Življenje včasih - kako je bilo

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Zadnjič sem gledal en film, dogajanje v 19 stoletju. Sveče, kočije, sužnji...ni da ni. Mi je dalo mislit..., si kar ne morem predstavljat kakšno je bilo življenje v tistih časih, glede na to, da smo danes v ostrem vzponu informacijske dobe.

TV, radio, internet, PC, profi zdravstvo ipd... tega ni bilo.

Veselje so bile verjetno bolj knjige, časopisi, drama, koncerti, nastopi, sejmi...

Kaj so naredili s prostim časom? Kako so diplomsko napisali? ipd...

Po drugi strani pa so imeli kar se tiče stresa in vsega verjetno veliko bolj mirno življenje.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Verjetno bi se nam zmešalo od dolgčasa, če bi odpotovali nazaj v čas...

Ali so brali knjige (če so imeli dnar za sveče in knjige) ali pa sexali - zato pa je bilo po 13 otrok na bajto pri revnih.

Sicer pa glede na to, da so eno njivo orali 20x bolj dolgo kot danes, so tako bili zunaj od 4h zjutraj do večera, potem pa samo še v posteljo padeš in zaspiš.

Tisti v mestu pa so tudi imeli 12-urne šihte, 6 ur spanja, preostalih 6 ur pa kuhanje, pranje, likanje... So živeli za nedelje, ko je bil edini prost dan. Zjutraj cerkev, popoldan pa kak sprehod, gledališče, izlet na deželo...

Tak da je po moje razlika me letom 2010 in 1910 (ali 1810) samo v tem, da so takrat bili fizično utrujeni, danes smo pa psihično. Mogoče bomo pa čez 100 let toliko napredovali, da ne bomo več utrujeni.

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Najprej bi bilo treba definirati - podeželje ali mesto? Razlike med načinom življenja na podeželju in v mestu so bile takrat mnogo mnogo večje kot danes.

Dante

Pripravnik
3. sep 2007
544
0
16
Je že razlika med obdobjem po 2000 in 90imi ogromna. Takrat je bi internet še v povojih (beri:telefonska linija). Sploh so se mi po norih 80ih zdela 90 zelo bedna .

Drugače sem pa gledal en dokumentarec o srednjem veku...sestava prebivalstva je bila:90% kmetje,5% plemstvo in 5% duhovščina.
To vse pove o življenju takrat.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Dante pravi:
Je že razlika med obdobjem po 2000 in 90imi ogromna. Takrat je bi internet še v povojih (beri:telefonska linija). Sploh so se mi po norih 80ih zdela 90 zelo bedna .
Kolko si pa star, da govoriš o "norih 80ih"?
Imam občutek, da jih ti sploh videl nisi.

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.501
122
63
Tko k bojo 2100 govoril kolk smo se dolgocasl v 2000 letu, pa kako da je tolk ljudi za rakom umrl ce obstaja simpl tableta ipd...
Vsako obdobje zase je blo v tistem cajtu fajno.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik panoramic pravi:
Najprej bi bilo treba definirati - podeželje ali mesto? Razlike med načinom življenja na podeželju in v mestu so bile takrat mnogo mnogo večje kot danes.

Kaj pa vem. Jaz živim v mestu, tako da bi primerjal verjetno življenje v mestu.

Verjetno je ful odvisno od tega v kok znani in bogati družini si se rodil. Bogatim je bilo čist fajn.

Dante

Pripravnik
3. sep 2007
544
0
16
Imam jih že 30+. Verjetno govorim zato ker so bila pač zame še brezskrbna šolska leta. ...pač nostalgija

Ja se spomnim ekonomije stare Yu, pomanjkanja ,inflacije, depozitov za prehod meje, sistema par-nepar.....samo po drugi strani je pa cvetelo družabno življenje, doba diskotek je bila na vrhuncu, politično prebujanje ipd....upali in borili smo se za spremembe na boljše .

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Oddati pa si moral tipkano verzijo. Zato je obstajal poklic strojepiske.

Čeprav če se omejimo na mesto ... ko sem nekaj časa delal na občini, sem zvedel, da je v sicer nekoliko večji pisarni, kjer sva takrat delala dva, so 20 let prej delali 4 ali 5, med obema vojnama pa jih je bilo notri 12. Pa recimo 100 let nazaj od ženske na prostem nisi videl niti kože na njenem vratu, ker je morala biti ženska tudi v najhujši vročini zadekana skoraj toliko kot v Afganistanu, danes pa skoraj nage okoli skačejo. Potovanja kam bistveno dlje od rojstnega kraja (recimo iz Ljubljane v Trst) so si lahko pogosteje privoščili samo bolj premožni, kljub vlaku. Karte so bile povprečnemu človeku precej drage.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.442
5.676
113
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Verjetno bi se nam zmešalo od dolgčasa, če bi odpotovali nazaj v čas...
.

O dolgčasu sploh razmišljal ne bi...kot je že nekdo napisal 90% kmetov 5% pa 5% plemstva pa duhovščine....

Bil bi kmet.....delal od 5ih zjutri do mraka...o dolgčasu ne bi imel časa razmišljat.....pa bil bi lačen...al zaard primitivnih metod pridelave hrane...al pa zato ker bi ti ostalih 10% pobral vse z davki pa ofri.......zato bi ob tistem malo prostem času ki bi ga imel na razpolago po nedeljski maši raje brusil vile
evil.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.223
7.003
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:
Diplomsko so napisali na roke.
pa pisal jo je kak promil od promila ljudi, danes pa samo kak promil ljudi ne študira. Koliko jih doštudira je drugo ?

Sicer pa kot vem so še v 20.st. pisali s kredo na tablice. kakšni zvezki in papir.....

dijo_porko

mona
6. sep 2007
2.136
70
48
123
Ja, sredi 20-ih let prejšnjega stoletja sta bili še kreda in tablica.
Fino bi bilo najti Pravilnik o vedenju na delovnem mestu, ki ga je imela Tobačna Ljubljana. Ko sem tisto bral, sem bil samo WTF. Tako, da če nisi bil premožnejši si se kar fino namučil.

LP