Zelo zelo dober računalnik

_Meduza_

Zelenc'
1. okt 2010
23
0
1
48
Iščem namizni računalnik in to zelo zelo dober. Trenutno top na tržiču. Kopujem za naslednjih 4 leta! Cena do 1500eu. Samo ne Apple! V big bangu 955eu najdražji in če je zato tudi najboljši glede cene in izdelka pa presodite sami.
Napišite kateri bi bil vam naj naj...

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
http://www.hestia-pro.si/osebn...gb-blu-ray.html

Samo nimam pojma kaj imajo mišljeno s ''vgrajena je integrirana kartica...'', če piše v ponudbi, da je not nVidia GTX460 1GB
tongue-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Nimas kaj izbirat, ce kupujes ze narejeno, bo to potrebam neprilagojen sekret vsaj na enem podrocju, zato sestavi po svoje - najzmogljivejsi procesor trenutno na trgu (za namiznike) je Intelov I7 2600K (kmalu pride 2700K in tudi platforma LGA2011 z SB-E, a ker kupujes zdaj, ti to bolj malo pomaga), plato vzemi tako z Z68 chipsetom (jaz sem zadnja leta pristas Gigabytovih modelov vsaj srednjega, ce ne visjega ranga), RAM je izredno poceni, zato bi bil neumen, ce bi vzel manj kot 8 GB (vzemi 1600 MHz 1.5V module), primeren SSD za sistem in aplikacije (Intelovi naj bi bili bolj zanesljivi, ceprav zadnje case redno berem o problemih s firmwareom, kaksen OCZ Vertex3 240 GB je pa med najhitrejsimi ne-PCIe), dodaten magnetni disk za podatke, backup sistema oziroma drugo kramo (filmi ...), jaz bi vzel Seagate Barracuda XT 2 TB, graficno bos vzel po svoji izbiri (za igrice nekaj silno zmogljivega ranga NVidie 580 ali Radeona 6970, za pisarniska opravila nekaj cimtisjega, za delo ki zahteva specificno podporo pa ali NVidio za CUDA ali AMDja za zmogljivejsi OpenCL), potem ti ostane se nekaj periferije, za kaj je cena tako ali tako enaka (citalec kartic, opticna enota, mis, tipkovnica), potem pa se ohisje in napajalnik. Prvega izberi po dimenzijah, izgledu in zmoznostih odvajanja toplote, drugega pa glede na skupni power budget tvojega racunala - ne pretiravaj, saj so napajalniki relativno neucinkoviti, dokler niso obremenjeni priblizno 50% (ali vec), torej ne tlaci 1200W napajalnika v racunalo, ki v resnici pokuri povprecno 250W, ob maksimalni obremenitvi pa 400W. Ne skrtari pri kvalitetnem (= tihem) hladilniku za CPU.

Za 1500 EUR se da sestaviti zelo zmogljivo zadevo, jaz osebno pa ne bi rinil v absolutno najhitrejse komponente, saj placas visoko premijo glede na naslednjo stopnico nizje, razlika v zmogljivosti pa ni tako velika. Jaz bi recimo vzel zase i5 2500K, ki nima hyperthreadinga, ker pac ne pocnem nic takega, kjer bi mi to odtehtalo 100 EUR razlike v ceni - raje vrzem ta znesek v boljsi SSD, ce bi bil ze tako ali tako na tem, da prekoracim budget.

sergio

Fizikalc
21. jul 2007
2.564
36
48
41
Ljubljana
Jaz sem z izjemo ohišja (ki je bil manj kot 10 eur ceneje, a bi bila zato poštnina 18 eur dražja) vse naročal tule:

http://direkt.jacob-computer.de/

Pred nekje 3 tedni kupljeno, cca. 250 eur ceneje kot pri nas (pc je prisel okrog 1000 eur)...

jim pa cene precej skacejo gor in dol, veckrat dnevno.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Kako je pa z uveljavljanjem garancije, ko kaj crkne ? Posljes gor celo skatlo na njihove stroske ali kako ? V koliko casa potem to oni popravijo in tebi posljejo nazaj ?

sergio

Fizikalc
21. jul 2007
2.564
36
48
41
Ljubljana
Garancija je logično po komponentah (glede na to, da nisem kupil računalnika v celoti pri njih). Kako je z roki, poštnino in podobno, ne vem. se pa sigurno najde kaj na slo-tech.com, ker tam fantje dosti kupujejo s te strani.

bazo

Pripravnik
15. nov 2010
124
0
16
TO SI ZAPOMNI:

Ne kupuj sestavljenih računalnikov, ker to so največji nategi. Kupuj take posebej po komponentah.
Ponavadi se kupuje v Funtech in Dinokomp ( priporočam ) in ti ga sestavijo sami. Vse kar je treba, je da naročiš komponente.
Fantje vedo kaj delajo, kar se tiče garancije, je dandanes toliko stvari na zalogi, da se vse da zment, tako da to ni treba skrbet.
Samo res stran od Big Banga in podobnih šrot trgovin.....
V tujini ne vem kako je s sestavljanjem, vem pa da se lahko kar nekaj prišpara.

Srečno pri nakupu....

Lej tole je za 1500€, kopirano iz enega drugega foruma

ASUS P8Z68 Deluxe - Intel Z68/DDR3/CFX&SLI/1155/ATX
208.80 €

Intel Core i7 2600K (3,40Ghz, 8MB) BOX
270.00 €

Corsair Force Series 3 F120 - 120GB - SATA3 - 6Gb/s SSD
206.40 €

Noctua NH-C14 (am2+, am3, FM1, 775, 1155, 1156, 1366) - AKCIJA
69.00 €

SATA Sony NEC AD-5260S
22.80 €

Gainward GeForce GTX 570 1280MB Phantom
318.00 €

Corsair Professional Series Gold AX 750W - 80+ Gold
152.40 €

Corsair Obsidian Series 650D
165.60 €

Samsung SpinPoint F3 1TB 32MB
54.00 €

Corsair Vengeance Low Profile 8GB 1600Mhz cl9 KIT - 1.50V
67.20 €

Skupaj: 1,534.20 € @ dinokomp

Piši jim še za popust pa ga boš dobil imo za 1500€. Nekaj v tem stilu bi jaz kupil, če bi zdaj kupoval do 1500€. Da, ohišje in napajalnik sta skorajda nesramno draga in lahko vzameš nekaj cenejšega ter več računske moči na račun boljše grafične/ dveh grafičnih, samo osebno ne bi šparal pri tem.

Tukaj pa nekaj kar je najbolj smisleno kupit

Intel Core i5 2500K (3,30Ghz, 6MB) BOX
189.60 €

Gigabyte GA-P67X-UD3-B3 - Intel P67/DDR3/CFX&SLI/1155/ATX
148.80 €

TeamGroup Elite 8GB 1333Mhz cl9 KIT - 1.50V
58.80 €

Samsung SpinPoint F3 1TB 32MB
54.00 €

Noctua NH-D14 (am2+, am3, FM1, 775, 1155, 1156, 1366) - AKCIJA
69.00 €

SATA Sony NEC AD-7280S
24.00 €

Palit GeForce GTX 570 1280MB Sonic
300.00 €

Corsair Gaming Series GS800W - 80+
102.00 €

ANTEC Three Hundred
64.80 €

OCZ Agility 3 120GB - SATA3 - 6Gb/s SSD
199.20 €

Skupaj: 1,210.20 € @ Dinokomp

Lahko dodaš, namesto i5, i7 ostalo pa pustiš. Čez 2-3 leta pa kupiš novo grafično in to prodaš.....

Nazadnje urejeno:

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Obe varianti imata nesmiselno dimenzioniran napajalnik. Namesto tega naj raje vzame normalno dimenzioniran PSU, ki ne bo po nepotrebnem deloval v idle pri 20% nazivne obremenitve, pri polno zasedenem CPU in GPU pa pri 50%, in namesto tega raje vrze vec denarja v vecji SSD, ki ima popolnjene vse kanale kontrolerja (= prakticno 100% hitrejse delovanje od 120 GB modela). Ce je teoreticna najvisja poraba procesorja pod 100W, graficne pa pod 300W, potem niti v najslabsem primeru skatla ne bo presegla 450W. Ce doda se nekaj rezerve, to nikakor ne bo 750-800W.

bazo

Pripravnik
15. nov 2010
124
0
16
Radirko, tudi pri avtu ne rabiš 300 HP, ampak ker imaš dovolj denarja in to je vseeno za porabo si kupiš njboljše....
Če že kupuje najboljše, naj kupi najboljše, res pa je da bi lahko kupil Corsair 500W za 60€ ( če si to mislil ), samo je rekel da hoče imeti za par let, torej sčasoma se bo poraba grafičnih povečala......bogve kaj bo čez 3-5 let .....
Za SSD je trenutno za moje pojme še škoda denarja, glede nato da bo povprečen uporabnik ....
120GB je dovolj, 50-60GB bo dovolj za windowse in programe, ostalo bo pa za igre, če bo igral 3 igre na1x bo še vedno imel dovolj prostora.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Avtor je napisal, da je budzet - kljub temu da je visok - vseeno koncen. Torej nabavil bo najvec, kar se da v tisti budzet spraviti. Lahko je to cisto po nepotrebnem 750-800W napajalnik, ki ne samo, da ne bo izkoriscen, ampak bo po nepotrebnem "proizvajal" visji racun za elektriko, ne bo pa nobenega ucinka na hitrost delovanja racunalnika, lahko pa kupi kaj drugega (denimo hitrejsi in vecji SSD), kar se bo poznalo pri hitrosti delovanja.

Razmisljanje, da je "120 GB dovolj", da bi lahko namesto tega imel po nepotrebnem predrag napajalnik, je pa sploh popolnoma nesmiselno. Zakaj ne bi potem kar 1250W napajalnika, da bo se bolj abotno, in zaradi tega sibkejsi procesor ali sibkejsa graficna, saj je tudi to "dovolj" ?

bazo

Pripravnik
15. nov 2010
124
0
16
Saj sem napisal, da bi komot lahko kupil napajalnik za 60€...To bo njegova odločitev. Če že gremo racionalno gledat je SSD zelo zelo neraiconalna zadeva. In ti kot uporabnik SSDja ( predvidevam da si ker ga tok zagovarjaš in napeljuješ k hitrosti ) bi lahko vedel, da človek ne opazi razlike med delovanjem pri SSDju in nasploh pri delovanju... Pozna se ko dekodiraš nek ogromen video, pa pri navadni uporabi pa ne.....
Saj ni treba da toliko zapravi, tudi če lahko.... In kot sem rekel, lahko si bo čez 3 leta kupil novo grafiko, katere poraba bo 400W ali več .... A potem boš še zagovarjal napajalnik 600W ? Bolje več kot premalo ....

Sicer pa mislm da se nebo sekiral, če bo imel na mesec 5€ več na računu zaradi porabe elektrike ....

Cuk

Pripravnik
15. nov 2007
42
0
6
Tale z "zelo zelo dobrim računalnikom" je precej subjektivna, da ne rečem bosa
smile-1.gif

Vsekakor boš dobil zelo zmogljiv računalnik za povprečno domačo uporabo, v kolikor se boš lotil česa resnejšega pa pozabi, da ti bo kišta za 1,5k zadostovala za 4 leta.

netko

Guru
25. jul 2007
6.979
2.269
113
primerno narejena mašina za 500eur lahko zadostuje za 4 leta kaj šele za 1500, je pa odvisno od tega kaj se na njej počne in me res zanima kaj ti pojmuješ kot resno delo, ki ga nebi mogel na današnji mašini za 1500EUR počet čez 4 leta... pustimo dejstvo da se lahko zgodi kakšna korenita sprememba v standardih, ki pa se recimo zadnje 4 leta ni.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Pred sabo imam predračun za eno ornk kišto, 1400€, Comshop.

Ohišje ATX Chieftec BA-01
Napajalnik ATX 750W Chieftec
Grafična kartica Gigabyte A 1gb DDR5
Disk WD 2TB SATA 6Gb/s 64
Procesor INTEL Core i7 2600k
Ram KINGSTON DDR3 16GB

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
1: Mocno upam, da graficne cez eno leto ne bodo imele 400W porabe - ce ne zaradi drugega, ze zaradi omejitve PCI-e (300W), katero bo 3.0 morda dvignila, ne bo pa cez eno leto vecina racunal s 3.0. Niti danes nimas 400W kartic, tvoja predlagana pa ni niti 300W. Razlog, zaradi katerega menim, da je to moje pricakovanje realno, je premik na 28 nm proizvodni proces, ki naj bi (tako AMD) znizal porabo za ~50% glede na danasnji (40 nm) proces. Zase vem, da bi z veseljem menjal relativno varcno ("samo" 120W TDP) kartico za 60W model iz serije HD7xxx, ki naj bi bil priblizno enako zmogljiv, saj mi zmogljivost zadosca, nepotrebne vrocine in ventilatorjev je pa vedno prevec.

2: Podobno bo s procesorji (najprej Ivy Bridge, sploh pa Haswell). Ce bi torej moral upostevati, da naj bi skatlo nadgradil cez leto ali dve - kljub temu, da je avtor teme jasno napisal, da zeli cimboljse racunalo za naslednja 4 leta, edino ti pa si v temo privlekel nadgradnje na bolj pozresne dele v bliznji prihodnosti - bi bilo edino ligicno, da bi pricakovanja o prihajajocih komponentah vgradil z planiranje danes. e bodo torej sklestili porabo, bo napajalnik se manj obremenjen (kar pomeni se slabsi izkoristek). Tako da ja, seveda bi v tem izmisljenem primeru, katerega si ti ustvaril, nima pa nobene zveze z originalnim vprasanjem te teme, se vedno predlagal, da clovek kupi KVALITETEN napajalnik ustrezne moci, ne pa nekaj, kar stane 60% prevec, ne bo izkorisceno niti 590% pod polno obremenitvijo CPU in GPU hkrati in bo posledicno manj ucinkovito, preostanek pa raje porabi za kaksno drugo komponento, od katere bo vsaj kaksna korist, ali pa ce jih raje pusti v zepu.

3: To, da je kakrsnegakoli pomnilniskega prostora dovolj, trdita samo ti in Bill Gates. Jaz se ne morem spomniti primera, kjer bi bilo to slabse - dela hitreje, ce so zapolnjeni vsi kanali krmilnika (npr. poganjanje aplikacij, instalacije, kopiranje datotek - torej vse, za kar se disk rabi), lazji je management pomnilniskih celic (wear-levelling), ker je na voljo vec praznega prostora, daljsa bo zivljenska doba, saj bo uporaba blokov bolj enakomerno razporejena, itd. Seveda pa to stane in denar je treba od nekje vzeti, ce je sicer budget ze dosezen.

4: V stirih letih je 48 mesecev. Ce bi imel 5 evrov na mesec visji racun, bi to pomenilo 240 evrov dodatnih stroskov. Po tvojem je torej pametno placati 60+ EUR prevec za napajalnik zato, da bi potem imel se dodaten strosek (in to po moznosti 240 EUR), trade-off naj bi pa bil, da bi morda rad tlacil noter imaginarno 400W graficno, ki ne obstaja in z nekaj malega srece tudi nikoli ne bo ...
rolleyes-1.gif
A ne bi raje nehal ?