Zavarovalnica in DDV

• Ustvarjalec teme Izbrisan uporabnik #9334
  • Začetni datum

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Nič minusi in plusi. Če zavarovalnica krije stroške popravila, ne vem, zakaj ne krije še DDV oz. zakaj ga je prevalila name - zavarovanca?!
Saj že res, da si bom po enem mesecu povrnil tisti preklemanski DDV, ampak šele čez en mesec! Ta mesec bo država obračala moj denar! Naj raje kar zavarovalnica sama poleg vsega skupaj še DDV plača, če ga je že morda treba in si ga bo prav tako imela priložnost povrniti ...

Zato pravim, da je diskriminacija! Ker, če si pa fizična oseba, se pa DDV sploh ne obračunava .
stupid-1.gif

Malo pozno a vseeno.

Tale debata lepo predstavlja eno "bolečin" slovenskega podjetništva... neznanje.
V tem prispevku si lepo vključil termine "strošek", "DDV", "fizična oseba", ...

Kot si sam dejal zavarovalnica krije stroške popravila... in s tem si povedal vse. DDV ti, ker si očitno zavezanec za DDV, ne predstavlja stroška. Mehanizem vhodnega in izhodnega davka po naravo privedeta do tega, da je zavezanec večkrat dolžan državi (se na veliko razburjaš zaradi enega meseca) od dobrih treh do enega meseca (odvisno ali si 3-mesečni ali mesečni zavezanec). Torej, zakaj se ne razburjaš tudi takrat, ko lahko kar nekaj časa obračaš DDV, katerega kasneje (z eno do tromesečno "zamudo") odvedeš državi?

Pa še en velik feler v tvojih predpostavkah - da se fizičnim osebam ne obračunava DDV. Kakšen hec. Seveda se fizičnim osebam obračunava DDV. Na vse, tako kot tudi pravnim. Razlika je, da fizični osebi ta DDV predstavlja tudi strošek (za razliko od pravne osebe, ki je zavezanec za DDV).

In na koncu zavarovalnica vsem očitno korektno povrne stroške, katere so imeli s škodo.

Mi pa nikakor ni jasno, kako bi ti prikazal dobiček, katerega bi imel s škodo, če bi zavarovalnice izplačevale tudi DDV. Hudiča, jaz bi prodal hišo, kupil drag avto in ga na vsak kvartal konkretno sesul. 20.000€ škode = 4.000€ ddv-ja, ki se prelevi v dobiček, izplačan kot nagrada za zasluge sicer precej nižji a vseeno dosti za ene počitnice.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
A si prebral moje vprašanje? Kakšen DDV si naj odbijem? Če zavarovalnica plača vse, potem naj še DDV sama poračunava. Jaz imam pri vsem skupaj samo željo, da bi dobil nazaj tisto, kar sem plačal ob sklenitvi zavarovanja. Kaj misliš, da sem zanalašč razbil šipo?
stupid-1.gif
Zavarovlanica DDVja ne more, so ti že napisali.
Se pač z mehanikom zmeni za 30-dnevni plačilni rok, pa boš na 0.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Citat:
Uporabnik Ganesh pravi:
Pa še en velik feler v tvojih predpostavkah - da se fizičnim osebam ne obračunava DDV. Kakšen hec. Seveda se fizičnim osebam obračunava DDV. Na vse, tako kot tudi pravnim. Razlika je, da fizični osebi ta DDV predstavlja tudi strošek (za razliko od pravne osebe, ki je zavezanec za DDV).

In na koncu zavarovalnica vsem očitno korektno povrne stroške, katere so imeli s škodo.

Mi pa nikakor ni jasno, kako bi ti prikazal dobiček, katerega bi imel s škodo, če bi zavarovalnice izplačevale tudi DDV. Hudiča, jaz bi prodal hišo, kupil drag avto in ga na vsak kvartal konkretno sesul. 20.000€ škode = 4.000€ ddv-ja, ki se prelevi v dobiček, izplačan kot nagrada za zasluge sicer precej nižji a vseeno dosti za ene počitnice.

Tu nekaj ne štima. Zakaj mi vsi pravite, da si bom popravilo poračunaval (ali nekaj v tem smislu)?
Jaz tu v bistvu nebi smel imeti nič. Škoda je povzročena, mehanik jo popravi, zavarovalnica jo pokrije - direktno mehaniku, konec! Zadeva nima v mojih poslovnih knjigah kaj iskati. Kje vidite tu kakšne dobičke?

Za neznanje se strinjam, zato sem tudi postavil zadevo tu gor. Mi namreč ni logična, še vedno. Razložili so mi, da če si fizična oseba, ti krije popravilo zavarovalnica brez obračunanega DDV, če si pa pravna oseba, ga pa obračunajo in sicer ne zavarovalnici, temveč tebi, oškodovancu.

Koliko se razburjam? Tole je prava malenkost proti raznoraznim cvetkam, ki jih vsakodnevno doživljamo. Je pa anomalija, na katero sem pokazal. Razburim se pa, če mi nek bizon ala SJTV zine, da hočem nekaj izvajati...
Tole je premalo za razburjanje. Ima Hanzi za to boljši primer!

Nazadnje uredil moderator:
I

Izbrisan uporabnik #9334

Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

Vem da ne. Vendar če lahko fizično osebo obravnavajo brez DDV, bi lahko tudi pravno, kajne! Ker je na koncu rezultat računovodsko isti, le da je vmes denar en mesec nekaj krožil. Pa računovodja je imel kake tri minute več dela. Pa še kak privesek se najde zraven.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.194
3.560
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

Vem da ne. Vendar če lahko fizično osebo obravnavajo brez DDV, bi lahko tudi pravno, kajne! Ker je na koncu rezultat računovodsko isti, le da je vmes denar en mesec nekaj krožil. Pa računovodja je imel kake tri minute več dela. Pa še kak privesek se najde zraven.
Kdo fizične osebe obravnava brez DDV?
crazy1.gif

Svetujem ti, da te tvoje davčne kolobocije prepustiš računovodji ... ti pa še naprej opravljaj svoj posel, ta katerega si usposobljen.
wink-1.gif

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Kaj imate vse to tovorna vozila......ker pri osebnih si DDV-ja tako ali tako ne moreš odbijat?

I

Izbrisan uporabnik #9334

Če imam jaz, fizična oseba , razbit avto in ga dam popravit - kasko ali pa odškodninsko če je nekdo drug povzročil : mi mehanik zaračuna DDV ali ne?

Torej : zavarovalnica plača popravilo, davek pa jaz! Da ali ne?

Pbutec

20. jul 2007
15.194
3.560
113
Marlbor
Mehanik ddv zaračuna, zavarovalnica ga plača.

Ti še stalno ne porajtaš (imaš IQ plastične vrečke?), da se račun za popravilo glasi nate, zavarovalnica pa ga plača. Če gre za račun na firmo, pa zavarovalnica ne bo plačala ddv-ja, katerega bi si firma potem povrnila. PIKA STOP!

I

Izbrisan uporabnik #9334

Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Ti še stalno ne porajtaš (imaš IQ plastične vrečke?), da se račun za popravilo glasi nate, zavarovalnica pa ga plača. Če gre za račun na firmo, pa zavarovalnica ne bo plačala ddv-ja, katerega bi si firma potem povrnila. PIKA STOP!

Račun se zares glasi name, je pa samo informativnega značaja, ker je spodaj tekst, da je naročnik in plačnik zavarovalnica. Zato ta račun nima kaj iskati v mojih poslovnih knjigah!

Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Tu so mi pa razlagali, da ga zavarovalnica ne plača. Zato dilema!

Sicer pa raje nehajmo, se bom direktno pozanimal.

Pbutec

20. jul 2007
15.194
3.560
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:

Račun se zares glasi name, je pa samo informativnega značaja, ker je spodaj tekst, da je naročnik in plačnik zavarovalnica. Zato ta račun nima kaj iskati v mojih poslovnih knjigah!
O tem, kaj spada v tvoje poslovne knjige naj raje odloča računovodja. To sem ti že namignil v enem sporočilu višje.
smirk-1.gif

Citat:
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Tu so mi pa razlagali, da ga zavarovalnica ne plača. Zato dilema!
Citiraj tisto sporočilo, ki te je spravilo v dilemo, pa bomo razjasnili ali je pravilno navedeno ali ni.
wink-1.gif

brlje

Pripravnik
24. jul 2011
321
6
18
Ljubljana
OK, tema je stara in jo bo treba zbudit
zadeva je taka: avto je pisan na fizično osebo in je dat v najem s.p.-ju,
pred kratkim se je model zaletel zadaj in je avto šel na cenitev, so ga ocenili, na servisu so rekli da bo treba plačat DDV za popravilo ker zavarovalnica plača račun brez DDV-ja, a ste imel podoben primer ker tega ne razumem?
Babi razlagam da v prometni piše ime in priimek fizične osebe in ne s.p.ja in mi pove da opravljam dejavnost in da moram plačat ddv, kako je v primeru če recimo plačam ddv za popravilo kot fizična oseba?

Nazadnje urejeno:

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Še nekaj sem se spomnil. Dve leti nazaj ko smo še imeli vse avte na firmo je to veljalo 100% na ZM: osebni avto - zavarovalnica plača vse, ker si firma ne sme poračunat DDV, specialna osebna in tovorna, zavarovalnica neto, mi DDV, ki pa ga potem poračunaš.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.411
4.981
113

- ali je zavarovanje sklenjeno na vrednost vozila brez ddv, če je potem zavarovalnica izplača manj...

- vozilo je dano v najem s.p. - ju, kdo je lastnik in kdo najemnik, če je to ista oseba, je o.k.
če je lastnik avta Janez najemnik pa Miha s.p., ali je upoštevano doplačilo za dajanje vozila v najem?
slednje nima veze z DDV ima pa z obračunom zavarovanja in zavarovalnine...

tkole na pamet je težko reči...

brlje

Pripravnik
24. jul 2011
321
6
18
Ljubljana
Imel sem primer da je avto na s.p.-u imelo prometnu in sem plačal servisu ddv potem poračunal vendar v tem primeru mi nobene logike, kako poračunat če je na fizično osebo brez s.p.-ja

brlje

Pripravnik
24. jul 2011
321
6
18
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Garfildd pravi:

- ali je zavarovanje sklenjeno na vrednost vozila brez ddv, če je potem zavarovalnica izplača manj...

- vozilo je dano v najem s.p. - ju, kdo je lastnik in kdo najemnik, če je to ista oseba, je o.k.
če je lastnik avta Janez najemnik pa Miha s.p., ali je upoštevano doplačilo za dajanje vozila v najem?

Lastnik je lizig, lizingojemalec oz. Najemodajalec in najemnik je ista oseba.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Citat:
Uporabnik brlje pravi:
Citat:
Uporabnik McGiver pravi:
Od kod pa zavarovalnica sploh ve za s.p.?

Ker v prometni piše "javni prevoz"

To je če prav razumem taxi in v takem primeru imaš pravico poračuna DDV, tudi za gorivo in v takem primeru plačaš sam DDV. Saj ga lahko "najemnik" plača (zakaj se mi zdi, da gre za isto osebo - lastnik vozila in nosilec dejavnost?) in si ga poračuna.
Ne vem kako imate s.p. Zabeležen v prometnih, pri nepremičninah se lastništvo s.p. Ne zapisuje v zemljiško knjigo in je odvisno od tvojih poslovnih knjig. Če je pri avtih enako, je to logika.

Pbutec

20. jul 2007
15.194
3.560
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik brlje pravi:
Citat:
Uporabnik McGiver pravi:
Od kod pa zavarovalnica sploh ve za s.p.?

Ker v prometni piše "javni prevoz"
Mislim, da je razlog v tem, da je na polici ZAVAROVALEC naveden s.p. ... ali je zavarovalec na polici tudi fizična oseba?
grims-1.gif

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.411
4.981
113
Citat:
Uporabnik brlje pravi:
Citat:
Uporabnik Garfildd pravi:

Lastnik je lizig, lizingojemalec oz. Najemodajalec in najemnik je ista oseba.

Operativni ali finančni leasing?