Življenska doba hišnega računalnika ali prenosnika

ngc2392

Guru
4. okt 2007
2.177
512
113
kranj
ja, seveda, če govoriš o modelih nad 700 eur
smile-1.gif

iMM

Fizikalc
9. okt 2010
1.240
2
36
Menjava hdd za ssd te stane okoli 80€ za 128gb. Hdd pa še vedno lahko uporabljaš kot zunanji ali omrežni disk. Prenosnik za 350€ (brez nameščenih windowsov) + ssd je popolnoma ok zadeva za nekega jožeta ali jožico, ki računalnik uporablja za word, powerpoint, brskanje po facebooku in youtubu ter za komentiranje na alterju. Da bo zadeva tekoča seveda, če ne rabiš tega bo dovolj tudi prenosnik za 200€.
Se pa strinjam, ti računalniki so diskovno veliko preveč podhranjeni in zadeva bremza že tako slab procesor, da na koncu ni za nikamor.

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
snemanje torrentov in pisarniško delo ni obremenjujoče za računalniške komponente, zato bo tudi prenosnik brez težav še mnogo let opravljal svoje delo. še posebej, če boš lepo ravnal z njim (čim manj nosil naokoli, polagal na površine iz blaga - kavč, postelja, ...). jaz sem imel do zdaj 4 prenosnike, od tega sem prvega vrnil po treh letih, ko je bil lepo ohranjen, preostale tri pa sem uporabljal vsakega več kot pet let. pri drugem in tretjem se mi je odlomil pant za monitor, pri tretjem pa je disk postal neužitno počasen. če bi ga zamenjal z SSD, bi verjetno spet normalno deloval, vendar od kar imam tablico, se ga nisem več dotaknil.
če res potrebuješ zgolj računalnik za torrente, potem ti svetujem Raspberry PI. komplet dobiš že za manj kot 50EUR. gor priklopiš zunanji disk željene velikosti in imaš torrent klient, mrežni in multimedijski strežnik, lahko tudi predvajalnik, minimalne velikosti in minimalne porabe.

PuskA

Pripravnik
1. dec 2008
117
21
18
nisem bral vsega... bolj kot bos vlacil laptop okrog, prej se bo zjebal, sploh pa ta jajca za 400 neki evrov, ki so narejena tako da se ohisje komaj skupaj drzi. ce ne rabis premikat racunalnika je kista boljsa. za isti denar 2x več zmogljivosti, možnost konkretnih nadgradenj, ekran po želji... laptop se nafila s prahom pa se ti potem pregreva, če je v garanciji ga niti ne moreš sam odpret pa spucat ......

je pa res da je sestavljanje kist zadnje cajte bol hobi zadeva in je za vecino folka bolj primeren laptop.

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.250
1.395
113
Jaz mam prenosnik zdaj cca. 6 let, pa moram potrkat... brez problemov. Je pa res, da je takrat nov stal 1200€ in se že pri ohišju vidi kvalitetna izdelava. Vsake toliko čase ga totalno razmontiram, menjam hladilne paste in prepiham s kompresorjem, pa je kot nov
smile-1.gif

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
Osebno že deset let ne uporabljam več nič drugega, kot prenosnike. Tako v službi, kot doma. Osebno ne vidim niti ene prednosti stacionarnega računalnika. Tudi pri prenosniku se da zamenjati en kup stvari, če nimaš dveh rok. Trenutno pišem na sedem let staremu IBM-u T61. Ta bo delal še nekaj let.

ngc2392

Guru
4. okt 2007
2.177
512
113
kranj
grafična je pač primerna za cad programe. če misliš kaj igrati na njem, bo bolj slabo, sploh ker ima full hd resolucijo. pa verjetno ga bi rad priklopil na kakšen tv...nima hdmi izhoda, žal (ali pa ne piše). no, ok...je pa displayport.
drugače pa povsem v redu zadeva. za normalno uporabo še kar nekaj let.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Konverter iz display port na HDMI pa je nekaj EUR. IBM/Lenovo ima samo to, pa mi b.p. dela preko tega konverterja na TVju.

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
23
38
Murska republika
A se po tem takem da tu zamenjati tipkovnica ali pa samo prelepiš tipke, verjetno pa je tudi operacijski sistem brez slovenskega jezika.