Zavarovanje stanovanja - proti vlomu, ropu

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Zdravo,

priporočate kakšno zavarovalnico za zavarovanje opreme v primeru vloma, ropa? Ni veliko vredna oprema, nekaj pa je.

TV, HI-FI, 2 kolesi, 2 laptopa, monitor, ostale tehnične drobnarije.

Moram na kaj paziti pri izbiri ponudnika? Če mogoče kdo plačuje, koliko lahko pričakujem letni strošek zavarovanja?

tnx

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
brez veze, ker boš dobil povrjeno itak nek tok smešen znesek, da ti bo nerodno, da si sploh šel prijavit škodo.

Nam je strela skurila kar nekaj robe, pa smo dobili okoli 100€ se mi zdi...

težko je dokazovati vrednost tehnike... vsaka stvar stara več kot 3-4 leta je sedaj kok vredna? za novo ti itak ne dajo.

raje dobra vrata, pa kakšen alarm.

Nazadnje urejeno:

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Saj imaš zavarovano na novo vrednost. So mi iz kleti že parkrat ukradli določene zadeve in sem vedno dobil od zavarovalnice konkreten znesek, Seveda sem vse dokazoval z računom.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Meni je pri udaru strele skurilo kuhalno plato. Bosh, kombinacija indukcija+običajna.
Strošek popravila - menjava "matične plošče" - 240EUR. (bili so skurjeni kondenzatorji ipd)

Na triglav sem poslal fotko skurjene plošče, tip kuhalne plošče, fotko računa, oziroma prtsreen, ko sem nakazoval servisu.
Niso zahtevali računa od kuhalne plošče - itak ga pa tudi nimam več, ker je plošča stara 7 let.

Dobil sem nakazano naslednji dan.

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.222
1.726
113
40
A to je ona zavarovalnica, ki ti po par letih nalozbene police izplsca vec kot si vlozil, crprav so skladi v minusu?

Btw, si ze kdaj primerjal vsebino kritij v paketih pri premozenjskem zavarovanj med Triglavom in kaksno drugo, predvsem tujo zavarovalnico?

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.261
4.843
113
Citat:
Uporabnik Matej pravi:
To je pa ZT.

oh Matej, ti si toliko kontradiktoren da glava peče... enkrat praviš da ne prodajaš zavarovanj, drugič rečeš da prodajaš smo ZTR,
potem take izjave da je pa to ZT... kot da drugje ne izplačajo take škode...

Napiši še, da ima ZT odbitno franšizo pri razbitju steklokeramične plošča in pri izlivu vode...

Ja drugače pa še vedno čakamo obrazložitev (dokazilo) da je tvoj oče po treh letih vlaganja 300€ enkratnega vplačila in 1800€ (36x 50€) po treh letih od odkupu zavarovanja dobil ven 3000€, kljub temu da so skladi v katere je vlagal, takrat imeli negativno "rast" in
da se ob odkupu odbijejo še sklepalni stroški...

Daj no, res že več kot leto čakamo odgovor in to kar ignoriraš?!?

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.261
4.843
113
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Zdravo,

priporočate kakšno zavarovalnico za zavarovanje opreme v primeru vloma, ropa? Ni veliko vredna oprema, nekaj pa je.

TV, HI-FI, 2 kolesi, 2 laptopa, monitor, ostale tehnične drobnarije.

Moram na kaj paziti pri izbiri ponudnika? Če mogoče kdo plačuje, koliko lahko pričakujem letni strošek zavarovanja?

tnx

Vse zavarovalnice ponujajo paketno zavarovanje premoženja, kar pomeni, da so poleg osnovnega požarnega zavarovanja (požar, vihar, eksplozija, strela,...) še ostala kritja, katera je bilo treba dodatno vključiti, pa še vsa niso bila na vedno voljo.

Žal je primerjava pri zavarovanju premoženja težka, saj se paketi med zavarovalnicami toliko razlikujejo, da je to težko primerjati med sabo. Da boš izbral "primerno" zavarovanje, moraš preveriti koliko so krita določena kritja, ki te najbolj skrbijo in se na podlagi tega potem odločiš, kaj izbereš...
Bistvene razlike so predvsem v višini kritja škode pri indirektnem udaru strele, izlivu vode, ali je do izliva prišlo zaradi poka cevi ali korozije, zamašitve cevi... ali rabiš prenapetostno zaščito ali ne, ali so je krita samo bela tehnika, ali tudi ostala elektronika (zabavna),
slednja je ima kljub zavarovanju na novo vrednost večinoma določeno amortizacijo glede na starost itd...

Vsekakor ne moreš tako "enostavno" primerjati kot pri avtomobilskem zavarovanju, vendar na splošno pri škodah iz stanovanjskih zavarovanj, ki so bistveno manj pogoste kot pri avtu, ni kakšnih posebnih težav, seveda če ve stranka kaj in za koliko ima zavarovano,
v glavnem je tukaj problem in če ti nekdo reče da imaš pa sedaj vse zavarovane, se samo obrni in teči
wink-1.gif

Ljudje svetujejo vse mogoče, Lojze bo rekel; vzemi XY, jaz sem že 20 let tam in se super zadovoljen, pa ga vprašaš koliko si mel pa škod, pa reče ja čist nobene še... Nekdo drug bo rekel samo k tej zavarovalnici ne, ker mi niso izplačali škode, ko pa zvrtaš od njega zakaj ne... pa prideš do tega, da ni imel tako zavarovano in da tudi drugje ne bi imel izplačano... itd... Na žalost najvčkrat prevladajo subjektivna mnenja in ne objektivna...

Pozoren bodi, do koliko so krita kolesa, v skupni kleti NISO krita za primer tatvine, če jih imaš v svoji kleti marsikje zahtevajo da se še notri zaklenjena... za računalnike televizorje, ipd., preveri do katere starosti so zavarovani na novo vrednost...

Strošek, je pa seveda odvisen od površine stanovanja in paketa/kritij ki jih izbereš... lahko je 80€, 150€, ali 300€...

Zavarovanja stanovanjske opreme vključujejo še zavarovanje civilne odgovornosti... tudi tukaj naj bo vsota čim višja, sploh če hodiš na
smučanje, kolesariš ipd... Odškodnin je vsako leto več... sploh če se zgodi v tujini, je marsikdaj 50.000€ dosti premalo...

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.004
-1.289
113
Kar se stanovanjske opreme tiče priporočam razširjeno kritje z zavarovanjem indirektnega udara strele, seveda vse skupaj zavarovanje na novo vrednost. Vlom itd je ponavadi itak že vljučeno. Jaz sem zastopnik ZM in Tilia. Če si iz Ljubljane ali okolice ti lahko naredim kak izračun. Lahko na ZS.
smile-1.gif

Karizma

Pripravnik
28. dec 2012
199
0
16
jaz delam za podjetje, ki zavaruje pri praktično vseh zavarovalnicah (slo in tuje), ker so določeni produkti boljši pri enih, drugi pri drugih, ni ena zavarovalnica dobra za vse. Če te zanima, pošlji ZS, pa se lahko kaj več pomenimo
smile-1.gif

lp

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Malo berem drobne tiske, pa ni vse tako kot je videti na prvi pogled. Npr. pri eni zavarovalnici ti po 4 letih ne dajo NIČ za ukraden laptop, ker naj bi bil zamortiziran. Kaj pa vem, meni se zdi, da če mi ukradejo (ob nakupu vreden 2k EUR) Macbook, ki deluje zdaj 1A, imam kar nekaj škode. Dobim pa nič. Enako je pri ostali opremi, različne amortizacijske stopnje pač

pablohasan

Fizikalc
18. avg 2007
1.104
3
38
Imam par koles, recimo mpc 3 jurje. Hrani, jih v shrambi (stene, vrata-ni box). Katera zavarovalnica ro zavaruje v okviru stanovanjskega zavarovanja, tako da ni nekega limita pri izplačilu?

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Generali zavarovanje premičnin, ekskluzivno ali pa premium kritje, pri tej vrednosti je kolesi potrebno posebej navesti na polici.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.261
4.843
113
Citat:
Uporabnik pablohasan pravi:
Imam par koles, recimo mpc 3 jurje. Hrani, jih v shrambi (stene, vrata-ni box). Katera zavarovalnica ro zavaruje v okviru stanovanjskega zavarovanja, tako da ni nekega limita pri izplačilu?

Torej kolesa so prosto dostopna vsakomur, ki ima dostop do kleti? To nima nobena zavarovalnica krito... odklonitev izplačila!

Kolesa so praviloma zavarovana samo v zaklenjenih prostorih, lastniških, ne skupnih (kot so kolesarnice in skupne kleti)
in tudi tam je lahko pogoj da tudi zaklenjena znotraj zaprtega prostora.

Vsota 3000€ za kolesa ni nič posebnega, vsekakor pa tam kjer imaš namen zavarovati preveri kakšne so omejitve,
nekje imajo do 600€ na kolo in je za več potrebno doplačilo, oz. sploh ne sprejmejo dražjih v kritje...