Zavod za zaposlovanje in napotnica

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Prejšni teden je moj mlajši brat dobil napotnico za eno XX podjetje. Bil na razgovoru, kjer so mu omenili, da mora biti skoz dosegljiv
stupid-1.gif
. In sedaj njemu to ni prav. Je kakšna finta, da lahko gre nazaj na zavod, ker njemu pač to ni všeč. Ker če odkloni potem Pa Pa zavod in finančna pomoč. Aja, na zavodu je pa 10 dni prijavljen, tako da ne z kakimi neumesnimi.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
A rabi službo? Naj se zaposli in naj ga ne serje - pa ni neumesna.
Malo časa potrpi in bo imel izkušnje, reference in lažjo pot naprej.

maggio

Fizikalc
19. avg 2007
1.704
1
38
Lj-bežigrad
S tem, ko te zbrišejo iz zavoda zaradi kateregakoli razloga, za statistiko pomeni da si zaposlen.

zato pa zdaj na velko brišejo ljudi iz zavoda, da prikažejo lažno stopnjo zaposlenosti

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Citat:
Uporabnik tis pravi:
A rabi službo? Naj se zaposli in naj ga ne serje - pa ni neumesna.
Malo časa potrpi in bo imel izkušnje, reference in lažjo pot naprej.

Službo že rabi, da mi ne bo več toliko dožan
evil.gif
. Sem mu isto rekel. Bo že prej ko slej ugotovil, da niso hobiji prva stvar, čeprav se je treba z tem sprijazniti, da nisi več študent in nisi več "svoboden", ker nikogar ne briga kaj imaš še poleg službe. Sej pri meni ni bilo nič bolje, ko sem prvi šiht dobil sem 1 mesec samo klel, ko ne morm več boksa trenirat, samo sem se z leti sprijaznil. Pa nebi nič rekel, da bi službo iskal pred 12 leti, ko si še delo kar hitro dobil, sedaj pa ko je kriza, ki se še nebo nehala je službo dosti težje dobiti.
Drugo je pa to, da eni delodajalci izkoriščajo in pobirajo folk iz zavoda, zaposlijo za 1 leto in potem si spet na zavodu, samo da denar vlečejo delodajalci.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Ma... se strinjam a delodajelec zaradi tvojega brata ne bo mogel vleči denarja, če še ni 6 mesecev na zavodu
wink-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
A to je taka sluzba, da si dezuren 24/7 ? Ni najbolj jasno napisano ... ce je, potem je najbrz tudi solidno placana.

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Delovno mesto je sistemski inženir, v eni večji firmi. Ker si misli, da je to kaj manj stresno, kot biti programer
evil.gif
. Sam imam podobno delovno mesto, pa vem kako lepo je ko te ob 3.00 ponoči kdo pokliče, ali dobivaš SMSe o napakah. Kaj pa tam, ko tega nimajo ? Samo meni, v Nemčiji kar dobro plačajo zato. Samo kaj je pa solidna plača za naše razmere ?

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.049
3.564
113
41
Lj
Solidna plača po moje od 2k neto naprej. Vse kar je manj že škrtarjo. To je ta tako delovno mesto, kot si ga opisal.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik LeQuack pravi:
Solidna plača po moje od 2k neto naprej. Vse kar je manj že škrtarjo. To je ta tako delovno mesto, kot si ga opisal.

... in za človeka, ki ima stvari v mezincu in ne za začetnika
smirk-1.gif

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik LeQuack pravi:
Seveda
smile-1.gif

Ma... nam je to jasno, so pa mladci direkt iz faksa ali celo brez njega, ki mislijo, da kljub pomankljivemu znanju lahko sežejo po zvezdah in so preveč izvbirčni pri prvih službah. Sicer pa... jaz sem kot informatik zamenjal le dve: začel sem z 70.000SIT (pripravniška) in zaključil z več kot sedemkrat višjo plačo. Vendar če nebi sprejel tiste prve verjetno (sigurno) do tiste končne cifre nebi prišel (izkušnje, izobraževanja, nove tehnologije, večji sistemi....).

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
No danes je podpisal pogodbo za določen čas. Plače 690 € + potni stroški + malica. Tako, da kakih 800 €. Za nekoga z univerzitetno izobrazbo to ni nič. Ker toliko, že dobijo z poklicno šolo.
Ampak kaj pomeni biti sistemski inženir: To, da moraš bitii skoz dosegljiv, pa še vso odgovornost nosiš, ko gre kaj narobe. Jaz sem do sedaj menjal 4 službe. Prvo sem imel 1,5 leto, dokler nisem diplomiral ( avtomehanik) imel kakih. Plače sem imel 500 €, potem sem delal v enem računalniškem servisu. Tukaj sem imel kakšnih 800 € plače. Zadnje dve službi, pa delam kot sistemski inženir. Na začetku sem začel z 900 €, po 1 letu sem imel 1300 €, kaj dlje pa nisem prišel. Trenutno delam v Nemčiji ( 3 dni gor, 2 dni pri nas). Tako, da do kakih 2400 € prideš brez problema + še stimulacije, dosegljivost. Za naše razmere je to veliko, za njihove pa ne.

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.049
3.564
113
41
Lj
Ja 800€ je poraz na celi črti. To je podpovprečna plača, če računamo da je povprečje 900€ neto.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Pa je razen univerzitetne diplome imel še kaj za pokazat? Namreč, če govorimo o 690€ neto plače je to koliko že? 1000, 1100, morda celo 1200€ brutto plače.
Dragi moj, pa še enkrat se je izkazalo da frišni diplomiranci mislijo da je že diploma potreben in zadosten pogoj za 2000€ neto plače...
Jeah, right
tongue-1.gif

Verjetno je sistemc v firmi (interni IT). Ti imajo bodisi močen kader (in bo deležen še izobraževanj in podobnih bonbončkov) ali pa je zgolj box-mover in mora za vsak resen incident klicati pogodbeni support (za to vlogo pa je dovolj plačan, sistemski inženir pa je samo interni naziv, šminka...).
Vem kaj pomeni biti dežurni in dosegljiv, a v normalnih firmah to plačajo (pripravljenost) posebej, službeni mobitel, avto... pa so dodatki v takih primerih. Ali pa uporaba pool avta...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
LeQuack daj nam zaupat, koliko pa ti kaj zaslužiš? Kajti tukaj v Mariboru se 800€ ravno ne zdi poraz na celi črti? Nič ne zbadam, samo vprašam? hvala

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
UI strojništva z 900€ plače in nekaj let izkušenj, tehnolog v Palomi. Pravi da soi take plače pri vas...

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.049
3.564
113
41
Lj
Nč ne bom zaupal
smile-1.gif

Ampak dejstvo je, da če je res sistemski inženir v pravem pomenu besede, odgovornost in dosegljivost itd. je podpovprečna plača nezadostna. Mogoče je komu kul delat za majhno plačo, ne vem ? Je pač kitajc po duši.
Dejstvo je da za tak denar lahko delaš kot nobody nekje v javnem sektorju, pa še p ovsej verjetnosti padeš v višji razred kot bi dobil za to plačo.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
LeQuack ti očitno živiš v svojem svetu! Pa ti veš kako se sploh pride v javni sektor? Imaš najbrž v mislih delo na kakšni občini, uradu itd..? A misliš da jih tam jemljejo sploh? Ko se kdo upokoji jih je 20 v vrsti, najbrž že za 3 generacije naprej. Ni vse tako enostavno kot ti praviš. Eno je izobrazba ter pravično plačilo, drugo pa so možnosti. In če nimaš možnosti za zaposlitev, če enostavno ni delovnih mest zate ti nič ne pomaga pravica, se lepo pokoriš in delaš za 800 neto. Lahko pa si tut lačen, te nihče ne sili delat. Nima to veze z nobenim kitajcom. Eno je teorija, drugo je praksa. Jaz po svoji nori logiki sklepam da fant ne more dobit službe nikjer in zato se je prijavil na zavod. Če bi dobil kje službo za 1000-1500 neto bi jo najbrž sprejel?

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.049
3.564
113
41
Lj
Recimo, za javni sektor so naslednji razredi za sistemskega inženirja:

Na sliki je sicer napak, ker še zmeraj obstajata razreda VII/1 (vsš) in VII/2 (uni), po novem so vsš stopnje VI/2 (6), uni pa VII (7).
Kakorkoli že, vsš začetnik ima 28, uni pa 31 plačni razred. Seveda lahko oba napredujeta horizontalno do max razreda.

Ta lestvica je z julija 2008, tako da mogoče se je že kaj povišala. Je pa razvidno, da je za 28 razred 1362 bruto, za 31 pa 1531 bruto osnovne plače. Se pravi to je osnovna plača brez vseh dodatkov.