Zbiralnik dezevnice?

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Za zbiranje dezevnice bi v tla vkopal 1m3 cisterno ali vec, to je 1000l vode, noter potopil neko potopno crpalko ki bi bila zmozna crpati vodo 30m stran, visinske razlike cca 6m. Cisterna bi bila postavljena vmes med dotokom dezevnice in odtokom naprej na cesto oziroma nizje na parcelo. Torej bi potreboval vrjetno cisterno ki bi imela vhod in izhod v isti visini na vrhu cisterne, da ko se nabere voda do maximuma, pac le ta tece naprej kot ponavadi na cesto. Torej bi rabil luknje veliko kot premer zleba in neke filtre ki bi skrbeli da morebitno listje iz strehe.

Ali se dobi tako cisterno kot jo iscem in kaksno crpalko bi potreboval, kajti v baubau jih je malo morje.

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.666
9
38
Ljubljana- okolica
Ponavadi imajo 1000l cisterne... Je pa zgoraj velika odprtina(se zapre)... na oko fi 20 v katero bi lahko imel dovod in izhod za vodo. Kar je pa viška vode bi pa ven steklo.
re: sem pozabil napisat še slabo stran.. kolegu je spustila v garaži(spodaj na ventilu) notri pa 3/4 nafte. Predidevam da mu je nafta požrla gumico...

Pri nas imava v vodnjaku neko bau bau zadevo srednjega cenovnega razreda( ima inox ohišje) in nama črpa vodo iz 7m brez problema. Dolžina 30m pa tudi ni ne vem kaj. Je pa problem pri teh zadevah(vsaj pri nas) ker je stalno potopljena v vodo in s časoma crkne plovec ali pa pride voda v ohišje, tako da vsaj pri nas ne damo preveč denarja za te zadev.

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.117
6.947
113
pri taščici
Kam bo tekla voda iz pumpe? Kako bos poganjal pumpo? Ne vem ce lahko pumpa dolgotrajno dela, kljub temu da ni odvzema vode.
Za 50 evrov dobis tistih 1000l cistern kolikor ces na bolhi. Ne vema pa kako so mocne pri vkopavanju v tla. Povozne zagotovo niso.

_robi_

Pripravnik
15. maj 2009
455
0
16
Zdaj moraš vedet, da 1000l vode ni veliko. ZA zalivanje rož in pranje avta bo, če bi pa slučajno kakšen sekret gor montiral bo pa takoj prazno. Drugače bi ti rabil hidrofor (al kak se hudiču reče), ki je skoz priklopljen in drži pritisk.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik softi pravi:
kje imas ekonomsko računico in kaj je namen take cisterne
Zelo dobra pripomba.
Prav zaradi računice sem svojo cisterno postavil tako, da vodo točimo iz spodnjega odtoka. Polnjenje sem rešil z samo-izdelavo nekakšnega ventila na zgornji odprtini (cisterna je takšna kakor na linku za par deset €), ko je polna, voda teče v cev žleba.
Ker jo uporabljamo za zalivanje, bi uporaba kakršne koli črpalke to vodo podražila na nekajkratno vrednost tiste iz pipe...

_robi_

Pripravnik
15. maj 2009
455
0
16
Naj še jaz nekaj vpašam.
Kako ti kumunala zaračuna potem odpadno vodo, če si recimo priklopljen na kanalizacijo? Pri nas porabimo približno 15m3 vode, odkar imamo v vasi kanalizacijo pa imamo prosto 10m3 greznico, v katero bi se dalo brez velikih posegov napeljat deževnico in potem vodo za splakovanje dveh WC-jev? Ker verjetno bi opazili drastičen upad porabe vode, glede na to, da ravno sekret porabi največ?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Citat:
Uporabnik softi pravi:
kje imas ekonomsko računico in kaj je namen take cisterne
Zelo dobra pripomba.
Prav zaradi računice sem svojo cisterno postavil tako, da vodo točimo iz spodnjega odtoka. Polnjenje sem rešil z samo-izdelavo nekakšnega ventila na zgornji odprtini (cisterna je takšna kakor na linku za par deset €), ko je polna, voda teče v cev žleba.
Ker jo uporabljamo za zalivanje, bi uporaba kakršne koli črpalke to vodo podražila na nekajkratno vrednost tiste iz pipe...

točno o tem govorim

_robi_

Pripravnik
15. maj 2009
455
0
16
ne vem če gre to tako. Ker kanalizacijo vseeno obremenjuješ. Sedaj pač koliko imaš porabe vode, toliko plačaš kanalščine, potem bi jih sigurno kaj peklo? Ali pač ne?

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
za tisoč litrov se ti je ne splača vkopavati.če boš pa kupil večjo pa ja .vse cisterne za vkop imajo že nakazane premere cevi od 80 naprej tako da izrežeš poljubni fi cevi katerega želiš.če pa boš kupil čist navadno cisterno za mali denar ki ni za vkop pa ti jo bo stisnilo skupaj pa neglede ali jo boš predhodno napolnil z vodo.problem črpanja rešiš z potopno črpalko in plavačem vzmes lahkomontiraš nepovratni ventil da ti ne izteče vsa voda iz cevi. druga varianta ta biljša je pa hidropak na sesalni del daš nepovtatni ventil da ga ve rabiš non stop zalivati,priporočljivo pa je še vgraditi plavač da ti ne laufa črpalka ko ti zmanjka vode.
zmaga.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
kanalizacije e obremenjuješ,zalivaš travico in poskrbiš da inaš čim več prečiščenega zraka. VSI SO pobegnili od bistvene teme ( zbiralnik deževnice )
aplauz.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.117
6.947
113
pri taščici
V lj in okolici je voda res še poceni (okoli evra po kubiku)
Na obali je cena bistveno višja in tam se oriolusov recept s prostim padom hitro izzide, pa še pomanjkanje je večje kot v LJ.
Če bi zalival vrt, trato ali podobno bi definitivno naredil kapljično namakanje na prosti pad. Res da cevi nekaj stanejo, ampak vse teče brez "prisile" in pritiska. Rabiš minimalni padec, samo toliko da je voda v ceveh stalno.

Svak si je nabavil plinsko cisterno (2x4m3). Sedaj ju je treba samo še vkopat,pa žlebove in drenažo(prakitčno stalni minimalni dotok) notri speljat. Ker pa bo stvar na najnižji točki parceli ne bo šlo brez pumpe

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Ksz

Sem studiral in bi vkopal kaksno 2000l cisterno, bila bi pa za zalivanje vrta in sadovnjaka, pac dnevno je potrebno 300l vode, pa ce vsak drugi dan zalivam toliko se mi izzide za 2 tedensko suso. Pa nasplosno je boljsa dezevnica za zalivanje. Je pa res ekonomska racunica tle problem. Cisterna po bolhi sigurno 100eur, crpalka ki dela in ne strajka je sigurno se kaksne 100eur, pa izkop pa drobnarije pa si na minimalno 300eur ko sus.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
no jaz še do sedaj nisem imel problemov z hidropakom ALKO imam ga sigurno že 10 let tako da se nima kaj bati glede črpalke
grims-1.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
ja pravilno si se odločil ,pa vselo na delo še pred zimo če ti ne bo kaj jasno okrog vezave cevi , nepovtatnih ventilov in plavača pa smo tu vedno na voljo,no pa saj z malo logike ni to taki problem zvezati
zmaga.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.539
5.083
113
Za zalivanje je kar smiselno, čeprav nikakor ni ekonomske računice. V našem kraju je vodovod tak, da čim en teden ne dežuje, objavi upravljalec prepoved zalivanja in pranja avtomobilov in tako naprej. Čeprav je voda iz vodovoda neprekosljivo poceni, je problem, ker je "ni", ko bi jo res rabil. Kake so v resnici sankcije ne vem.