Zbirateljska vrednost starih radiov?

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
zaenkrat bl ne, ker je v vsaki stari bajti kaksen.

spravi jih v delujoce stanje, pa na podstreho z njimi... nikol ne ves kaj bo cez 30 let...

vsekakor jih je skoda stran metat.

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Ker praktične vrednosti nimajo, (a še kakšna postaja dela na srednjih in kratkih valovih?) je vsa vrednost ki jo imajo zgolj zbirateljska.
Prav veliko pa niso vredni, ker je bil pri vsaki hiši kakšen, zbirateljev pa ni toliko. Vsekakor jih je pa škoda stran metat.
Ker so večinoma na lampe, se tudi hitro kvarijo, popravila so draga, tako da vprašanje, če še kak dela

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.104
4.097
113
Hvala za informacije obema!

Dejansko so ti že shranjeni v te stari bajti, kjer se nahajajo in bodo tam tudi ostali.

Ne vem, če delajo ali ne, me je pa zanimalo, kako je s tem.

Še 1x obema najlepša hvala!

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
poslikaj jih, opiši in jih daj na kakšno primerno spletno stran-ti bo še najbolj jasno, koliko je kaj vredno..alter ni gih revalanten.

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.577
3.947
113
Še pred nekaj leti je bila za večino lepo ohranjenih ne glede na lampe in druge uporabne dele cena samo okoli 40€ komad. Verjetno pa je razpon za zbiratelje velik. Menda je (pri nas) res velika ponudba.

Po mojih informacijah iz istega obdobja veliko starih ne dela, ker imao preparene gumice za menjavo postaje. Ostalo pa niti ni problem in je večinoma na trgu (za 40-50€ po kosu) kar ok roba v dobrem stanju (stojijo in se nabira prah, to je to)

btw. če prodajaš se ne jajcat z Bolho... ko ti bodo iz drugega konca Slovenije sporočil, da bi radio po pošti po povzetju, da ga bodo lahko vrnili če ni v top stanju... in da je seveda poštnina tvoja stvar
stupid-1.gif

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
Tile radiji, sploh yugo izdelave so malo vredni ker jih je bilo na tržišču precej in so še vedno v obtoku. Kakšne kvalitetne nemce znaš prodat za večji denar, ampak jasno moraš ciljat na mednarodni trg.

Pri radijih oz. ojačevalcih na hi-fi (gramofon) sistemih, ki imajo eksterne zvočnike imaš zvočnike zraven? Ti znajo včasih za določene model dosegat zanimive cene, ker so zelo kvalitetni s pogleda današnjih standardov in so spoštovani v avdiofilskih krogih. Velja tako za zvočnike zahodne izdelave kot tudi za "vzhodne" firme (slednji so v par variantah sploh zelo iskani in posledično dragi).

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
397
83
Kras
www.mtl.si
Imaš prav. Jaz sem nek star nemški avtoradio iz 80-ih let v izredno slabem stanju (polomljeni gumbi, itd.) prodal na Ebayu v prvem poskusu za nekih 150 EUR. Sem za foro dal gor, preden bi šel v smeti
grin1.gif
.
Pa kupec mi je potem še pisal, da je full zadovoljen in se mi zahvaljeval.

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Tale moj Telekomunikacije Soča 3D HiFi UHF mi že dve leti zunaj dela prav super. Na UKV sicer s preprosto dipolno anteno lovi samo prvi in drugi program in ima malo bruma, je pa kar atrakcija. Nerodno je, ker ima za osvetlitev skale predvidene 7-voltne žarnice. Te se da dobiti na ebayu, ampak sem rešil z dvanajstvoltimi. Če priklopim laptop ali mobitel, špila fenomenalno...
2597315-IMG_20170731_170946.jpg

Priponke

• 2597315-IMG_20170731_170946.jpg
    2597315-IMG_20170731_170946.jpg
    91,7 KB · Ogledi: 518
Nazadnje urejeno:

as21

Pripravnik
18. dec 2007
787
21
18
ex-yu roba je verjetno vredna 40-50€/kom. Za Telefunkel bi pa mogoče lahko iztržil okoli 70-90€-odvisno od ohranjenosti.
Vglavnem če daš za 40€ po komadu na Bolho boš verjetno v 1 tednu vse prodal
smile-1.gif
. Dejansko se pri nas nekaj ljudi ukvarja z restavriranjem starih radijev. So si precejšnja konkurenca in redno spemljajo nove oglase, tako da boš takoj vedel če je zadeva zanimiva....

Spajky

Guru
7. jun 2017
2.749
667
113
Obala
Marsikdo na elektronik.si je take radije restavriral, da delajo in izgledajo kot novi. So v bistvu zadeve za muzej ali pa retro uporabo. S pravo anteno lahko lovijo še danes "čuda". Eni celo vgradijo kak mini komp not (ala Raspberry_Pi) pa imajo internet radio z zanimivim in toplim "soundom" ...
cheer.gif

Pri tazadnjem gori na sliki pa je zanimi zvok povsod, saj ima stranska srednjetonca preko enostavne kretnice (beri samo kondenzator, ki odreže base) vezana v kontrafazi
wink-1.gif

Kar pa se tiče eventuelnega brnenja, so to krivi stari in presušeni elektroliti, ki ne vršijo več svoje funkcije glajenja napetosti, pa jih je treba zamenjat oz. ponavadi restavratorji v staro izpraznjeno ohišje delov montirajo nove zadeve, pa se ne vidi na zunaj nič ...
smile-1.gif

... nekoč sem podobni stari radio (kao "koncertni prijamnik") predelal kolegu za orgle za vaje doma, sebi pa še starejšega z vhodom za kitaro ... ružlo je ko sto mater
evil.gif