Zavarovanje in registracija

Matic78

Pripravnik
19. jun 2011
231
1
18
Pozdravljeni.

Situacija je sledeča. 3.9. mi potečeta zavarovanje in registracija. Avto je pisan na Lizing hišo. Zadnji obrok poplačam 8.9. Dobil sem pošto, da ko plačam zadnji obrok dobim papirje za prepis name. Zanima me ali moram jaz avto zvarovat in registrirat že 3.9. ali naj počakam na papirje od Lizing Hiše. Ali bo avtu med 3.9 in 8.9. neregistiran oz. kako je s tem.

Hvala za odgovore

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Avto bo registriran. Ne boš pa imel plačane cestnine, torej je problem lahko policija. Pa računaj na to, da boš na papirje čakal še kak teden po plačilu zadnjega obroka.

Tako da če avto rabiš, normalno podaljšaj registracijo, pa potem drugo leto ob registraciji spremeni lastnika v prometnem dovoljenju, ali pa kar enkrat med letom.

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.004
-1.289
113
Pravno pravilno bi bilo, da do 03.09. skleneš zavarovanje in podaljšaš registracijo. Spremembo pa narediš takoj, ko dobiš potrdilo za prepis nate.

Koštalo te bo okoli 1 EUR novo prometno dovoljenje, sprememba na polici praviloma ne sme koštati nič. (zastopnik ročno popravi lastnika v zavarovalni polici in kopijo pošlje na pristojno zavarovalnico)

Tako, kot je Pbutec napisal v drugem delu, ne priporočam.

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Koštalo ga ne bo 1 eur, ampak gre za prenos lastništva, kar pomeni odjava, prijava, zamenjava prometne, vračilo stare cestnine (ki traja okrog 2 tedna), plačilo nove cestnine.
wink-1.gif

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Za podoben primer so sami (zdaj ne vem, a zavarovalnica, UE ali lizing hiša) svetovali, da ne podaljšaš in potem pozneje spreminjaš, ampak... zdaj se točno ne spominjam, ampak en od omenjenih bo sigurno imel kaki nasvet.

Ena možnost je, da imaš preprosto tistih nekaj dni nezavarovano/neregistrirano (in se seveda ne voziš, razen če rad živiš nevarno
wink-1.gif
)
Mogoče bi lahko tudi "uvejavljal" tudi respiro rok, (torej da skleneš zavarovanje pozneje in potem "velja za nazaj"), čeprav je tu vprašanje kako je, ker se tu vmes menja lastništvo avtomobila.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Da pa bi se z lizing hišo dogovoril, da plačaš npr. 1.9 pa nisi pomislil?

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.024
194
63
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Tako da če avto rabiš, normalno podaljšaj registracijo, pa potem drugo leto ob registraciji spremeni lastnika v prometnem dovoljenju, ali pa kar enkrat med letom.

Meni se zdi, da je spremembo lastnika avtomobila treba zakonsko sporočiti in spremeniti v 15-ih dneh. Pomisli... vse njegove morebitne kazni ob prekrških bi prihajale na lizing hišo.

No ne vem, lahko se tudi motim.

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik scorpion pravi:
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:

Meni se zdi, da je spremembo lastnika avtomobila treba zakonsko sporočiti in spremeniti v 15-ih dneh. Pomisli... vse njegove morebitne kazni ob prekrških bi prihajale na lizing hišo.

No ne vem, lahko se tudi motim.
V 15-ih dneh od česa, oziroma katerega dogodka?

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.024
194
63
Ko plačaš zadnji obrok leasinga, dobiš potrdilo o poplačanem leasingu. S tem in starim prometnim dovoljenjem ter osebno greš na UE, kjer boš dobil novo prometno in novo zavarovalno polico.

Če pa tega ne narediš, je v bistvu avto tvoj, lastnik pa je še zmeraj leasing. Najbrž imaš kasko... če ja, bo v primeru nesreče ali poškodb treba pridobiti soglasje leasinga za popravilo. No pa ne vem, ali ko ti leasing izda potrdilo o plačilu, ta avto tudi odjavi ali ne (da ga lahko prepišeš nase).

Skratka, najbolje bo, da se pozanimaš kar na leasing hiši, že sploh zato, ker se zakoni hitro spreminjajo. Zakaj povzročati zaplete samemu sebi?