življenska doba gum

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Uporabne so dokler je dovolj profila...odvisno je bolj če so še primerne za vožnjo...oziroma za koga so še primerne za vožnjo.
Meni če je guma trda je zame neuporabna in ima lahko samo par mescev...če pa drži pa ima lahko tudi 10 let...mi je prav vseeno za tisti dot.....no pa še nekaj....sestrin mož je dal neke gume na avto....ma so ble po enem samem letu trde in niso držale prav nič...po mokrem je bil občutek da voziš po ledu...zdaj se te gume uporabljajo za eno malo prikolico za traktor.

Kaj bolj pametnega bo pa kdo drugi več povedal :D

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.655
473
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik lescanec pravi:
mene zanima do kateregea leta starosti so gume še ½ uporabne ½
3-4 leta?.... :D
Let ali mesecev
17758-icon_confused.gif

Pri meni zdrzijo max. pol leta oziroma najvec 15kKm
uf-1.gif

Je.i ga imam same kljuke in ogromno kilometrov na dan.
Drugace pa je reba vedeti, da se guma stara in je treba ze ob nakupu gledati DOT (datum proizvodnje) ki OGROMNO pomeni pri performancah gume - nic ne pomaga imeti superdruper Michelinke z letnico 2000 ,ker se je zmes gume ze postarala in je postala trda in neuporabna !
Vsekakor pa je po mejavi pnevmatik pametno napraviti 100-200 km napraviti pazljivo (obraba zgornjega sloja) in potem preizkusiti na siroki cesti ali velikam parkiricu njihove zmogljivosti zaviranja !! Svoj prvi avto sem "upepelil" cca. 15km po menjavi gum!
Avto se namrec obnasa popolnima drugace - ni velike razlika med dobrim avtom z slabimi gumami in slabim avtom z dobrimi gumami (veliko je odvisno tudi od izkusenosti voznika)!!!!
Dnevno prezivim v avtu 4-6 ur in mislim, da ne "govorim tja v en dan" - ceprav se sedaj vozim z slabim 1mm profila
tongue-1.gif

Firing_Nukez

Pripravnik
3. mar 2010
328
0
16
Jaz sem mel neke letne gume, ki so bile tretjo sezono zaradi trdote povsem neuporabne (beri: katastrofalno slab oprijem), čeprav je bilo več kot dovolj profila.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Robert potem si pa tak kot sodelavec iz Sorice kateri je vsako leto zradiral dva kompleta gum.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.655
473
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik dsf pravi:
Robert potem si pa tak kot sodelavec iz Sorice kateri je vsako leto zradiral dva kompleta gum.

Najvec se vozim po Keltiki (Bovec-Godovic) in po okoliskih "bulah" .
Ob tem potolcem tvojega kolega in dva kompleta nista dovolj (povprecno 10 gum na leto)
crazy1.gif

Na servisu me vedno vprasa, ce jih da na hranjenje in odgovor je vedno isti: Lahko do prvega kresovanja
evil.gif

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Odvisno od ceste in stila vožnje.

Moj primer.. stare bfgodrich so še odlične gume in držijo še vedno kot prilimane...a dunlop z istimi leti kot kot BF pa so postale trde.

Že po tem ko otipaš profil se čuti če je guma guma ali plastika.

Don_kugla

Pripravnik
17. avg 2007
525
0
16
Maribor
Kdaj je guma zrela za menjavo je odvisno od gume,do gume. Ponavadi je vedno pogojeni s tem koliko si ob menjavi pripravljen odpret denarnico
evil.gif
(seveda pa ni vedno tako)
Opažam pa zadnje čase slednje,prej smo ponavadi menjavali gume ko je pač profil šel tja proti nuli,sedaj pa lahko gumo ki ima še veliko profila enostavno zavržeš,ker začne "tulit" tako da lahko dobiš živčen zlom.
To se sedaj dogaja pri ogromno pnevmatikah
stupid-1.gif

shift

Guru
20. jul 2007
9.928
2.341
113
za šankom
sam dam rajši 10€ več po komadu in vzamem GY ali michelin drugega niti ne kupujem.prej sem imel kake savske gor ali pa kak kleber,semperit,fulda,nokian in morm rečt da z GY ali michelin naredim 30% več km kot z prej omenjenimi firamami da ne omenjam same razlike v vožnji

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Meni bodo tudi zdržale okoli 40.000km, pa jih ne šparam.
Ne vem, kako pri nekaterih zdržijo le 15.000km.
Pri Michelinu zagotavljajo, da če je guma pravilno skladiščena, naj bi odbržala enake lastnosti, kot jih ima nova guma kar 4 leta.

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Vse je odvisno od tipa gume, teže vozila, stila vožnje, kje voziš itd itd..

Recimo potovalna guma tipa RE300 bo zdržala več km kot ena športa RE50A. Eno semislick bo pa po 15.000km oluplo. Bolj ko drži, prej gre.

Če je avto težji spet guma prej gre, če se voziš samo po mestu ali samo po AC ali pa samo med ovinki, to spet vpliva na obrabo.

Večina gum je dobrih za 4 sezone, pol znajo bit bolj trde, kar najbolj opaziš na mokrem. Spet pa od znamke odvino, Dunlop SP9000 je bila po 3 sezonah k beton, Z-Nero mi 4to sezono bp drži na mokrem..

Veliko veliko dejavnikov je ki vplivajo na obrabo, je pa nekako nepisano pravilo da starostno so gume dobre za 4-5 leta od prve montaže..