Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Nič minusi in plusi. Če zavarovalnica krije stroške popravila, ne vem, zakaj ne krije še DDV oz. zakaj ga je prevalila name - zavarovanca?!
Saj že res, da si bom po enem mesecu povrnil tisti preklemanski DDV, ampak šele čez en mesec! Ta mesec bo država obračala moj denar! Naj raje kar zavarovalnica sama poleg vsega skupaj še DDV plača, če ga je že morda treba in si ga bo prav tako imela priložnost povrniti ...
Zato pravim, da je diskriminacija! Ker, če si pa fizična oseba, se pa DDV sploh ne obračunava .
Malo pozno a vseeno.
Tale debata lepo predstavlja eno "bolečin" slovenskega podjetništva... neznanje.
V tem prispevku si lepo vključil termine "strošek", "DDV", "fizična oseba", ...
Kot si sam dejal zavarovalnica krije stroške popravila... in s tem si povedal vse. DDV ti, ker si očitno zavezanec za DDV, ne predstavlja stroška. Mehanizem vhodnega in izhodnega davka po naravo privedeta do tega, da je zavezanec večkrat dolžan državi (se na veliko razburjaš zaradi enega meseca) od dobrih treh do enega meseca (odvisno ali si 3-mesečni ali mesečni zavezanec). Torej, zakaj se ne razburjaš tudi takrat, ko lahko kar nekaj časa obračaš DDV, katerega kasneje (z eno do tromesečno "zamudo") odvedeš državi?
Pa še en velik feler v tvojih predpostavkah - da se fizičnim osebam ne obračunava DDV. Kakšen hec. Seveda se fizičnim osebam obračunava DDV. Na vse, tako kot tudi pravnim. Razlika je, da fizični osebi ta DDV predstavlja tudi strošek (za razliko od pravne osebe, ki je zavezanec za DDV).
In na koncu zavarovalnica vsem očitno korektno povrne stroške, katere so imeli s škodo.
Mi pa nikakor ni jasno, kako bi ti prikazal dobiček, katerega bi imel s škodo, če bi zavarovalnice izplačevale tudi DDV. Hudiča, jaz bi prodal hišo, kupil drag avto in ga na vsak kvartal konkretno sesul. 20.000€ škode = 4.000€ ddv-ja, ki se prelevi v dobiček, izplačan kot nagrada za zasluge sicer precej nižji a vseeno dosti za ene počitnice.