zelena karta

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Za katere države jo še potrebujemo?

Ali jo lahko nabaviš kasneje, recimo preden kam odpotuješ al je nujno pri registraciji?

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Za vse izven EU in ja, lahko si zelen pildek omisliš kasneje. Pri registraciji pa ga res ne rabiš. Glavno, da imaš zavarovalno kritje v Sloveniji in EU (kar je itak) in to je to.
Ti pa zelena karta ne velja v nekaterih levih deželah. Recimo Iranu, Severni Koreji in še kje.
smile-1.gif

Ogo

Nazadnje urejeno:

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Tudi na hrvaškem ni več obvezna, ampak kot mi je rekel agent ''poenostavi postopek v primeru nesreče'' (in njim da v žep 4,17€).

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Zelena karta je dokazilo o zavarovanju avtomobilske odgovornosti tudi v tujini, predvsem izven EU. Torej kritje praviloma imaš tudi mimo zelene karte, saj vse zavarovalnice krijejo škodo tudi v tujini, le dokazovat ne moreš, da ga imaš, kar zna biti zajebano. Palicaj na hrvaškem se pač lahko dela butla, če se hoče. Z zelenim pildkom se pa ne more.

Ogo

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Vcasih je bila cela pizdarija na meji z Srbijo ce je nisi imel, potem si moral placati zavarovanje za avto. Sedaj ne vem ce so ze to postimali ali ne.

predator

Fizikalc
20. jul 2007
5.141
0
36
Ausland
Sedaj velja tako v Srbiji (od 1.1.2009) kot v BIH.
So pa od 1.1.2009 nove zelene karte, na katerih ni potreben lastnoročni podpis.

Nazadnje urejeno:

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.446
425
83
A veš, da v zadnjih 2 letih nisem imel nikoi težav v Srbiji, ker zelena karta ne bi veljala?

Niti v Bosni - se spomnim, da so jo parkrat želeli na vpogled in to je vse.

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
jaz pa sem mel lih pred dvema letoma hude težave na srbski meji. sem hotel že avto pustit in it z vlakom na exit. pol smo se pod mizo zmenili za visokih 35 evrov in smo šli čez. tako da ja, za srbijo je boljše met zeleno karto. jaz sem mislil, da ni treba in to me je stalo 35 evrov podkupnine.

tony

Guru
23. jul 2007
9.665
1.482
113
Absolutno lahko kupiš kasneje
zmaga.gif

To se jaz vedno delal v študentskih časih: registracija mi je potekla konec avgusta, in vsako leto sem se en dan pred dopustom namalal na zavarovalnici in vzel zeleno karto in asistenco.
grin1.gif

Če se prav spomnim, sem zeleno karto vedno plačal tistega jurja (plačaš papir in ne trajanje), asistenca me je pa koštala nekaj sto tolarjev, namesto nekaj jurjev (ker je to zavarovalna kombinacija in je seveda vezana na čas zavarovanja). To z asistenco sem kdaj kakšno leto prijazni gospodični tudi razložil kako to gre, da sva vedno prišla do khm, najugodnejše variante
cheer.gif

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.446
425
83
Citat:
Uporabnik markoman pravi:
jaz pa sem mel lih pred dvema letoma hude težave na srbski meji. sem hotel že avto pustit in it z vlakom na exit. pol smo se pod mizo zmenili za visokih 35 evrov in smo šli čez. tako da ja, za srbijo je boljše met zeleno karto. jaz sem mislil, da ni treba in to me je stalo 35 evrov podkupnine.

Mah ne, sva se narobe razumela. Zeleno karto sem imel tudi jaz, tule pa je napisano, da velja v Srbiji šele od letošnjega leta. Oz. da je bilo prej treba na meji (do)plačat zavarovanje.

Za doplačilo sem slišal tudi sam, ampak je od tega že zelooooooooo dolgo.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.446
425
83
Odvisno kdaj so bili tvoji študentski cajti
wink-1.gif

Kot rečeno je zelena karta samo dokazilo, da imaš veljavno zavarovanje. Danes za ta kos papirja res plačaš samo par € (prej jurja), ampak to velja šele od vstopa v EU.

Prej si lahko avto zavaroval samo za "doma", doplačilo za tujino pa je bilo okrog 10%. In samo, če si imel to doplačilo, si dobil tudi zeleno karto. Danes te možnosti ni več in je to doplačilo že všteto v ceni. Karta pa je še vedno opcijska (čeprav zavarovanje obstaja v vsakem primeru).

Ampak tvoja zgodba se verjetno dogaja po 2004, ker prej je bilo nesmiselno plačat dodatek za tujino, zelene karte pa ne.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.283
4.106
113
No ja jaz z Srbi letos Novembra nisem imel težav. Bosanci pa itaq skozi gnjavijo za toto zeleno karto.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Zelena karta je obvezna za Bosno, Srbijo, Albanijo, Ukrajino, Turčijo, Črno Goro in še par držav. Predložitev zelene karte ni obvezna za EU države, Švico, Hrvaško,Makedonijo, je pa priporočljivo da jo imaš, saj je zelena karta poenotene obliek dokument, s katero se udeleženci prometnih nesreč identificirajo.