Zbiranje “zamaškov” za hudo bolne otroke

disc

Guru
4. feb 2011
2.469
592
113
Jaz si raje ne predstavljam, da bi jaz moral iti čez to, kar morao starši teh otrok.
Tudi pisati o tem, da bi se lahko temu izognili če bi se take osebe, ki imajo predispozicijo nebi razmnoževale se mi tudi ne zdi primerno.
V prejšnji firmi sem imel sodelavca, ki je imel (gibalno) prizadetega otroka in ko sta se pogovarjala z zdravniki, kolikšna je verjetnost, da bo naslednji otrok isti, so mu rekli, da se to zgodi 1x na nevemkoliko tisoč/milijonov nisem ziher. No drugi otrok je bil na žalost isti.
Tudi ko greš delat nuhalno (oz grejo bodoče mamice) , dobiš izvide glede na verjetnost.
Še to, kar se predispozicij tiče, pol se tudi ljudje, ki imajo rakava obolenja v družinah nebi smeli razmnoževati.

• Všeč mi je
Reactions: Pepe

motofrik

Guru
24. dec 2009
3.117
553
113
tam ko se terc po tori rola
Tisti milijoni, ki se rabijo za razvoj zdravila za neko redko bolezen... ja, zakaj ne, če bo potem zdravilo cenovno dostopno, pa ne samoplačniško, za vse otroke. Namesto v oboroževanje in vojne, bi ta denar naj šel za te stvari. Ampak vsi vemo, da nikoli ne bo tako. Preveliki zaslužki so v tem, vojnih dobičkarjev nikoli ne zmanjka. Sploh ne dvomim, da bi zdravila za vse bolezni lahko bila razvita (če že niso) že zdavnaj. Ampak, farmaciji ni interes zdrav človek, ampak bolan. Ko se otrok rodi, saj šele sčasoma pride do tega, da je nekaj psihično narobe z njim in nikoli ne bo sposoben sam skrbeti zase. Ali pa, ko se rodi slep in gluh.. rastlina. Drugo je, če se že na ultrazvoku vidi, da bo brez udov...tam mi je nekako logično, da se sproži, da zarodek odmre.
Imaš primere, ko je, kot v začetku omenjen fant, nepokreten in mentalno na stopnji petletnega otroka... Dokler sta starša pri močeh in živa...seveda skrbita zanj in se ukvarjata z njim. Kaj pa, ko ju ne bo več? -vegetirati v kakšen dom?

• Všeč mi je
Reactions: MrDaco

tomi

Guru
1. sep 2007
18.800
9.985
113
40
MB
preden se začnemo pogovarjat o evtanaziji bolanih otrok, a ne blo prvo smiselno da naredimo zdravstveni sistem tak da tisti ki so bolj verjetni da ga bodo rabili, plačajo več ? :D

vem ja ... se bom sam pospremil ven.

• Objave ne odobravam
  • Všeč mi je
Reactions: zakon in Guinness

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.125
2.927
113
preden se začnemo pogovarjat o evtanaziji bolanih otrok, a ne blo prvo smiselno da naredimo zdravstveni sistem tak da tisti ki so bolj verjetni da ga bodo rabili, plačajo več ? :D

Ja samo potem diskriminiraš, to pa v tem woke svetu, ni dovoljeno.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.357
11.379
113
No, pa dajmo malo dregnit v osir. Zadnje čase se mi zdi da ne bi minil mesec, ko ne bi v medijih objavili otroka z neko redko boleznijo, ki ptrebuje miljon, dva, tri za razvoj nekega zdravila. A imam samo jaz tako mnenje (zgleda da ja), da čisto vsakemu pa tudi ne moremo pomagati, vem, verjetno bi drugače gledal, če bi bil moj otrok, ampak mogoče bi pa včasih naravna selekcija morala veljati. Ne vem no, saj očitno sem samo jaz čuden in brez empatije ampak recimo pred kratkim sem videl prispevek o nekem 15-16 let staremu fantu, ki je slep, razvojno na ravni par let starega otroka, mama komaj še skrbi zanj… Res me zanima ali samo jaz mislim na to da bi bilo ob rojstvu takega otroka smiselno razmisliti o evtanaziji? :sprasujemse:
in pol men hočeš drago teslo prodat, c c c :evil:

• Haha
Reactions: Guinness

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.130
9.658
113

A se nisi ti nekje hvalil, da imaš/si imel 130+ kil? Se zavedaš, da ti pašeš direkt v to kategorijo, kjer naj te za zdravstvo opalijo ekstra. Sej si to mislil s tem, da si se sam pospremil ven? :D
Dečki moji bodimo veseli da imamo kar imamo, ker ne želimo si sveta, kjer se delovno aktiven človek v poznih srednjih letih zadolži do grla, da plača družinskemu članu zdravljenje raka, kak nižji sloj gre pa itak na britof, ker za zdravljenje nima denarja .... Pa ne govorim o kaki Gvatemali, ampak kar o deželi pogumnih in svobodnih.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.800
9.985
113
40
MB
A se nisi ti nekje hvalil, da imaš/si imel 130+ kil? Se zavedaš, da ti pašeš direkt v to kategorijo, kjer naj te za zdravstvo opalijo ekstra. Sej si to mislil s tem, da si se sam pospremil ven? :D
Dečki moji bodimo veseli da imamo kar imamo, ker ne želimo si sveta, kjer se delovno aktiven človek v poznih srednjih letih zadolži do grla, da plača družinskemu članu zdravljenje raka, kak nižji sloj gre pa itak na britof, ker za zdravljenje nima denarja .... Pa ne govorim o kaki Gvatemali, ampak kar o deželi pogumnih in svobodnih.

ne razumem, če se nekaj dotika tebe osebno, pol pač tega ne boš zagovarjal?

wtf?

logično da se zavedam, prav je tak. naj opalijo če so dejavniki tveganja pač večji.

al pa te motivirajo da jih zmanjšaš ne.

vem vem, kakršnakoli osebna odgovornost je pri nas pač no go.

bodimo veseli pač ne pije vode, oz ni vzdržno, tak kot ne naša pokojninska pa zdravstvena blagajna ... in decki bodimo veseli do kdaj ? dokler pač bo? kaj pa pol?

• Objave ne odobravam
  • Haha
Reactions: aljoman in zakon

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.130
9.658
113
Mislim da se ne zavedaš kaj to direkt zate pomeni, če te useka recimo možganska kap in te ne dobi v roke top kirurg, ker ga tvoja zavarovalnica ne krije (verjemi, v Ameriki si top kirurga navadna raja, ja ti si navadna raja, sploh ne more privoščit). Nimaš pojma kaj sploh zagovarjaš s temi idiotizmi, ker je naše zdravstvo preveč v kolektivni zavesti, da bi sploh pomislil na kaj drugega kot par 10 EUR višja premija zarad debelosti/alkohola/bilokaj. Nekatere stvari žal ne smejo iz v totalno komercialo in splošno dostopno zdravstvo je definitivno ena izmed teh. Takoj za zdravstvom pa še šolstvo.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.130
9.658
113
Da ne govorimo o tem, da te v malo razvitejši EU, samo čez severno, južno, vzhodno in zahodno mejo ob infarktu peljejo h kirurgu na mizo s helikopterjem, pri nas pač iz Celja V MB po cesti. Kaj je dražje je pa tudi že preračunano, lohk poiščeš.

jezek

Guru
24. jul 2008
3.901
1.671
113
Ti pa očitno pozabljaš da so prispevki za zdravstvo tako visoki, da v usa za ta znesek dobis ze kar solidno zavarovanje, vsak pri nas ki ima plače 3 jurje neto, pa plačuje isto kot v Usa za top zavarovanje.....

tomi

Guru
1. sep 2007
18.800
9.985
113
40
MB
Mislim da se ne zavedaš kaj to direkt zate pomeni, če te useka recimo možganska kap in te ne dobi v roke top kirurg, ker ga tvoja zavarovalnica ne krije (verjemi, v Ameriki si top kirurga navadna raja, ja ti si navadna raja, sploh ne more privoščit). Nimaš pojma kaj sploh zagovarjaš s temi idiotizmi, ker je naše zdravstvo preveč v kolektivni zavesti, da bi sploh pomislil na kaj drugega kot par 10 EUR višja premija zarad debelosti/alkohola/bilokaj. Nekatere stvari žal ne smejo iz v totalno komercialo in splošno dostopno zdravstvo je definitivno ena izmed teh. Takoj za zdravstvom pa še šolstvo.
no sej razumeš kaj govorim, samo kot običajno pri tebi pač malo traja, da se spihaš pa predelaš to kar sploh nima nobene veze (usa zdravstvo)
že glih to bi blo super pri slovencih, 10 € dražje kot sosed, pa da vidiš kako gužvo bi mel na peciklu :D

• Všeč mi je
Reactions: Pepe

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.597
5.182
113
Nekoč je bila ideja, da bi se pri nas pri večini zdravstvenih storitev malce participiralo. Če se je človek hotel tega izogniti, so si zavarovalnice omislile prostovoljno dopolnilno zavarovanje zavarovanje. Prva ideja je bila, da bodo rizične skupine zavarovanja plačevale več. Potem je to padlo v vodo zaradi "diskriminacije", ker imajo upokojenci resno politično moč. V vodo je padlo tudi to, da bi šlo le za doplačilo manjše participacije pri storitvi, ker je ZZZS vzel v roke škarje in platno in za storitve določil % doplačila kot mu je trenutno šlo skozi. Smatralo se je, da ima tako ali tako vsak, ki se bo pojavil pri zdravniku sklenjeno prostovoljno dopolnilno zavarovanje.
Na nek način smo vse to že imeli, oziroma skoraj imeli. Rizične skupine rabijo običajno zdravnika več in bi jih brez zavarovanja to več stalo.
Po drugi strani je diskriminacija mladih pri avtomobilskem zavarovanju dopuščena, ker mladi niso politično organizirani in ne pomenijo v politiki nič.