Zelo počasen prenosnik na WIN10

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.736
100
63
Kupil sem prenosnik Asus Sonic Master, ki ima karakteristike, kot na sliki. Super, lep, alu ohišje
smile-1.gif

Naložene ima uradne win10, zadeva pa je zelo počasna. Ali je možen kakšen uraden downgrade oz. kaj lahko naredim. Da ponazorim počasnost - Chrome se odpira 12 sekund, Raziskovalec 6 sekund..
Bi bil linux mogoče boljša varianta. Pa delajo tam vsi driverji - recimo za touchscreen, ki ga ima?

Hvala!
2634913-asus.PNG

Priponke

• 2634913-asus.PNG
    2634913-asus.PNG
    9,6 KB · Ogledi: 354

RagnarZ

Fizikalc
17. feb 2016
936
174
43
Za zacetek zbrisi bloatwere s katerim je prisel. Predvidevam da nima ssdja, razmislaj o nakupu, pa se 2gb rama.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Citat:
Uporabnik Ytbnd pravi:
Pri 4 gb rama bo moral na novo naložiti 64 bitne win (da bo ram polno izkoriščen).

what
confused-1.gif

btw, sonicmaster je nalepka na njihovih modelih z boljšimi zvočniki in ne oznaka modela samega

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Ko sem odprl temo sem moral najprej pogledat datum, da ni kaj od deset let nazaj.

Procesor je gnil, predvsem pa je premalo rama. Imam v firmi tudi kak tak comp in je postal uporaben šele z 4GB, 2GB sicer dela, a katastrofalno počasi.

Torej: nadgradnja na 4GB, zamenjati disk za SSD in bo dosti boljše, vseeno pa zna tak comp štekat že pri kakšnem facebooku.

Če ti je kaj v tolažbo: zadeva se bo v par tednih malo unesla, saj zdaj windowsi nalagjajo update, delajo razne indekse itd... Potem se pa to konča in je bolje, sploh ker win10 nekatere zadeve držijo ramu.

Off topic: opažam da imam vsako sredo povečano število pritožb na počasno delovanje računalnikov. Kriv je seveda "update tuesday", ko MS lansira nove posodobitve, potem pa uporabniki v sredo pridejo v službo, prižgejo računalnik in updatei se začnejo nalagat, računalnik pa delati počasneje. Pri win 10 je namreč vse v ozadju in uporabnik sploh ne ve, dokler ga sistem ne pozove na restart (ok, vidi se kateri service kuri procesor, ram in disk, sicer pa ne).

Win 10 so zdaj že tako "stari", da radi tudi novo instalirani računalnik par rund posodobitev da pride "na tekoče" (pri Win 7 pa je tega recimo par 100).

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.736
100
63
Ja, model je res S200e, ne Sonic Master
smile-1.gif

Mislim, da se RAMa ne da nadgraditi, ker je na motherboardu, zato sem razmišljal v smeri downgrade-a OS. Bi bilo z Win 7 oz. Linuxom vse skupaj kaj hitrejše?

Nazadnje urejeno:

guardy

Guru
3. avg 2007
8.486
1.051
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik MUC pravi:
Ja, model je res S200e, ne Sonic Master
smile-1.gif

Mislim, da se RAMa ne da nadgraditi, ker je na motherboardu, zato sem razmišljal v smeri downgrade-a OS. Bi bilo z Win 7 oz. Linuxom vse skupaj kaj hitrejše?

W10 dela občutno hitreje kot recimo W7. Recimo na T430 ki ga imam se po novi inštalaciji win10 laptop postavi zelo hitro, čeprav ima le navadni disk. Je pa res, da ni bila nek lowcost zadeva ob nakupu.

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Jp., desno spodaj pod tipkovnico ima moj nalepko kjer je napisan model. Tale moj domači ASUS X550L sicer ni nek presežek, vendar ima i3 procesor in ssd disk, tako da dela precej hitro in je povsem dovolj za doma.

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.736
100
63
Ok, če grem sedaj sformatirat disk in poskusit, kako dela linux mint, je opcija da se legalno vrnem na win10?
Katero kodo si moram prepisati in kje dobim win install?

dune

Fizikalc
26. maj 2014
1.432
39
48
Ne rabiš formatirat diska, da probaš. Linux zaženeš z usb ključka. Windowsi pa ostanejo nedotaknjeni.

wd40

Guru
10. dec 2007
2.874
797
113
ksz
Probaj linux, ampak na tej specifikaciji računalnika ti tudi tisto ne bo ne vem kako hitro delalo. Tudi na linuxu so desktop environments požrešni, vsaj ti najbolj popularni. Na tak komp bi najbolj pasal linux s kakim i3, xmonad... lahkim window managerjem.