Zijala

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Žrtev nesreče: Nihče ni priskočil na pomoč. Samo zbirali so se in gledali.

Citat:
Polenčič dodaja: "Zgodilo se je že na prometni nesreči, da so ljudje reševalce vlekli za majico, da bi videli, kaj se dogaja, ko so gasilci rezali poškodovanca iz vozila.
bonk.gif

Koliko drži tale komentar in koliko je dejanskih tožb:

Citat:
Tožijo lahko samo osebo, kot je recimo zdravnik in mu je nestrokovno pomagal.

Še eden komentar:

Citat:
hero
23. maj 2011 ob 22:47
Prijavi neprimerno vsebinoPunca je bila zraven ko je je prišlo do prometne nesreče, kjer je umrl 18-letnik. Najprej nihče ni hotu pomagat, ko pa se je sama lotila so bili pa vsi pametni kako naj, in sicer prav zaradi tistega kot je primos rekel, torej koliko krat masaža srca.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.019
11.142
113
zraven bi morala takoj marica prit in takšne prepotentže ki se naslajajo in ovirajo reševanje, direktno vozit sodniku, pa za kak teden v zapor. Družba tega nebi obsojala.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
ksz

Pa sej na obvoznici ze vse stoji, ko je na odstavnem pasu vozilo v okvari, pac vsi zijala pasejo.

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
ma meni ni bilo nikoli jasno kaj ima folk od tega, da tudi če ne ovira reševalcev, stoji tam in pase zijala. A nimajo nobenega spoštovanja in bolj pametnega dela?

par dni nazaj, nesreča v MB

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Pa mediji tudi znajo bit
bonk.gif

Se spomnem, ko se je na Dolenjskem ubil nek policaj, ki sem ga poznal. So na netu objavili slike, kjer se je videlo truplo v avtu. Črno packo so dali čez šele, ko so jih na to pozvali komentatorji...

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
To so v veliki meri sproducirali tudi mediji, kar je po svoje gravž.

24 ur itak takoj ob članku poziva za fotografije ali filmčke, Žurnal obeta celo 20 eur, tako ...........

Ljudje se pa itak samo še nad nesrečami naslajo.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Jaz sem enkrat pomagal kolesarju, ki se mi je razbil pred hišo. Je ustavil en debeluhar, mu je skoraj prišlo, ko je gledal fanta trpeti. Sem ga komaj steral, je kar ustavil sredi ceste, lih tolk da ni tiča začel iskat po hlačah.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik patriot pravi:

Citat:

Ne drži. Lahko te tožijo (seveda pa ni nujno, da kaj iztožijo), tudi če si naključni mimoidoči, ki se spravi pomagat. Konec koncev imaš opravljen tečaj PP in naj bi torej osnove poznal - kdor jih pozna, pa ne bo naredil večje škode, kot je že.
Sem imel pred leti z Bručanom kratklo debato na to temo (da bi bilo treba eksplicitno prepovedat tožbe zaradi napake pri nudenju nujne pomoči, razen za zdravnike pri malomarnosti), se je strinjal, zgodilo se ni seveda nič ...

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik patriot pravi:

Citat:

Ne drži. Lahko te tožijo (seveda pa ni nujno, da kaj iztožijo), tudi če si naključni mimoidoči, ki se spravi pomagat. Konec koncev imaš opravljen tečaj PP in naj bi torej osnove poznal - kdor jih pozna, pa ne bo naredil večje škode, kot je že.
Sem imel pred leti z Bručanom kratklo debato na to temo (da bi bilo treba eksplicitno prepovedat tožbe zaradi napake pri nudenju nujne pomoči, razen za zdravnike pri malomarnosti), se je strinjal, zgodilo se ni seveda nič ...

Tvoja izjava je brezpredmetna, ker lahko zdaj jaz tebe tožim, da pišeš neumnosti (isto je s tožbo laika v tvojem primeru). Toži lahko vsakdo vsakogar, hvala bogu pa nismo v ameriki in ljudje malo gledamo na svoj denar kot da bi ga metali za odvetnike in sodišča.

Naključnega mimoidočega pa nemoreš tožiti nestrokovnosti, saj on ni strokovnjak na tem področju. Torej v primeru malomarnosti lahko tožiš samo zaposlene (na prometni zdravnika ali reševalce ali koga takšnega).

Recimo da bi tožil "naključnega pomagača" in da bi tožbo dobil, bi le ta moral narediti res nekaj hudo narobe in bi s tem povzročil več škode kot koristi. Pa še to vprašanje
confused-1.gif

Tako da kdor ni res kakšen mongloid ali [censored] ali kako drugače psihofizično nerazvita ali neuravnovešena oseba bi moral pomagati pri nesreči. Kdor pa samo zija in pase firbec, se pa najde v prejšnjem stavku.

LP

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
No, če za ponesrečence itak skrbijo profesionalci, folk pa je odmaknjen kot na sliki, pravzaprav ne moti čisto nič. Ali tako z varne razdalje gledaš ali pa ne, je pač stvar osebne etike.

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Sam res, kaj je narobe ce z varne razdalje opazuje kdo zadevo? Debilno je, ce kdo skace v napoto, pa sam guzvo dela....

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.125
10.991
113
kod Džej-Zija
Je pa debilno, če folk na avtocesti na nasprotnem pasu ustavlja in pase zijala. Ne samo, da naredijo zastoj, še nevarnost naleta je zaradi tega.
bonk.gif

oorosh

Pripravnik
17. jan 2010
123
1
18
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Tenforest pravi:
Če jaz firbcam, firbcam samo toliko časa dokler bi kot gasilec/bolničar lahko priskočil na pomoč.

No evo, jaz imam že eno tako izkušnjo (sem tudi prostovoljni gasilec-bolničar).

Lanskega avgusta se je pred menoj pripetila prometna, ko je avtomobilist zaprl pot motoristu na vespi, sam sem prišel na kraj kakšno minuto po trčenju, motorist je ležal na tleh, pri padcu mu je del motorja odrezal nogo pod kolenom.
Skratka pridem tja, vsi firbcajo in bulijo, nekaj jih že kliče 112, drugi telefončke uporabljajo za fotkanje poškodvanca, ogabno. Istočasno ustavi avtošola, inštruktorju takoj povem, da sem gasilec in zahtevam komplet PP (sam sem bil na biciklu), zabrišem kolo in čelado v taprvo grmovje, da ne bi dobil nog (na srečo ga je nato čuvala ena izmed mimoidočih), sam se takoj s kompletom PP napotim k ponesrečencu, ki je ležal sredi križišča, seveda se je folk vozil mimo in celo slikal iz vozil...
bonk.gif

Nobeden si ni upal pomagati, vsi so se bali, ko pa sem rekel, da sem gasilec-bolničar je bilo takoj ob meni 4-5 ljudi, ki so želeli pomagati, vendar jim je manjkal nekdo ki vsaj približno ve kaj dela.
Eden mi je podal pas od hlač, da sem lahko stisnil poškodovancu žile in preprečil izkrvavitev, nekdo je vmes priskrbel še odejo, da je bilo revežu vsaj malce bolj "udobno".
Poškodovani je bil pri zavesti, vendar seveda precej v šoku, želel je kar vstati in iti, tudi čelado si je odpel in jo vrgel na tla, čeprav smo ga mirili, naj tega ne stori (možnost poškodb glave). K sreči so hitro prispeli policisti, ki pa so me pustili ravnodušnega, saj se jim ni ljubilo niti ustaviti prometa, k sreči so slučajno prišli na kraj gasilci s terencem in delno blokirali promet (še vedno smo bili sredi prometnega križišča!), nato sta na kraj prispeli še dve reševalni vozili, takrat sem videl da je dovolj rok in tudi dohtarca mi je rekla: "Hvala, dovolj ste naredili, zdaj smo mi na vrsti." Takrat sem pospravil tisti tosamin komplet PP, kar ga je ostalo, ker nekaj robe sem ponucal in ga vrnil avtošoli, se zahvalil tovarišem gasilcem za pomoč in šel lepo proti domu.
Kasneje sem zvedel, da je poškodovanec preživel, sicer je revež zgubil nogo, vendar že ima protezo in živi naprej. Dogodka se pa ne spomni. Saj je prav tako, mu ne privoščim, že tako sem sam imel nočne more par dni po tem. Še danes se vprašam, a sem naredil dovolj? Bi se dalo bolje posredovati?
No zdaj imam tudi na biciklu en tak manjši komplet PP, sicer ni notri bog ve kaj, ampak bi mi takrat prišel prokleto prav.

lp

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik patriot pravi:

Citat:

Tvoja izjava je brezpredmetna, ker lahko zdaj jaz tebe tožim, da pišeš neumnosti (isto je s tožbo laika v tvojem primeru). Toži lahko vsakdo vsakogar, hvala bogu pa nismo v ameriki in ljudje malo gledamo na svoj denar kot da bi ga metali za odvetnike in sodišča.

Naključnega mimoidočega pa nemoreš tožiti nestrokovnosti, saj on ni strokovnjak na tem področju. Torej v primeru malomarnosti lahko tožiš samo zaposlene (na prometni zdravnika ali reševalce ali koga takšnega).

Recimo da bi tožil "naključnega pomagača" in da bi tožbo dobil, bi le ta moral narediti res nekaj hudo narobe in bi s tem povzročil več škode kot koristi. Pa še to vprašanje
confused-1.gif

Tako da kdor ni res kakšen mongloid ali [censored] ali kako drugače psihofizično nerazvita ali neuravnovešena oseba bi moral pomagati pri nesreči. Kdor pa samo zija in pase firbec, se pa najde v prejšnjem stavku.

LP

Saj je čisto simpl primer: nekdo se zaleti, mimoidoči ga nepotrebno, nestrokovno in butasto vlečem ven (jebiga, daleč je od tečaja PP, pa nekateri so pač malo zmedeni in panični po naravi), pa ponesrečeni ostane teraplegik (kar se ob strokovni pomoči ne bi zgodilo). In je razlog za tožbo. In glede na mentalno stanje slovenskih sodnikov bi tožbo zelo verjetno tudi dobil. Sodnik bi si pač mislil (seveda bi mu to predlagal tvoj odvetnik): na tečaju in izpitu PP so ga naučili, da se ljudi ne vleče kar tako ven, razen če je življenje neporedno ogroženo (kar ni bilo), pa je to vseeno storil in s tem povzročil posledice.

Lej, na žalost je zakonodaja, kakršna je (= butasta), in take stvari so pri nas čisto realne. Pa je vse, kar je treba, dodati stavek ali dva v zakon.

Sicer pa: je pa pri nas tudi tako, da ni treba neposredno pomagat. Dovolj je, da narediš obrobne stvari n(telefon, zavarovanje kraja, kaka spodbudna beseda), za ostalo pa izjaviš (če te sploh kdo kaj vpraša), da se nisi počutil dovolj sposobnega, da bi pomagal, ker bi lahko naredil več škode kot koristi. DOstikrat bi bilo to celo pametno.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.185
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik patriot pravi:

Citat:

confused-1.gif

LP

Saj je čisto simpl primer: nekdo se zaleti, mimoidoči ga nepotrebno, nestrokovno in butasto vlečem ven (jebiga, daleč je od tečaja PP, pa nekateri so pač malo zmedeni in panični po naravi), pa ponesrečeni ostane teraplegik (kar se ob strokovni pomoči ne bi zgodilo). In je razlog za tožbo. In glede na mentalno stanje slovenskih sodnikov bi tožbo zelo verjetno tudi dobil. Sodnik bi si pač mislil (seveda bi mu to predlagal tvoj odvetnik): na tečaju in izpitu PP so ga naučili, da se ljudi ne vleče kar tako ven, razen če je življenje neporedno ogroženo (kar ni bilo), pa je to vseeno storil in s tem povzročil posledice.

Lej, na žalost je zakonodaja, kakršna je (= butasta), in take stvari so pri nas čisto realne. Pa je vse, kar je treba, dodati stavek ali dva v zakon.

Sicer pa: je pa pri nas tudi tako, da ni treba neposredno pomagat. Dovolj je, da narediš obrobne stvari n(telefon, zavarovanje kraja, kaka spodbudna beseda), za ostalo pa izjaviš (če te sploh kdo kaj vpraša), da se nisi počutil dovolj sposobnega, da bi pomagal, ker bi lahko naredil več škode kot koristi. DOstikrat bi bilo to celo pametno.

Mogoče bi pa bilo za take paciente ki nimajo pojma dobro da bi šli obnovit tečaj prve pomoči tako kot bi morala vsaj tretjina slovenskih voznikov obnoviti tudi tečaj vožnje.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
confused-1.gif

Recimo, da bi te dobromisleci mimoidoci poskusal postaviti pokonci oz. dvigniti glavo, iz katere bi ti spricalo, namesto da bi te pustil pri miru, ker si pokasiral nevemkaksne poskodbe hrbtenice, in ti koncas permanentno na vozicku zaradi njegove napake (storjene v dobri veri, da ti bo pomagal). Ce obstaja podlaga, da nekoga za kaj takega iztozis, potem verjemi, da se bo prej ali slej nasel nekdo, ki bo to naredil.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik patriot pravi:

Citat:

confused-1.gif

LP

Očitno ne razumeš kaj hočem povedati.

Dosti žalostno da sploh take pišeš
bonk.gif
Sicer ti pa nihče ne more dokazati, da si ti povzročil poškodbe hrbtenice - toliko v tvojo vednost in prosim da kot neki novinar v avtomobilski reviji tega več ne razlagaš okoli ljudem ker ljudi zavajaš in širiš neresnico.

In še enkrat - žalostno da take črke pridejo izpod prstov novinarja v avtomobilistični reviji
bonk.gif

Aja še glede mentalitete sodnikov, ko že ravno to omenjaš - v sloveniji je marsikdo ušel kazni z umorom, zdaj pa ti nabijaš da boš obsojen ker si nekomu pomagal..... hahaha a mal preveč ameriške filme gledaš
confused-1.gif

Najdi mi en primer kjer je kdorkoli kadarkoli v sloveniji bil obtožen ali pa samo TOŽEN česa takega. Ko najdeš kaj takega, se bom strinjal s teboj.

LP