
25. jul 2007
6.940
2.242
113
očitno ti ljudje niso še videli notebooka za jurja... tale 625 zgleda točno kot 299 eur roba exotičnih low budget proizvajalcev

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
No meni pa niti slučajno ne, bi rekel da je po obliki celo en (naj)lepših prenosnikov. Ampak za 250€ bi lahko tudi hello kitty nalepko imel
grin1.gif

cat

Fizikalc
3. sep 2007
903
53
28
Trenutno sem na notbooku MSI Centrino 1.6, ki je svoj čas (cca 8 let nazaj) stal vrtoglavih 320.000 sitekov. Za primerjavo : na videz enak Benq je takrat stal manj kot 100. Baterija drži še kakih 20 minut, občasno zeza tipka "m", ampak za ubuntu + surfanje je več kot dovolj. Službenemu Dell Inspiron 1720 je bilo v petih letih potrebno zamenjati ventilator, drugače je še vedno v zadovoljivem stanju. Ni pa bil poceni... Po mojih izkušnjah tu še posebno velja : koliko denarja toliko muzike...

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Sorry, ampak 8 let nazaj niti v sanjah nisi dobil prenosnika za manj kot 100.000 sit.
smile-1.gif

cat

Fizikalc
3. sep 2007
903
53
28
O brez skrbi da si... mogoče sem falil za kako leto, več pa ziher ne. B2B, ne B2C. Je bila razlika v ceni kar konkretna