Nimas kaj izbirat, ce kupujes ze narejeno, bo to potrebam neprilagojen sekret vsaj na enem podrocju, zato sestavi po svoje - najzmogljivejsi procesor trenutno na trgu (za namiznike) je Intelov I7 2600K (kmalu pride 2700K in tudi platforma LGA2011 z SB-E, a ker kupujes zdaj, ti to bolj malo pomaga), plato vzemi tako z Z68 chipsetom (jaz sem zadnja leta pristas Gigabytovih modelov vsaj srednjega, ce ne visjega ranga), RAM je izredno poceni, zato bi bil neumen, ce bi vzel manj kot 8 GB (vzemi 1600 MHz 1.5V module), primeren SSD za sistem in aplikacije (Intelovi naj bi bili bolj zanesljivi, ceprav zadnje case redno berem o problemih s firmwareom, kaksen OCZ Vertex3 240 GB je pa med najhitrejsimi ne-PCIe), dodaten magnetni disk za podatke, backup sistema oziroma drugo kramo (filmi ...), jaz bi vzel Seagate Barracuda XT 2 TB, graficno bos vzel po svoji izbiri (za igrice nekaj silno zmogljivega ranga NVidie 580 ali Radeona 6970, za pisarniska opravila nekaj cimtisjega, za delo ki zahteva specificno podporo pa ali NVidio za CUDA ali AMDja za zmogljivejsi OpenCL), potem ti ostane se nekaj periferije, za kaj je cena tako ali tako enaka (citalec kartic, opticna enota, mis, tipkovnica), potem pa se ohisje in napajalnik. Prvega izberi po dimenzijah, izgledu in zmoznostih odvajanja toplote, drugega pa glede na skupni power budget tvojega racunala - ne pretiravaj, saj so napajalniki relativno neucinkoviti, dokler niso obremenjeni priblizno 50% (ali vec), torej ne tlaci 1200W napajalnika v racunalo, ki v resnici pokuri povprecno 250W, ob maksimalni obremenitvi pa 400W. Ne skrtari pri kvalitetnem (= tihem) hladilniku za CPU.
Za 1500 EUR se da sestaviti zelo zmogljivo zadevo, jaz osebno pa ne bi rinil v absolutno najhitrejse komponente, saj placas visoko premijo glede na naslednjo stopnico nizje, razlika v zmogljivosti pa ni tako velika. Jaz bi recimo vzel zase i5 2500K, ki nima hyperthreadinga, ker pac ne pocnem nic takega, kjer bi mi to odtehtalo 100 EUR razlike v ceni - raje vrzem ta znesek v boljsi SSD, ce bi bil ze tako ali tako na tem, da prekoracim budget.