Zidanje brez malte

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Tale hiša se meni zdi povsem optimalna kocka, ne vem kaj se vsi tako obešate na te balkone, ki bodo itak izolirani.

Problem so bajte, kjer najlepšo sobo okupira avto, kjer se iz kuhinje vleče ven tisti butasti penis, s pripadajočo čudno strehco in okenci iz janka in metke, potem še kak steber spredaj, ker se je nekoč pač gledalo Dinastijo in podobno.

Kar se tiče sistema zidanja, nikoli ne veš po kakšni ceni je nekdo dobil kak material, mu že odgovarja.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.345
113
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Kar se tiče sistema zidanja, nikoli ne veš po kakšni ceni je nekdo dobil kak material, mu že odgovarja.

To je pa še kako res.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Prednosti je več (napram klasični opeki z malto).

Recimo instant gradnja, ne gre toliko za hitrost dela kot pa to da je tak "zid" po koncu zidanja 100% končan. Pri klasični malti se ti pa voda iz malte veže na zidake in ti se zelo počasi sušijo (glina ima izvrstno lastnost absorbcije vode). Tako da po končani gradnji imaš par 100l vode v stenah in dokler ne gre ven moraš čakat za nadalnje faze (kar traja par mesecev v idealnih pogojih).

Dalje so "fuge" pri malti dejansko toplotni mostovi ki predstavljajo precejšno izgubo po koncu zidanja.

Aja pa navpična nosilnost zidu brez malte je (četudi je smešno slišat) večja, malta namreč predstavlja šibek člen. Z "lepilom" se pa doseže povsem ekvivalentno konstrukcijsko trdnost v ostale smeri.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.520
7.037
113
mi lahko izračunaš kaki toplotni most predstavlja malta, če je na notranji strani izolacijskega ovoja. recimo 18-20cm stiropora.

Tale z vodo pa zmaga! par mesecev v idealnih pogojih. Puna kapa drugače. ampak povsem nerelevantno, ker te stene nonstop močiš od znotraj in od zunaj. ometi in beljenje, pa dež. ta najbolj hitri dajo fasado gor šele čez 3/4 leta (to so res ta ekspresni), malta in zidaki bi bili sami po sebi že zdavnaj suhi, če ne bi bilo ostalih dejavnikov, ki bi kar naprej močili zid.

koliko večja je nosilnost? Kaj je to važno, če moram kupiti zidak 25 ali 30cm. Če bi bilo delano po meri, bi morebiti še bilo kaj važno, tako ti pa bolj malo pomaga, če je za enako navpično nosilnost dovolj 27 cm poroterma ali pa 28 navadnega zidaka. pa so verjetno razlike manjše. Kupiti moraš pa 30cm poroterm. medtem ko lahko 29cm modularca.

v glavnem tole malo v cifre vrzi. da vemo o čem govoriš, da malo dobimo občutek ali so tele prednosti bolj arbitrarne narave ali se dejansko kje pozna.

Meni se da marsikaj prodati, tegale pa res ne. Toliko nabijanja, kot je pri teh zidakih, je potem samo še pri kurilnicah in vesoljskih tehnikah, za katere eni mislijo, da jih rabijo, drugi pa z veseljem prodajajo. Backaup sistemi za back up sisteme, pa še ta stara peč za vsak slučaj varianta. Jim je pa lahko, investitorji so še polni denarja v tem dellu gradnje, polej pa samo še rečeš "zida ne moreš nikdar več popravljati", in evo roke.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.345
113
Zanimivo kje ti vidiš prednosti. Na prejšnji dan pozidano steno, lahko zašolaš in tudi vliješ plato, kaj moraš čakati več mesecev v idealnih pogojih? Čez en par dni gladko rajhaš, če prideš z drugim delom do tja.

Kaj fuga predstavlja, ko nanjo daš 20cm stiroporja?

Na potresnem območju, kjer smo gradili tudi mi in gradi 2/3 Slovenije, je zid le še polnilo, na etažo imamo pri nas 16 AB stebrov.

To je bolj tako napisano, kot da bi iz kakšnega kataloga za prodajo prepisal.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.345
113
Stric od žene na Koroškem, kjer je baje povsem nepotresno območje, je še leta 2003 zgradil lepo hišo brez enega samega AB stebra. Čisto po reglcih. Kar ne morem verjeti. Vogali križani cegli, kot včasih.

Sem se pa spomnil ene morebitne prednosti tega Dryfix-a. Vselitev pred fasado, za kogar je to sploh prednost. Zato pa spet obstaja boljši in v tem primeru zopet cenejši material, plinobeton.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.520
7.037
113
to pa ni čisto res drugače. AB protipotresna vez ni enako nosilni AB steber. Kakor so meni razložili se pri nas še vseeno večinoma dela prvo varianto, kjer opeka opravlja tudi še kako drugo vlogo, kot samo da je lepa (konkretno nosilnost in prenašanje strižnih sil). Pri nas ni v navadi, da bi delal "skeletno" varianto iz AB, pa bi bila opeka res samo polnilo.

roscha

Fizikalc
27. jul 2007
301
49
28
Mnja. Tale naš "isokorb" balkon je v resnici povsem proč vržen denar (prištej še ograjo in keramiko) ampak... Čisto vsake stvari v lajfu pač ne gledamo skozi €€€. Včasih tudi oblika nekaj šteje. Brez balkončka bi bila naša bajta pač dolgočasna. Boljša polovica ga je tudi hotela imet, ker pa sem že v takih letih, da imam raje mir, kakor prav, balkon pač je.

Aja izolacija.. Seveda bi bilo veliko ceneje izolirat balkon zgoraj in spodaj, kot ga "srat" z isokorbom, ampak. 1m širok balkon debeline 50cm nekako neumno izgleda, kajne?