Ksz
Sem pred par meseci napisal na enem drugem forumu. So pa določene stvari, ki niso čisto mainstream medicina, tako da sem prepričan, da se kdo ne bo strinjal
C/P
Na žalost je tako, da ti nobeden ne bo povedal, katere hrane se moraš izogibat, ker je to čisto odvisno od vsakega posameznika. Enim paše visoko hidratna hrana, drugim bolj maščobe, pri nekaterih pa je tako, da ni neke hrane, ki bi bila problematična, saj se včasih pojavijo težave včasih pa ne.
Na zdravnike se pa tudi ne moreš zanesti, ker edina stvar, ki ti jo znajo povedati je da se moraš izogibat 101 in eni stvari tako na splošno in pa dajat ZPČ, ki samo maskirajo simptome in na dolgi rok naredijo celo štalo z telesom.
Kako bi se jaz lotil problema:
Najprej bi bilo pametno ugotoviti ali imaš kakšne fizične težave (hitalna hernija, nepravilno zapiranje zapiralke). Na žalost je edina preiskava za to gastroskopija, ki je sila neprijetna zadeva. Pri gastro bodo preverili tudi prisotnost H.pylori, ki sicer prisotna pri >50% ljudi vendar pri cca 10-20% lahko povzroča štalo (lahko zmanjša ali poveča izločanje kisline odvisno kje se naseli,...).
Bom napisal po točkah, da bo bolj pregledno:
Za hitalno hernijo, ne poznam neke pametne rešitve (lahko pogledaš na youtube, kjer obstajajo videi kako lahko spraviš HH nazaj in to ponavljaš, dokler ne ostane na pravem mestu), druga možnost je operacija, vendar nekateri ne dosežejo dobrih rezultatov.
Če je problem v nepravilnem delovanju zapiralke, obstajajo študije, kjer je jemanje 6mg melatonina 40 dni zelo dobro učinkovalo pri jačanju mišice. Druga stvar so vaje za krepitev mišice. Sicer je zavestno ne moreš premikati, se jo pa da menda jačati tako, da jačaš mišice okoli nje, predvsem prepono (preponsko dihanje, nekatere joga poze).
Pri okužbi z H.pylori je standardna terapija 2 antibiotika in ZPČ za 7 dni. Sicer ne zagovarjam uporabe antibiotikov, vendar je včasih tudi to potrebno (morem pa povdariti, da če se odločiš za to, je nujno, da jemlješ kvalitetne probiotike, ješ fermentirano hrano in mogoče še resistant starch, da nahraniš dobre bakterije v črevesju, da omiliš delovanje antibiotikov). Naravni borci proti H.pylori so tudi kokosovo olje, cimet, kurkuma, ingver,brokoli, zeleni čaj tako da v vsakem primeru predlagam kombinacijo antibiotikov in naravne terapije.
Naslednja stvar, ki jo je potrebno ugotoviti je ali je problem v določeni hrani. Mnogim se simptomi popravijo, ko nehajo jesti gluten, mlečne stvari, vendar je tu pač potreben čas, da izločiš določeno živilo in vidiš ali se je kaj izboljšalo ali ne. Druga možnost je da izbereš nek bolj restriktiven način prehranjevanja in če se simptomi izboljšajo počasi dodajaš živila). Primeri takih prehranjevanj so GASP dieta,SCD dieta, Paleo ali celo Paleo AIP. Določene študije tudi kažejo, da se veliko ljudem stvari popravijo z VLC dieto (zelo malo OH) na primer ketonska. Sicer sam ne zagovarjam takšnega načina prehranjevanja (čeprav nekateri dosegajo dobre rezultate, mogoče bi jaz na ketonski dodajal resistant starch (predvsem zaradi bakterij v črevesju) in bi bila bolj po moji meri, vendar je to debata za drugo temo ), je pa lahko dobra dieta, za dosego nekega cilja oz. za določene zdravstvene težave.
Še ena stvar, ki je naši zdravniki ne priznavajo/poznajo in lahko vplivala na težave je SIBO (po naše preveč bakterij v tankem črevesju). Problem nastane, ker se začne hrana fermentirati namesto v debelem v tankem črevesju in plini silijo navzgor v želodec, povečan pritisk pa povzroči, da se odpre zapiralka. Kako se tega problema rešiti je najboljše opisano v 7 korakih tu:
http://drbganimalpharm.blogspot.com/2013_11_01_archive.html
Potrebno je tudi ugotoviti ali imaš preveč ali premalo kisline. Če imaš premalo kisline, se da ugotoviti tako, da dodaš HCL vsak večji obrok 1 tableto in nato povečuješ dozo po 1 tableto, dokler ne začutiš toplote v želodcu.
So pa še drugi dejavniki, ki lahko vplivajo na izločanje kisline in refluks. Na primer pomankanje magnezija, pomankanje vitD, za nekatere celo premajhen vnos soli,predolgo zadrževanje hrane v želodcu,možnost je tudi daj je hiper/hypo aktiven vagalni živec, težave s ščitnico, do standardnih prevelika telesna maščoba (in povečan abdominalni pritisk),kajenje, alkohol, tablete proti bolečinam...
Kot vidiš, sem se že tako preveč razpisal, pa ti vseeno nisem napisal kaj lahko ješ in kaj ne. Ta problem je na žalost zelo kompleksen, po drugi strani pa je pri nekaterih rešljiv z zelo enostavnimi stvarmi. Na žalost pa je v našem zdravstvenem sistemu tako da je najlažje napisati recept za ZPČ in ga podaljševati do ...
Aja še to. Nisem zdravnik ali zdravstveni ekspert, sem pa dokaj obširno raziskal to težavo preko različnih študij in internetnih strani in vse napisano je samo moj pogled na zadevo.